Λειτουργίες για να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χρησιμοποιήστε αυτές τις 6 λειτουργίες smartphone για να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σημαντικά σημεία

  • Ορίστε καθημερινά χρονικά όρια για τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων για να αποτρέψετε την υπερβολική χρήση.
  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για να αποφύγετε να έλκεστε συνεχώς πίσω στις εφαρμογές.
  • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Εστίαση ή Μην ενοχλείτε για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι εθιστικές, κρατώντας σας κολλημένους στην οθόνη σας και κάνοντας κύλιση για ώρες. Ωστόσο, αν θέλετε να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου σας, ακολουθούν έξι λειτουργίες smartphone που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων είναι να ορίσετε ημερήσια χρονικά όρια για αυτές. Αυτή η προσέγγιση σάς επιτρέπει να ορίσετε σαφή όρια, αποτρέποντας τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων να καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλο μέρος της ημέρας σας.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πως να προστατέψετε το απόρρητό σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κλοπή ταυτότητας

Ξεκινήστε αξιολογώντας πόσο χρόνο ξοδεύετε αυτήν τη στιγμή σε κάθε εφαρμογή και, στη συνέχεια, καθορίστε ένα εύλογο ημερήσιο όριο. Χρησιμοποιήστε λειτουργίες όπως το Screen Time στο iPhone ή το Digital Wellbeing στο Android για να παρακολουθείτε τη χρήση σας για κάθε εφαρμογή και να ορίσετε περιορισμούς.

Μόλις υπερβείτε αυτό το ημερήσιο όριο, το τηλέφωνό σας θα κλείσει αυτόματα την εφαρμογή και δεν θα σας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να γίνει επαναφορά.

Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων

Κάθε ειδοποίηση που λαμβάνετε από εφαρμογές κοινωνικών μέσων είναι μια προσπάθεια να σας επαναφέρει στην εφαρμογή. Είτε πρόκειται για ένα σχόλιο στην ανάρτησή σας, είτε για απαντήσεις, για “μου αρέσει” ή για έναν νέο ακόλουθο, αυτές οι ειδοποιήσεις έχουν σχεδιαστεί για να σας δελεάσουν να ασχοληθείτε με την πλατφόρμα.

Αυτές οι ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αθροίζονται και προτού το καταλάβετε, καταλήγετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο από ό,τι είχατε σκοπό στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων. Για να αποφύγετε αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok και άλλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείτε.

Για να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για μια εφαρμογή στο Android, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις > Ειδοποιήσεις εφαρμογών. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε το tκουμπώστε δίπλα στην εφαρμογή για την οποία θέλετε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις. Εάν έχετε iPhone, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις. Επιλέξτε την εφαρμογή σας από τη λίστα και απενεργοποιήστε την εναλλαγή δίπλα Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις.

DND ή Λειτουργία εστίασης

Εάν δεν θέλετε να απενεργοποιήσετε εντελώς τις ειδοποιήσεις, η ενεργοποίηση των λειτουργιών Εστίασης ή Μην ενοχλείτε (DND) στη συσκευή σας είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τις ώρες εργασίας ή όταν πρέπει να συγκεντρωθείτε σε μια εργασία.

Η χρήση της λειτουργίας εστίασης (iPhone) ή της λειτουργίας Μην ενοχλείτε (Android) είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ της ενημέρωσης και της ελαχιστοποίησης των διαταραχών που προκαλούνται από τις ειδοποιήσεις εφαρμογών κοινωνικών μέσων. Μπορείτε εύκολα να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες με πρόσβαση στο τηλέφωνό σας Κέντρο ελέγχου (iPhone) ή Γρήγορες ρυθμίσεις Μενού (Android).

Προσαρμογή αρχικής οθόνης

Το να βλέπετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόλις ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας μπορεί συχνά να σας δελεάσει να τις ανοίξετε, μερικές φορές ακόμη και χωρίς να το σκεφτείτε. Η κατάργηση των εφαρμογών κοινωνικών μέσων από την αρχική οθόνη σας μπορεί να δημιουργήσει ένα εμπόδιο που ενθαρρύνει την πιο σκόπιμη χρήση.

Αυτή η φαινομενικά μικρή αλλαγή θα σας αναγκάσει να κάνετε επιπλέον βήματα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές, τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν μια στιγμή προβληματισμού και να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν θέλετε πραγματικά να τις χρησιμοποιήσετε εκείνη τη στιγμή. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να αποκρύψετε εντελώς αυτές τις εφαρμογές από το τηλέφωνό σας.

Στο Android, μπορείτε απλά να πατήσετε παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής που θέλετε να απαλλαγείτε και να επιλέξετε Αφαιρώ. Ομοίως, στο iOS, μπορείτε να αποκρύψετε μια εφαρμογή πατώντας παρατεταμένα το εικονίδιο της εφαρμογής της και επιλέγοντας Κατάργηση εφαρμογής > Κατάργηση από την αρχική οθόνη.

Κλειδαριές εφαρμογών

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κλειδώσετε τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλους, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Αυτό καθιστά λιγότερο βολικό την πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές από ιδιοτροπία. Η πληκτρολόγηση ενός μακροσκελούς και περίπλοκου κωδικού πρόσβασης κάθε φορά που θέλετε να ελέγξετε το Instagram, το TikTok ή άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σάς αναγκάζει να σταματήσετε και να σκεφτείτε εάν χρειάζεται πραγματικά να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή.

Μπορείτε να ρυθμίσετε το κλείδωμα εφαρμογών στο Android ή το iPhone σας χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας ή με τη βοήθεια μιας εφαρμογής τρίτου κατασκευαστή.

Κωδικός πρόσβασης, σύμβολο κλειδαριάς σε μπλε φόντο

Λειτουργία κλίμακας του γκρι

Οι περισσότερες εφαρμογές κοινωνικών μέσων έχουν σχεδιαστεί με φωτεινά χρώματα και είναι γεμάτες εντυπωσιακό περιεχόμενο που όχι μόνο σας κρατά αφοσιωμένους αλλά και σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε να επιστρέφετε για περισσότερα. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας κλίμακας του γκρι στο Android ή το iPhone σας αλλάζει την οθόνη σε ασπρόμαυρη, καθιστώντας την λιγότερο οπτικά διεγερτική.

Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί όχι μόνο να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε παιχνίδια και άλλες μη παραγωγικές εφαρμογές.

Αυτό πρέπει να το κάνει. Η χρήση των παραπάνω δυνατοτήτων στο τηλέφωνό σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε σημαντικά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για περισσότερη βοήθεια, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε αποκλειστικές εφαρμογές τρίτων που έχουν σχεδιαστεί για να αποθαρρύνουν την απρόσεκτη κύλιση.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *