σχήμα στο Illustrator

Πώς να κόψετε ένα σχήμα στο Illustrator

Το Adobe Illustrator είναι η κορυφαία εφαρμογή για τη δημιουργία και την επεξεργασία διανυσματικών γραφικών , όπως λογότυπα, τα οποία μπορούν να κλιμακωθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω χωρίς απώλεια λεπτομέρειας. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του Illustrator είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Έτσι, όταν θέλετε να μάθετε πώς να κόβετε ένα σχήμα στο Illustrator, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε διάφορους τρόπους για να κόψετε ένα σχήμα στο Illustrator. Αυτό το σεμινάριο γράφτηκε χρησιμοποιώντας το Adobe Illustrator CC 2020, αλλά αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα από την έκδοση του Illustrator που έχετε, αρκεί να χρησιμοποιείτε διανυσματικά στοιχεία και όχι εικόνα ράστερ

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Adobe Illustrator Shape Builder Tool(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα σχήμα ως κόφτη μπισκότων

Φανταστείτε ότι έχετε δύο σχήματα στον πίνακα γραφικών στο Illustrator – ένα ορθογώνιο και έναν κύκλο. Εάν χρησιμοποιείτε την εντολή Divide Object Below , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σχήμα σαν κόφτη μπισκότων, δημιουργώντας μια αποκοπή μέσω του άλλου σχήματος και διαγράφοντας το σχήμα που χρησιμοποιήσατε ως κόφτη μπισκότων. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για αρχάριους γιατί είναι τόσο απλή.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο επιλογής για να μετακινήσετε τον κύκλο στην κορυφή του ορθογωνίου. Σημείωση: Για να ενεργοποιήσετε γρήγορα το εργαλείο επιλογής, χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου V .

Με τον κύκλο ακόμα επιλεγμένο, επιλέξτε Αντικείμενο > Διαδρομή > Διαίρεση αντικειμένων παρακάτω . Ο κίτρινος κύκλος θα εξαφανιστεί, αφήνοντας μια κυκλική διαδρομή στο ορθογώνιο.

Στον πίνακα Επίπεδα , επιλέξτε τη διαδρομή κύκλου. 

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο επιλογής για να μετακινήσετε το στρώμα κύκλου από το ορθογώνιο.

Πώς να κόψετε ένα σχήμα χρησιμοποιώντας το εργαλείο μαχαιριού

Εντοπίστε το εργαλείο Γόμα στη γραμμή εργαλείων και παρατηρήστε το μικροσκοπικό βέλος στη γωνία που υποδεικνύει ότι το κουμπί περιέχει περισσότερα εργαλεία σε ένα υπομενού όταν κρατάτε πατημένο ή κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί. Κρατώντας πατημένο το κουμπί αποκαλύπτεται το εργαλείο Ψαλίδι και το εργαλείο Μαχαίρι. Επιλέξτε το εργαλείο  Knife .

Εάν λείπει το εργαλείο μαχαιριού, πιθανότατα οφείλεται στο ότι χρησιμοποιείτε τον χώρο εργασίας Essentials. Μεταβείτε στο Essentials Classic ή σε άλλο χώρο εργασίας στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του Illustrator και το εργαλείο knife θα αποκατασταθεί.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Knife για να κόψετε ένα σχήμα όπως ακριβώς θα χρησιμοποιούσατε ένα μαχαίρι Exacto σε ένα φυσικό κομμάτι χαρτί ή χαρτόνι. 

Στον πίνακα Layers , επιλέξτε ένα από τα στρώματα που δημιουργήσατε κόβοντας το σχήμα με το Knife. 

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο επιλογής , μετακινήστε το στρώμα που μόλις επιλέξατε μακριά από το υπόλοιπο σχήμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Knife για να κόψετε πολλά σχήματα. Το εργαλείο Knife θα το κόψει όσο ένα στρώμα ή σχήμα δεν είναι κλειδωμένο.

Πώς να κόψετε ένα σχήμα με το εργαλείο ψαλιδιού

Σας έχουμε ήδη διδάξει πώς να βρείτε το εργαλείο Ψαλίδι (είναι κρυμμένο στο υπομενού κάτω από το εργαλείο Γόμα στον πίνακα Εργαλεία). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου C για να ενεργοποιήσετε το εργαλείο Scissors. 

Με επιλεγμένο το εργαλείο Ψαλίδι , κάντε κλικ στην άκρη ενός σχήματος για να δημιουργήσετε ένα σημείο αγκύρωσης. Δημιουργήστε ένα δεύτερο σημείο αγκύρωσης κάνοντας κλικ στην άκρη μιας άλλης περιοχής του ίδιου σχήματος.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο επιλογής για να σύρετε ένα μέρος του σχήματος μακριά από το υπόλοιπο.

Μπορείτε να προσθέσετε ένα τρίτο σημείο αγκύρωσης με το εργαλείο Ψαλίδι και το Illustrator θα κάνει δύο τομές.

Πώς να κόψετε ένα σχήμα με το εργαλείο περικοπής

Στο Illustrator, το εργαλείο περικοπής δεν βρίσκεται στην κανονική γραμμή εργαλείων. Αντίθετα, μπορείτε να το βρείτε στον πίνακα Pathfinder . Εμφανίστε τον πίνακα Pathfinder επιλέγοντας Windows > Pathfinder ή χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου Shift + Ctrl + F9 ή Shift + Command + F9 σε Mac.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Pathfinder, μπορείτε να βάλετε ένα σχήμα πάνω από ένα άλλο αντικείμενο και να πείτε στον Illustrator ποιο μέρος του αντικειμένου θέλετε να κρατήσετε ή να εξαλείψετε. 

Ας βάλουμε τον κύκλο πάνω από το ορθογώνιο και χρησιμοποιούμε το εργαλείο Περικοπή για να δημιουργήσουμε ένα νέο σχήμα. 

Τοποθετήστε ένα σχήμα πάνω από ένα άλλο αντικείμενο που θέλετε να περικόψετε. Επιλέξτε και τα δύο σχήματα. 

Στον πίνακα Pathfinder, επιλέξτε το εργαλείο περικοπής .

Το αντικείμενο θα περικοπεί μόλις επιλέξετε το εργαλείο Περικοπή.

Δοκιμάστε τις άλλες επιλογές στον πίνακα Pathfinder για να επιτύχετε διαφορετικά εφέ. Για παράδειγμα, η επιλογή Minus Front θα αφαιρέσει το αντικείμενο μπροστά από το αντικείμενο πίσω από αυτό.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντί να κόψετε ένα σχήμα, μπορεί να είναι ευκολότερο να δημιουργήσετε ένα σχήμα χρησιμοποιώντας το εργαλείο Shape Builder. Θα το καλύψουμε σε μελλοντικό σεμινάριο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα αποκοπής για να κόψετε ένα σχήμα

Εάν γνωρίζετε ήδη πώς να προσθέσετε μια μάσκα στο Photoshop , αυτό θα σας είναι πολύ γνωστό. Σε αυτό το παράδειγμα, ας φανταστούμε ότι έχουμε ένα σχήμα χρωματισμένο με μια κλίση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο σχήμα ως μάσκα αποκοπής ώστε να είναι ορατές μόνο περιοχές μέσα στο δεύτερο σχήμα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκες αποκοπής για να κρύψετε μέρη σχημάτων.

Δημιουργήστε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε ως μάσκα. Στο παραπάνω παράδειγμά μας, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο Ellipse (συντόμευση πληκτρολογίου L ) για να δημιουργήσουμε το οβάλ που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα ως μάσκα. Το αντικείμενο που χρησιμοποιείτε ως μάσκα ονομάζεται διαδρομή αποκοπής . Στη σειρά στοίβαξης του πίνακα επιπέδων, μετακινήστε τη διαδρομή αποκοπής πάνω από το αντικείμενο που θέλετε να καλύψετε.

Με το Εργαλείο άμεσης επιλογής , μετακινήστε τη διαδρομή αποκοπής πάνω από το αντικείμενο που θέλετε να καλύψετε.

Στον πίνακα Επίπεδα, επιλέξτε τη διαδρομή αποκοπής και το αντικείμενο που θέλετε να καλύψετε. 

Από το μενού, επιλέξτε Αντικείμενο > Μάσκα αποκοπής > Δημιουργία .

Πολλές επιλογές με την Adobe

Όλες οι εφαρμογές Adobe Creative Cloud προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος. Επομένως, ανατρέξτε στα σεμινάρια και τα άρθρα του Illustrator σχετικά με το Adobe Photoshop και το InDesign . Με εξάσκηση, τα γραφικά σας σχέδια θα είναι τέλεια pixel!

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4887

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *