Βασικά Takeaways
- Η ενοποιημένη αρχιτεκτονική μνήμης της Apple είναι ταχύτερη και πιο αποδοτική σε σχέση με την παραδοσιακή μνήμη RAM.
- Η ασφαλή εικονική μνήμη επιτρέπει στην CPU, την GPU και το Neural Engine να έχουν πρόσβαση στην ίδια δεξαμενή μνήμης.
- Εξετάστε προσεκτικά τις επιλογές διαμόρφωσης κατά την αγορά ενός Mac, καθώς η ενοποιημένη μνήμη είναι ακριβή και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί από το χρήστη.
Εάν σκεφτήκατε πρόσφατα να αγοράσετε ένα σύγχρονο Mac, μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο ενοποιημένη μνήμη που χρησιμοποιείται αντί για RAM. Τι σημαίνει όμως και σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή μνήμη RAM; Διαβάστε μαζί για να μάθετε.
Συνδεθείτε στην ομάδα DirectVorteX στο Viber
Διαβάστε επίσης : Χρησιμοποίησα macOS για χρόνια. Να γιατί προτιμώ το Ubuntu
Μέθοδοι ανάκτησης χαμένων κατατμήσεων σε Mac
Τι είναι η ενοποιημένη μνήμη;
Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το τσιπ πυριτίου της Apple είναι μια CPU, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Στην πραγματικότητα είναι ένα SoC (System-on-a-Chip), το οποίο αποτελείται από διάφορα στοιχεία στο ίδιο πακέτο, όπως η CPU, η GPU, η Neural Engine και άλλα.
Όλα αυτά τα εξαρτήματα απαιτούν κάποιο μέρος για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων για να λειτουργήσουν, και τότε έρχεται η ενοποιημένη μνήμη της Apple. Η ενοποιημένη μνήμη αποτελείται από εξαιρετικά γρήγορα τσιπ DRAM που βρίσκονται στην ίδια συσκευασία, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και καλύτερη απόδοση.
Το κύριο πλεονέκτημα που αποκομίζει το SoC από αυτό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ενιαία δεξαμενή μνήμης υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης που είναι εύκολα προσβάσιμη από όλα τα στοιχεία. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αντιγραφή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών θέσεων μνήμης, μια διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα και απαιτεί πρόσθετη ισχύ.
Πώς διαφέρει η ενοποιημένη μνήμη από την παραδοσιακή μνήμη RAM;
Η CPU και η GPU σε ένα παραδοσιακό σύστημα έχουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές. εξαρτώνται από διαφορετικούς τύπους μνήμης RAM για τη λήψη δεδομένων. Υπάρχουν δύο τύποι RAM σε ένα παραδοσιακό σύστημα με αποκλειστική GPU: η RAM συστήματος και η VRAM (μνήμη βίντεο)
Η VRAM είναι υπεύθυνη για την αποστολή δεδομένων στην GPU, ενώ η RAM του συστήματος είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά δεδομένων στην CPU. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παραδοσιακή μνήμη RAM είναι ότι συνδέεται με την CPU χρησιμοποιώντας μια υποδοχή στη μητρική πλακέτα, η οποία είναι γενικά πιο αργή από τη μνήμη RAM που είναι ενσωματωμένη στο SoC.
Από την άλλη πλευρά, το πυρίτιο της Apple χρησιμοποιεί το ίδιο υπόστρωμα για την τοποθέτηση της μνήμης RAM και του SoC. Αν και η RAM δεν αποτελεί μέρος του SoC σε μια τέτοια αρχιτεκτονική, η Apple χρησιμοποιεί έναν παρεμβολέα πυριτίου για να συνδέσει τη μνήμη RAM με το SoC.
Με πιο απλά λόγια, αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι η μνήμη RAM βρίσκεται πολύ κοντά στα εξαρτήματα που χρειάζονται πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό εξαλείφει το σημείο συμφόρησης για το οποίο μιλήσαμε, καθιστώντας το πιο αποδοτικό και ταχύτερο, ενώ είναι επίσης αρκετά κατάλληλο για χρήση από την GPU χωρίς κανέναν συμβιβασμό.
Είναι η ενοποιημένη μνήμη ταχύτερη από την παραδοσιακή μνήμη RAM;
Όπως εξηγήσαμε νωρίτερα, η GPU και η CPU έχουν διαφορετικές δεξαμενές μνήμης στις παραδοσιακές ρυθμίσεις. Η Apple, αντίθετα, επιτρέπει στη GPU, την CPU και το Neural Engine να έχουν πρόσβαση στην ίδια δεξαμενή μνήμης, που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν χρειάζεται να μεταφέρονται από το ένα σύστημα μνήμης στο άλλο, βελτιώνοντας περαιτέρω την απόδοση του συστήματος.
Λόγω όλων αυτών των διαφορών στην αρχιτεκτονική μνήμης, το ενοποιημένο σύστημα μνήμης προσφέρει υψηλό εύρος ζώνης δεδομένων στο SoC. Στην πραγματικότητα, το M2 Ultra παρέχει εύρος ζώνης 800 GB/s, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με διακριτές GPU όπως η AMD Radeon RX 7800 XT, η οποία προσφέρει εύρος ζώνης 624 GB/s.
Ωστόσο, το M2 Ultra δεν προσφέρει τα καλύτερα στοιχεία στην κατηγορία του. Το GeForce RTX 4090 της NVIDIA και το Radeon RX 7900 XTX της AMD ξεπέρασαν το M2 Ultra όσον αφορά το εύρος ζώνης μνήμης (1008 GB/s και 960 GB/s, αντίστοιχα) και τη γενική απόδοση.
Αυτό το υψηλό εύρος ζώνης επιτρέπει στην CPU, την GPU και το Neural Engine να έχουν πρόσβαση σε τεράστιες δεξαμενές δεδομένων σε νανοδευτερόλεπτα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να εξαντληθεί η μνήμη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια εργασιών που χρησιμοποιούν τόσο την CPU όσο και την GPU, όπως τα παιχνίδια, επειδή η μνήμη RAM είναι κοινή σε ολόκληρο το SoC.
Πόση ενοποιημένη μνήμη χρειάζεστε;
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της αρχιτεκτονικής της Apple είναι ότι από τη στιγμή που η μνήμη βρίσκεται στο SoC, δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM του Mac σας στη συνέχεια. Στους περισσότερους Mac, η Apple χρεώνει ένα παράλογο ποσό 200 $ για 16 GB ενοποιημένης μνήμης, επομένως θα πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικά πόσα χρειάζεστε σήμερα και στο μέλλον.
Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα M1 MacBook Air με 8 GB ενοποιημένης μνήμης, και παρόλο που είναι αρκετό για γενική χρήση, περνάει από περιστασιακές δυσκολίες. Έτσι, σίγουρα θα διαμορφώσω τον επόμενο Mac μου με τουλάχιστον 16 GB ενοποιημένης μνήμης. Αλλά αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση, έχουμε έναν ειδικό οδηγό για το πόση μνήμη χρειάζεστε για το Mac σας.
Αν και το αρχικό κόστος της αναβάθμισης της ενοποιημένης μνήμης μπορεί να φαίνεται υψηλό, ίσως είναι καλύτερο να δαπανήσετε αυτό το κόστος. Είναι φθηνότερο από την αγορά ενός εντελώς νέου Mac μόνο και μόνο επειδή συνειδητοποιήσατε ότι η τρέχουσα διαμόρφωση δεν είναι κατάλληλη για τις εργασίες σας δύο ή τρία χρόνια αργότερα.