HDMI 2.1

Να γιατί το HDMI 2.1 είναι τόσο σημαντικό για παιχνίδια

Σημαντικά σημεία του άρθρου

  • Το HDMI 2.1 προσφέρει υποστήριξη για βίντεο 8K, ταχύτητα εύρους ζώνης 48 Gbps και μειωμένες παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές.
  • Κονσόλες όπως το PS5 και το Xbox Series X χρησιμοποιούν ήδη αυτό που έχει να προσφέρει το HDMI 2.1.
  • Οι λειτουργίες Game Mode προσφέρουν γραφικά χωρίς καθυστερήσεις με ελάχιστο έως καθόλου σκίσιμο οθόνης

Εάν ασχολείστε σοβαρά με τα παιχνίδια και θέλετε να αποκτήσετε μια εμπειρία υψηλής απόκρισης, υψηλής ευκρίνειας, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλώδιο HDMI 2.1 και συμβατή οθόνη και συσκευή παιχνιδιού.

Το νεότερο πρότυπο HDMI δεν είναι σημαντικό μόνο για τηλεοράσεις. Μάλιστα, προσφέρει ειδικές δυνατότητες ειδικά για gamers. Δείτε γιατί το πρότυπο είναι τόσο σημαντικό για τα παιχνίδια.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης :Discord: Η καλύτερη εφαρμογή συνομιλίας για gamers!

Windows 11 Home vs Windows 11 Pro :Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Τι είναι το HDMI 2.1;

Αν και φαίνονται ίδια, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καλωδίων HDMI, αλλά όλα μεταδίδουν δεδομένα ήχου και εικόνας. Ενώ το πρότυπο HDMI 1.4 σφετερίστηκε από το HDMI 2.0, υπάρχει ένα νεότερο πρότυπο που υιοθετήθηκε από τους κατασκευαστές — το HDMI 2.1.

Φυσικά, αυτό συνοδεύεται από μια σειρά βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ροής βίντεο 8K, ταχύτητας εύρους ζώνης 48 Gbps και μειωμένων παρεμβολών με άλλες ασύρματες συσκευές.

HDMI

Ποιες κονσόλες υποστηρίζουν HDMI 2.1;

Το HDMI 2.1 κάνει τα πολυμέσα να φαίνονται και να ακούγονται υπέροχα, επομένως είναι φυσικό να το εκμεταλλεύονται οι παίκτες και οι κατασκευαστές κονσολών. Ποιες λοιπόν κονσόλες παιχνιδιών υποστηρίζουν πραγματικά HDMI 2.1 αυτήν τη στιγμή;

Επί του παρόντος, οι κονσόλες επόμενης γενιάς όπως το PS5 και το Xbox Series X διατίθενται με καλώδιο HDMI 2.1. Οι υποδοχές είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες διεπαφές, επομένως, αν έχετε αγοράσει είτε από πρώτο χέρι, μπορείτε να επωφεληθείτε από όλα όσα έχει να προσφέρει το 2.1 αμέσως (αν και αυτό εξαρτάται από το άλλο υλικό σας, όπως η τηλεόραση ή η οθόνη σας). Έτσι, εάν έχετε ένα καλώδιο HDMI 2.1 από ένα PS5, για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ένα Xbox Series X.

Δεν γνωρίζουμε τι θα προσφέρει το Nintendo Switch 2 που φημολογείται εδώ και καιρό, αλλά η υποστήριξη για HDMI 2.1 είναι πολύ πιθανή. Και οι περισσότεροι νέοι υπολογιστές με σύγχρονες GPU υποστηρίζουν HDMI 2.1, επομένως, αν είστε παίκτης υπολογιστή, η πιο πρόσφατη υποστήριξη HDMI εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Γιατί το HDMI 2.1 είναι απαραίτητο για παιχνίδια

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το HDMI 2.0 σε κονσόλες που υποστηρίζουν νεότερα καλώδια, οπότε γιατί να κάνετε αναβάθμιση ούτως ή άλλως; Προφανώς, η ροή βίντεο 8K θα εκμεταλλευτεί πλήρως τα παιχνίδια γραφικών που προσφέρουν οι υποστηριζόμενες κονσόλες. Με τη δυνατότητα επεξεργασίας 7680 x 4320 pixel—δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα από 4k— οι κόσμοι αποδίδονται με απίστευτη λεπτομέρεια, ώστε να έχετε μια καθηλωτική εμπειρία.

Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα όποιον αγαπά τους τίτλους ανοιχτού κόσμου όπως το Cyberpunk 2077 ή το Marvel’s Spider-Man 2.

Αυτή η εμβάπτιση ενισχύεται από την υποστήριξη HDMI 2.1 για High Dynamic Range (HDR), έτσι ώστε τα χρώματα να είναι ζωντανά, βαθιά και πλούσια. Είναι επίσης συμβατό προς τα πίσω και μπορεί να επεξεργάζεται 4K στα 60 fps: δεν θα χάσετε τίποτα από τα παλαιότερα παιχνίδια αναβαθμίζοντας το υλικό σας, αν και φυσικά δεν θα φαίνονται τόσο καθαρά όσο μια έκδοση που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του 2.1.

Το HDMI 2.1 υποστηρίζει στην πραγματικότητα ανάλυση 10k, έως και 120 fps, και ενώ οι περισσότερες κονσόλες δεν το προσφέρουν ακόμα στους παίκτες, επενδύοντας στο HDMI 2.1, προστατεύετε τον εξοπλισμό σας για το μέλλον.

Το 2.1 εισήχθη το 2017, αλλά το 2.0 παρέμεινε το πρότυπο για μερικά χρόνια μετά. Αυτό σημαίνει ότι το 2.1 εξακολουθεί να θεωρείται ως το μέλλον αυτής της τεχνολογίας. Αμφιβάλλουμε ότι θα αντικατασταθεί για κάποιο χρονικό διάστημα—ειδικά καθώς η ικανότητά του 10k δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί ευρέως.

Χρήση της λειτουργίας παιχνιδιού με καλώδιο HDMI 2.1

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιούν ένα καλώδιο HDMI 2.1 είναι η υποστήριξή του για Μεταβλητό Ρυθμό Ανανέωσης (VRR), που μερικές φορές ονομάζεται Λειτουργία παιχνιδιού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία Auto Low Latency Mode (ALLM) και Quick Frame Transport (QFT).

Οι GPU έχουν πολλά να κάνουν όταν παίζετε παιχνίδια: για να αποδώσουν κάθε σκηνή, πρέπει να επεξεργαστούν ένα πολύπλοκο γραφικό, με τον σωστό ρυθμό καρέ, στην επιλεγμένη ανάλυση, όσο πιο ομαλά και γρήγορα γίνεται. Εάν δεν αποδίδει ένα καρέ αρκετά γρήγορα, είτε θα εμφανίσει ξανά το προηγούμενο καρέ, κάτι που οδηγεί σε πτώση των γραφικών και στη συνέχεια άλμα. ή να αποδώσει ένα ημιτελές πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσιμο ή άλλο οπτικό τεχνούργημα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η υποστήριξη του HDMI 2.1 για το Game Mode μεταφέρει τα καρέ για εμφάνιση αμέσως μόλις αποδοθούν, μειώνοντας τυχόν λανθάνοντα χρόνο και συγχρονίζοντάς τα για να δημιουργήσετε πιο λεπτομερές και αποκριτικό παιχνίδι.

Πως? Το VRR επιτρέπει στην κάρτα γραφικών και την οθόνη σας να συνεργάζονται για να αποφασίσουν τον βέλτιστο και κατάλληλο ρυθμό καρέ. Έτσι, αν το πρώτο δεν μπορεί να αποδώσει γρήγορα, ας πούμε, 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η οθόνη ή η τηλεόρασή σας θα έκανε, χωρίς VRR και ALLM, τρεμούλιασμα ή σκίσιμο. Με το HDMI 2.1 και το VRR, αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό για να σας δείχνουν μόνο τα πλήρως αποδομένα καρέ.

Ναι, το HDMI 2.1 είναι το μέλλον για την τεχνολογία, αλλά είναι επίσης τώρα. Ως παίκτης, είναι λογικό να επωφεληθείτε από το καλύτερο HDMI που έχει να προσφέρει.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *