Τι είναι το “Spam”;

Λαμβάνετε μια κλήση και το αναγνωριστικό καλούντος εμφανίζει “Κίνδυνος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας”. “Ανεπιθύμητο πιθανό” ή “Κίνδυνος απάτης” με μεγάλα κόκκινα γράμματα. Αυτό μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, αλλά μην πανικοβληθείτε!

Αυτή η προειδοποίηση έχει σκοπό να σας βοηθήσει να αποφύγετε την απάτη ή τους απατεώνες να χάνουν το χρόνο σας. Θα εξηγήσουμε από πού προέρχονται αυτές οι προειδοποιήσεις, τι πρέπει να κάνετε και πώς να αποτρέψετε τους ανεπιθύμητους να σας καλέσουν εξαρχής.

Τι είναι το “Spam”;

Το “Spam” είναι ένα νόστιμο (αν μάλλον ανθυγιεινό) είδος χοιρινού κρέατος σε κονσέρβα. Τουλάχιστον, είναι όταν μιλάμε για φαγητό! Στο πλαίσιο του διαδικτύου και των υπολογιστών, το spam αναφέρεται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία που γεμίζει τα εισερχόμενα email μας. Θα βρείτε έναν φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, όπου τα μηνύματα που το λογισμικό πιστεύει ότι είναι ανεπιθύμητα αποστέλλονται χωρίς να τα έχετε δει ποτέ.

Το spam τώρα αναφέρεται επίσης σε περισσότερα από απλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε να σας “σπαμίσουν” σχεδόν οπουδήποτε. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων σας και μέσω μηνυμάτων κειμένου και τηλεφωνικών κλήσεων. Τα ανεπιθύμητα μηνύματα διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία. Ορισμένες είναι απλώς διαφημίσεις για πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ άλλες αντιπροσωπεύουν διάφορες απόπειρες εξαπάτησης ή βλάβης.

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι αρκετά εύκολο να τα αγνοήσετε όταν φτάνουν ως email. Ωστόσο, όταν αρχίσετε να λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις, η προσοχή σας απαιτείται από αυτούς τους αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνο να μιλάς σε έναν πειστικό πωλητή ή έναν απατεώνα στο τηλέφωνο από το να διαβάζεις απλώς ένα κακόβουλο email.

Ποιος επισημαίνει τις κλήσεις κινδύνου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας;

Όταν σας καλεί το “Scam Rekely”, αυτό το όνομα προέρχεται από τον πάροχο τηλεφώνου σας. Οι πάροχοι τηλεφώνων (π.χ. AT&T, Verizon, T-Mobile, κ.λπ.) διαθέτουν συστήματα λογισμικού και υπηρεσίες παραπόνων που βοηθούν στον εντοπισμό πότε ορισμένοι καλούντες εμφανίζουν καταχρηστικά μοτίβα.

Γιατί οι πάροχοι δεν ενεργοποιούν απλώς τον αποκλεισμό κλήσεων για αυτούς τους αριθμούς για λογαριασμό σας; Η απλή απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να είναι 100% σίγουροι ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός είναι ανεπιθύμητος ή απατηλός. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική που ονομάζεται « spoofing » για να κλέψουν έναν νόμιμο αριθμό, επομένως η προσθήκη του στη μαύρη λίστα θα επηρεάσει τον αθώο κάτοχο του αριθμού. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να προειδοποιήσουν τον καλούντα ότι ο αριθμός είναι ύποπτος και να αφήσουν τον πελάτη να τον αποκλείσει.

Άλλωστε, μπορεί να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι αριθμοί έχουν ένα φαινομενικά καταχρηστικό μοτίβο. Θα μπορούσε να είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που παρέχει αναμενόμενες πληροφορίες στους πελάτες. Ορισμένοι αριθμοί μοιράζονται από διαφορετικές εταιρείες και οντότητες, εναλλάσσοντας μεταξύ τους. Η λίστα συνεχίζεται.

Τύποι ανεπιθύμητων μηνυμάτων και απάτες που πρέπει να προσέχετε

Το πιο πιθανό πράγμα που θα συμβεί αν απαντήσετε σε μία από αυτές τις κλήσεις είναι κάποιος που προσπαθεί να σας πουλήσει κάτι. Συχνά οι πληροφορίες σας έχουν πωληθεί σε εμπόρους από εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεστε με τις λεγόμενες συμφωνίες μάρκετινγκ “τρίτου μέρους”. Ο καλών μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να πάρει το πόδι στην πόρτα αναφέροντας μια σχέση με την εταιρεία που του πούλησε τα στοιχεία σας.

Ένας επιζήμιος τύπος κλήσης τηλεμάρκετινγκ είναι γνωστός ως “ρομποκλήση”. Με τις αυτοματοποιημένες κλήσεις, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πραγματοποιεί χιλιάδες κλήσεις την ημέρα και όταν ένα θύμα απαντά, παραδίδεται σε έναν άνθρωπο για να συνεχίσει την κλήση. Μερικές φορές, κανένας άνθρωπος δεν βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής. Είναι είτε ένα chatbot είτε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα. Οι Robocalls είναι αδυσώπητες και αξίζει να παρακολουθήσετε την έκθεση Robocall του John Oliver για να δείτε την πραγματική έκταση του προβλήματο

Ενώ το τηλεμάρκετινγκ είναι συνήθως καλοήθης, ένας πολύ πιο επικίνδυνος τύπος κλήσης είναι μια κλήση phishing. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος σας τηλεφωνεί και παρουσιάζεται ως πράκτορας της IRS, της τράπεζάς σας ή οποιουδήποτε άλλου ιδρύματος.

Θα προσπαθήσουν να λάβουν προνομιακές πληροφορίες από εσάς, συχνά ζητώντας σας να ολοκληρώσετε έναν «έλεγχο ταυτότητας» όπου τους δίνετε όλα τα στοιχεία που θα χρειαζόταν μια πραγματική τράπεζα ή η IRS για να επαληθεύσει την ταυτότητά σας. Μόλις αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες, θα τις χρησιμοποιήσουν για να παρουσιάζονται ως εσάς και να έχουν πρόσβαση στους πραγματικούς λογαριασμούς σας. Να θυμάστε πάντα ότι οποιαδήποτε επαλήθευση στο τηλέφωνο θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν καλείτε μια εταιρεία ή ίδρυμα στον επίσημο αριθμό τηλεφώνου τους.

Τέλος, πολλές διάφορες κλήσεις απάτης δεν εμπίπτουν σε μια γνωστή κατηγορία και οι απατεώνες σκέφτονται πάντα νέες οπτικές γωνίες. Όποιος προσπαθεί να σας πιέσει να παραδώσετε χρήματα, ειδικά υπό κάποια απειλή, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Μην απαντάτε ή απορρίπτετε την κλήση

Η πιο συνετή ενέργεια όταν λαμβάνετε μια κλήση με μια προειδοποίηση είναι να την αγνοήσετε. Αυτό περιλαμβάνει τη μη απόρριψη της κλήσης. Οι Robocallers πραγματοποιούν κλήσεις για να συντάξουν λίστες με ενεργούς αριθμούς τηλεφώνου. Έτσι, όταν σηκώνετε το τηλέφωνο, το μηχάνημα τερματίζει την κλήση αμέσως, αλλά τώρα ξέρουν ότι ο αριθμός απαντά. Αυτές οι λίστες ενεργών αριθμών μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν σε άλλους τηλεπωλητές ή να χρησιμοποιηθούν σε επόμενες καμπάνιες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή απάτης.

εφαρμογές για τον αποκλεισμό κλήσεων στο Android

Σιωπή άγνωστων καλούντων

Είναι ένα πράγμα να πείτε ότι πρέπει να αγνοήσετε τις κλήσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, αλλά το να χτυπά συνεχώς το τηλέφωνό σας καθώς δέχεστε επίθεση από ρομπότ τηλεφώνου δεν είναι πρακτικό. Η τοποθέτηση του τηλεφώνου σας σε αθόρυβη λειτουργία είναι μια λύση, αλλά σημαίνει ότι θα χάσετε νόμιμες κλήσεις.

Για χρήστες Apple iPhone , έχετε την επιλογή “Σίγαση άγνωστων καλούντων” που βρίσκεται στις Ρυθμίσεις > Τηλέφωνο. Εάν το ενεργοποιήσετε, οποιεσδήποτε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς με τους οποίους δεν έχετε αλληλεπιδράσει ποτέ ή είναι ιδιωτικοί θα σβήσουν. Θα μεταβούν στον αυτόματο τηλεφωνητή και θα δείτε μια ειδοποίηση σχετικά αργότερα μόνο όταν ελέγξετε το τηλέφωνό σας.

Φροντίστε να αποθηκεύσετε τυχόν σημαντικά άτομα στις επαφές σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Εάν πραγματοποιήσετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης με το iPhone σας, η λειτουργία θα απενεργοποιηθεί για 24 ώρες, έτσι ώστε οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης (ή οποιοσδήποτε άλλος) να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Σε τηλέφωνα Android, αυτό μπορεί να βρεθεί στις Ρυθμίσεις κλήσεων > Αποκλεισμός αριθμών και μπορεί να ονομάζεται κάτι σαν “Αποκλεισμός άγνωστων/προσωπικών αριθμών”. Με συσκευές Android, η ακριβής τοποθεσία αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την έκδοση Android, τη μάρκα τηλεφώνου ή το μοντέλο.

Απενεργοποιήστε τον αυτόματο τηλεφωνητή

Εάν έχετε ενεργό αυτόματο τηλεφωνητή, το χρησιμοποιείτε πραγματικά; Εάν όχι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτοί οι καλούντες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας αφήνουν μεγάλα μηνύματα που είναι σχεδόν εξίσου ενοχλητικό να ακούτε και να τα διαγράφετε με τις πραγματικές κλήσεις. Σήμερα, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μηνυμάτων κειμένου, εφαρμογών όπως το Whatsapp και ναι, ακόμη και μέσω παραδοσιακού έντυπου ταχυδρομείου. Επομένως, η απαλλαγή από τον αυτόματο τηλεφωνητή σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε την επίδραση των ανεπιθύμητων κλήσεων.

Ενεργοποιήστε την προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα του τηλεφώνου σας

Ορισμένοι κατασκευαστές τηλεφώνων, όπως η Samsung, προσφέρουν δωρεάν, ενσωματωμένη προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα. Η Samsung καλεί τη λειτουργία της Smart Call και σας επιτρέπει ακόμη και να αναφέρετε ανεπιθύμητες κλήσεις που δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε άλλους χρήστες της Smart Call. Υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες smartphone Android που δεν είναι πρακτικό να αναφέρουμε όλα αυτά με αυτόν τον τύπο προστασίας εδώ, επομένως συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του τηλεφώνου σας ή τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να δείτε εάν υπάρχει ενσωματωμένη προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα.

Χρησιμοποιήστε έναν αποκλεισμό κλήσεων

Οι χρήστες iOS της Apple δυστυχώς δεν διαθέτουν φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας με την επωνυμία της Apple. Αντίθετα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ή να εισαγάγετε μια λίστα μπλοκ. Πολλές εφαρμογές τρίτων μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να αποκλείσετε τις εισερχόμενες κλήσεις και τα ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου για καταστήματα εφαρμογών iPhone και Android:

Hiya
NoMoRoBo
Robokiller
AT&T Call Protect (εφαρμογή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας)
Truecaller

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές προσφέρουν δωρεάν και επί πληρωμή αποκλεισμό κλήσεων και χάρη στις μεγάλες κοινότητες που αναφέρουν αριθμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, μειώνουν δραστικά τον αριθμό των ανεπιθύμητων τηλεφωνικών κλήσεων που θα λαμβάνετε. Πολλοί επίσης μπλοκάρουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου, επομένως είναι μια διπλή ειρήνη.

Εάν είναι σημαντικό, μπορούν να σας στείλουν μήνυμα

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πίεση όταν κάποιος σας τηλεφωνεί, αλλά ακόμα κι αν η κλήση «κινδύνου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας» είναι ψευδώς θετική, δεν υπάρχει λόγος να απαντήσετε. Οι ανεπιθύμητες κλήσεις δεν είναι το πρόβλημά σας, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας με τους δικούς σας όρους. Εάν δεν περιλαμβάνονται στη λίστα επαφών σας, τότε μια άλλη μορφή επικοινωνίας είναι πιο κατάλληλη.

Οι κλήσεις απάτης και τα ανεπιθύμητα τηλεφωνικά κέντρα γίνονται ένα πρόβλημα επιδημικών διαστάσεων και ο μόνος τρόπος για να σταματήσετε την τρέλα είναι να ακολουθήσετε σκληρή γραμμή. Ακόμη και πιθανές προειδοποιήσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας θα πρέπει να είναι αρκετές για να πείτε όχι και να αγνοήσετε την κλήση.

Ενώ μπορείτε νόμιμα να ζητήσετε να αφαιρεθεί το όνομά σας από τις λίστες κλήσεων, στην πράξη, οι χειρότεροι αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας απλώς αγνοούν αυτήν την οδηγία. Ενεργοποιήστε λοιπόν την προστασία ανεπιθύμητων μηνυμάτων και απολαύστε τη σιωπή!

εφαρμογές αποκλεισμού κλήσεων iOS 

εφαρμογές για τον αποκλεισμό κλήσεων στο Android

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4826

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *