Πώς να γυαλίσω τον χαλκό

Χάλκινα πιάτα, διακοσμητικά και κοσμήματα μπορούν να είναι μια όμορφη προσθήκη σε κάθε σπίτι.

Ωστόσο, ο χαλκός μπορεί να γίνει θαμπός με τον καιρό και απαιτεί τακτικό γυάλισμα.

Μπορείτε να γυαλίσετε τον χαλκό αρκετά εύκολα με οικιακά είδη όπως λεμόνι και αλεύρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα βερνίκι του εμπορίου σε χαλκό. Όταν τελειώσετε, το χάλκινο βερνίκι σας θα λάμπει σαν να είναι καινούργιο.

 Βήματα

 Χρήση λεμονιού και αλατιού

Πασπαλίζουμε μισό λεμόνι με επιτραπέζιο αλάτι. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε το μισό λεμόνι με άφθονο αλάτι.

Τρίψτε το λεμόνι στην επιφάνεια του χαλκού. Για ελαφρώς αμαυρωμένα κοσμήματα, μπορείτε απλά να τρίψετε την επιφάνεια με το λεμόνι. Τρίψτε την επιφάνεια με τον ίδιο τρόπο που θα την τρίψατε με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί. Τρίψτε όσο χρειάζεται για να φύγει η αμαύρωση.

Φτιάξτε μια πάστα με χυμό λεμονιού και αλάτι. Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το λεμόνι χρησιμοποιώντας ένα λεμόνι, στύψτε λίγο χυμό από το λεμόνι σε ένα μπολ. Βάλε αλάτι. Ανακατέψτε το αλάτι με το λεμόνι μέχρι να κάνετε μια παχιά πάστα.

Εφαρμόστε την πάστα σε πιο σκληρές περιοχές. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να εφαρμόσετε την πάστα σας στις επίμονες περιοχές του χάλκινου κομματιού σας. Αφήστε την πάστα να καθίσει για λίγα λεπτά. Η μακροχρόνια έκθεση στην πάστα λεμονιού θα έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί περισσότερη αμαύρωση.

Δεν χρειάζεται να τρίψετε την πάστα πολύ δυνατά. Η απλή εφαρμογή της πάστας θα γυαλίσει τον χαλκό σας.
Ξεπλύνετε και στεγνώστε τον χαλκό σας. Αφού γυαλιστεί ο χαλκός σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα λεμονιού και αλατιού που παραμένουν ξεπλένοντας τον χαλκό σας με καθαρό, ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει στη συνέχεια τον χαλκό με ένα μαλακό πανί ή πανί. Δεν θέλετε ο χαλκός να παραμένει υγρός για πολύ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σκουριά.

Χρησιμοποιώντας ξύδι, αλάτι και αλεύρι

Συνδυάστε το αλεύρι και το αλάτι σας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ίσα μέρη αλεύρι και αλάτι. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το πόσο χαλκό πρέπει να γυαλίσετε. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα.

Προσθέστε το ξύδι σας. Ρίξτε ξύδι στο μείγμα αλευριού/αλατιού σας σιγά σιγά. Προσθέστε αρκετό ξύδι για να δημιουργήσετε μια πηχτή πάστα που απλώνεται. Η ποσότητα του ξυδιού εξαρτάται από το πόσο αλεύρι και αλάτι χρησιμοποιήσατε.

Απλώστε την πάστα σας στον χαλκό. Βουτήξτε ένα πανί στην πάστα σας. Τρίψτε την πάστα στον χαλκό σας, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε τυχόν αμαυρωμένα ή θαμπά σημεία. Συνεχίστε να τρίβετε τον χαλκό μέχρι να αποκτήσει μια ωραία λάμψη.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε τον χαλκό σας. Ξεπλύνετε το χαλκό σε καθαρό νερό. Φροντίστε να απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά τον χαλκό.

Χρήση Εμπορικού Στιλβωτή

Επιλέξτε ένα γυαλιστικό κατασκευασμένο για χαλκό. Ο χαλκός είναι ένας συγκεκριμένος τύπος υλικού και χρειάζεται επεξεργασία με συγκεκριμένο γυαλιστικό. Πράγματα όπως το ασήμι ή το βερνίκι μετάλλων μπορούν εύκολα να καταστρέψουν τον χαλκό. Όταν επιλέγετε ένα βερνίκι του εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι είναι ένα γυαλιστικό ειδικά κατασκευασμένο για χαλκό.

Μπορείτε να αγοράσετε βερνίκι χαλκού στο διαδίκτυο ή σε ένα κατάστημα υλικού.
Ξεσκονίστε τον χαλκό. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να σκουπίσετε τυχόν σκόνη από τον χαλκό σας. Η σκόνη μπορεί να σοβατιστεί στον χαλκό εάν δεν σκουπιστεί πριν από τη διαδικασία γυαλίσματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον χαλκό που έχει αποθηκευτεί σε μια σκονισμένη περιοχή, όπως μια σοφίτα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απλώστε το βερνίκι σας σε ένα πανί. Απλώστε το βερνίκι σας σε ένα γυαλιστικό πανί. Η ποσότητα που χρειάζεστε ποικίλλει. Χρησιμοποιήστε μια γενναιόδωρη ποσότητα γυαλίσματος για πολύ αμαυρωμένα κομμάτια και μόνο μια ελαφριά ποσότητα για χαλκό που απαιτεί μόνο ένα ελαφρύ γυάλισμα.

Τρίψτε την επιφάνεια του χαλκού με ένα πανί. Χρησιμοποιήστε το γυαλιστικό σας πανί για να γυαλίσετε το βερνίκι σας στον χαλκό σας. Εφαρμόστε μια αξιοπρεπή ποσότητα πίεσης για να αφαιρέσετε τυχόν αμαύρωση. Συνεχίστε να γυαλίζετε μέχρι να γυαλίσει ο χαλκός σας.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε τον χαλκό σας. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν εναπομείναν βερνίκι αφού τελειώσετε. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά τον χαλκό σας. Φροντίστε να στεγνώσει τελείως ο χαλκός καθώς το νερό μπορεί να προκαλέσει τη σκουριά του χαλκού.

Γρήγορη σύνοψη

https://www.thekitchn.com/how-to-clean-and-polish-copper-cooking-lessons-from-the-kitchn-216573

http://www.apartmenttherapy.com/how-to-ecopolish-your-copper-p-131194

http://www.oldcopper.org/special_topics/surface_finishes.php#_Toc432441507

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4905

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *