Τι είναι ο φάκελος WinSxS, γιατί είναι τεράστιος και πώς γίνεται ο καθαρισμός;

Τι είναι ο φάκελος WinSxS, γιατί είναι τεράστιος και πώς γίνεται ο καθαρισμός;

What Is the WinSxS Folder, Why Is It Huge, and How to Cleanup?

Η αναζήτηση αποθήκευσης ενός χρήστη των Windows δεν τελειώνει ποτέ. Καθαρίστε τον υπολογιστή τον Ιανουάριο και ο αποθηκευτικός σας χώρος θα εξαντληθεί ξανά πριν την άνοιξη. Καθώς σκάβετε βαθύτερα για να βρείτε τι καταναλώνει αυτόν τον χώρο στο δίσκο, είναι πιθανό να συναντήσετε τον φάκελο WinSxS στον υπολογιστή σας με Windows.

Τι είναι ο φάκελος WinSxS;

Το WinSxS (συντομογραφία του “Windows Side by Side”) είναι ένας φάκελος (τοποθεσία: C:WindowsWinSxS) όπου τα Windows αποθηκεύουν αρχεία που απαιτούνται για την εγκατάσταση των Windows και αντίγραφα ασφαλείας ή εκδόσεις αυτών των αρχείων.

Κάθε φορά που χρειάζεται να ανακτήσετε αρχεία συστήματος ή να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε λειτουργίες των Windows, εδώ τα Windows θα αναζητήσουν τα αρχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση μιας ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται επίσης αποθήκευση εξαρτημάτων.

Το WinSxS αποθηκεύει επίσης αρχεία που απαιτούνται για την εγκατάσταση ποιοτικών ενημερώσεων και προηγούμενων εκδόσεων στοιχείων των Windows. Αυτά τα αρχεία σάς επιτρέπουν να επιστρέψετε στην τελευταία κατάσταση σε περίπτωση που η ενημέρωση γίνει ενοχλητική.

Το WinSxS συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, επειδή θα συνεχίσει να αποθηκεύει περισσότερες εκδόσεις στοιχείων.

Αργή φόρτιση του iPad; Εδώ είναι 7 διορθώσεις(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος του WinSxS;

Το μέγεθος του φακέλου WinSxS συνήθως υπολογίζεται εσφαλμένα από την Εξερεύνηση αρχείων.

Τα αρχεία μέσα στο φάκελο WinSxS ενδέχεται να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως μόνο ένα αντίγραφο ενός αρχείου, ενώ τα υπόλοιπα αρχεία είναι σκληροί σύνδεσμοι .

Η Εξερεύνηση αρχείων δεν λαμβάνει υπόψη αυτό κατά τον υπολογισμό του μεγέθους των φακέλων, πράγμα που σημαίνει ότι το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι.

Μπορείτε να βρείτε το πραγματικό μέγεθος του φακέλου WinSxS χρησιμοποιώντας το εργαλείο DISM. Για να βρείτε το πραγματικό μέγεθος, ξεκινήστε μια ανυψωμένη γραμμή εντολών και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δείτε τόσο το μέγεθος που αναφέρεται από τον εξερευνητή αρχείων όσο και το πραγματικό μέγεθος στο παράθυρο της γραμμής εντολών:

Πώς να καθαρίσετε το φάκελο WinSxS;

Ο καθαρισμός του χώρου αποθήκευσης στοιχείων μπορεί να ελευθερώσει πολύτιμο χώρο αποθήκευσης στον σκληρό σας δίσκο.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να διαγράψετε το φάκελο WinSxS με μη αυτόματο τρόπο. Επίσης, σημειώστε ότι μόλις καθαρίσετε το φάκελο WinSxS, δεν θα μπορείτε να επαναφέρετε τις ενημερώσεις μέχρι να ενημερώσετε τον υπολογιστή σας.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα με ορισμένες εφαρμογές που βασίζονται σε προηγούμενη έκδοση ενός αρχείου DLL, εάν διαγραφεί κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.

Όπως φαίνεται παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκκαθάρισης του φακέλου WinSxS.

Εκκαθάριση WinSxS χρησιμοποιώντας DISM

Το DISM ( Deployment Image Servicing and Management ) είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών με ενσωματωμένη επιλογή για τον καθαρισμό του χώρου αποθήκευσης στοιχείων. Μια εκκαθάριση με χρήση DISM θα αφαιρέσει όλα τα περιττά αρχεία από τον κατάλογο WinSxS χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του συστήματός σας.

Ξεκινήστε εκκινώντας μια ανυψωμένη γραμμή εντολών. Πατήστε Win + R , πληκτρολογήστε cmd και πατήστε Ctrl + Shift + Enter . Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή στη γραμμή εντολών:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ελέγξτε αν λέει Ναι ή Όχι δίπλα στο στοιχείο Συνιστάται εκκαθάριση καταστήματος στοιχείων .

Εάν λέει ναι, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχει καθαρίσει όλα τα περιττά αρχεία WinSxS.

Υπάρχουν επίσης άλλες εντολές εκκαθάρισης WinSxS που μπορείτε να εκτελέσετε όταν θέλετε να καθαρίσετε μια συγκεκριμένη ομάδα αρχείων. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να καθαρίσετε παλαιότερες εκδόσεις στοιχείων των Windows, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Εάν εκτελείτε μια παλαιότερη έκδοση των Windows, όπως τα Windows 7, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή για να καταργήσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του Service Pack (τα Windows 8, 10 και 11 δεν διαθέτουν Service Pack):

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /SPSuperseded

Εκκαθάριση WinSxS χρησιμοποιώντας Εκκαθάριση δίσκου

Τα Windows διαθέτουν επίσης ένα ενσωματωμένο εργαλείο Εκκαθάρισης Δίσκου που μπορεί να καθαρίσει αρχεία συστήματος και άλλους τύπους περιττών αρχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του φακέλου WinSxS.

Εκκινήστε την Εξερεύνηση αρχείων και μεταβείτε σε Αυτός ο υπολογιστής (ή Υπολογιστής στα Windows 11).

Τα 12 πιο ισχυρά γούρια καλής τύχης για επιτυχία, πλούτο &Ευημερία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Επιλέξτε το Local Disk και πατήστε Alt + Enter για να ανοίξετε τις ιδιότητες δίσκου . Επιλέξτε την καρτέλα General και κάντε κλικ στην επιλογή Disk Cleanup .

Τα Windows θα αναζητήσουν αρχεία που μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων αρχείων αντιγράφων ασφαλείας, προσωρινών αρχείων και αρχείων που διατηρούνται από παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Όταν δείτε το παράθυρο Εκκαθάριση δίσκου ανοιχτό, κάντε κλικ στο κουμπί Εκκαθάριση αρχείων συστήματος στο κάτω μέρος.

Το βοηθητικό πρόγραμμα θα εκτελέσει μια άλλη αναζήτηση, αυτή τη φορά για αρχεία συστήματος. Μόλις βρει τα αρχεία που μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια, θα δείτε μια λίστα με τους τύπους αρχείων. Τα κοινά ονόματα που θα δείτε περιλαμβάνουν το Windows Update Cleanup, το Microsoft Defender Antivirus και τα Temporary Internet Files.

Μπορείτε να επιλέξετε όλα τα πλαίσια εάν θέλετε να καθαρίσετε ανεπιθύμητα από ολόκληρο το σύστημα, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το Windows Update Cleanup για να καθαρίσετε τα αρχεία ενημέρωσης από το φάκελο WinSxS. Κάντε κλικ στο OK μόλις επιλεγεί.

Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, τα αρχεία θα συγκεντρωθούν ξανά στο φάκελο WinSxS. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την Εκκαθάριση δίσκου κάθε τόσο για να διατηρείτε καθαρό τον φάκελο WinSxS. Εναλλακτικά, μπορείτε να προγραμματίσετε την εκκαθάριση στοιχείων χρησιμοποιώντας τον Προγραμματιστή εργασιών.

Εκκαθάριση του WinSxS με χρήση του Task Scheduler

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Task Scheduler εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια προσέγγιση “ρυθμίστε το, ξεχάστε το” για να καθαρίζετε τακτικά το φάκελο WinSxS.

Πατήστε Win + R , πληκτρολογήστε taskschd.msc και πατήστε Enter . Χρησιμοποιήστε την αριστερή πλαϊνή γραμμή για να πλοηγηθείτε στο Task Scheduler LibraryMicrosoftWindowsServicing .

Κάντε δεξί κλικ στην εργασία StartComponentCleanup από τη λίστα εργασιών, επιλέξτε Ιδιότητες και μεταβείτε στην καρτέλα Triggers στις ιδιότητες. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Νέο .

Επιλέξτε ένα πρόγραμμα για την εργασία επιλέγοντας τη συχνότητα (ημερήσια/μηνιαία/εβδομαδιαία) και μια ώρα. Κάντε κλικ στο OK όταν τελειώσετε.

Η εργασία θα εκτελεστεί αυτόματα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε προσθέσει. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να εκτελέσετε την εργασία αμέσως επιλέγοντας την εργασία StartComponentCleanup και επιλέγοντας Εκτέλεση από τη δεξιά πλαϊνή γραμμή.

Χρειάζομαι περισσότερο χώρο?

Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε λίγο χώρο στον σκληρό σας δίσκο, ο καθαρισμός του φακέλου WinSxS είναι μια καλή αρχή. Μπορείτε επίσης να κάνετε περισσότερο χώρο απεγκαταστώντας εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε ή μετακινώντας μεγάλα προσωπικά αρχεία σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Εάν αναζητάτε περισσότερους τρόπους για να δημιουργήσετε χώρο στον υπολογιστή σας με Windows, έχουμε έναν οδηγό για διάφορους τρόπους απελευθέρωσης χώρου στο δίσκο που μπορεί να σας βοηθήσει.

 

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4905

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *