Χρειάζεται να είστε χάκερ για να χρησιμοποιήσετε το Linux;

Χρειάζεται να είστε χάκερ για να χρησιμοποιήσετε το Linux; 4 Λανθασμένες αντιλήψεις

Σημαντικά σημεία

  • Το Linux δεν είναι μόνο για επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς και σπασίκλες. Είναι και για κανονικούς ανθρώπους!
  • Το Wine και το VirtualBox μπορούν να εκτελέσουν προγράμματα Windows.
  • Οι κύριες διανομές Linux είναι φιλικές προς το χρήστη.

Ενώ το Linux είναι η πλατφόρμα επιλογής για σοβαρούς τεχνίτες υπολογιστών και επαγγελματίες, δεν χρειάζεται να είστε geek, χάκερ ή ακόμα και σπασίκλας για να χρησιμοποιήσετε την κορυφαία πλατφόρμα υπολογιστών ανοιχτού κώδικα.

Παρανοήσεις για το Linux

1. Πρέπει να είσαι σπασίκλας για να χρησιμοποιείς Linux

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τόσοι πολλοί επαγγελματίες υπολογιστών βασίζονται στο Linux. Είναι η επιλογή των διαχειριστών πληροφορικής, των προγραμματιστών και των επιστημονικών ερευνητών. Η επιτυχία του Linux σε τεχνικούς τομείς μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι δεν είναι για απλούς χρήστες. Αλλά το Linux είναι παντού γύρω σας, απλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι το χρησιμοποιείτε.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πέντε παρανοήσεις που έχουν οι άνθρωποι για τα VPN

Πώς να εγκαταστήσετε το Stremio σε Linux

Εάν έχετε τηλέφωνο ή tablet Android, χρησιμοποιείτε Linux. Εάν διαθέτετε Chromebook, χρησιμοποιείτε επίσης Linux. Ενώ αυτά διαφέρουν από μια παραδοσιακή διανομή Linux, υπάρχουν πολλές χρήσεις για το Linux ως συνηθισμένο τελικό χρήστη.

2. Το Linux δεν εκτελεί προγράμματα των Windows

Ο ιστότοπος WineHQ όπως εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2024

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην υιοθέτηση του Linux είναι ότι πολλοί άνθρωποι, καλώς ή κακώς, εξαρτώνται από προγράμματα που τρέχουν μόνο σε Windows και δεν έχουν εγγενείς εκδόσεις Linux. Αν είστε ένα από αυτά τα άτομα, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Κρασί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να τρέχω προγράμματα Windows σε Linux. Η Valve, οι άνθρωποι πίσω από το “Half-Life” και το Steam, έχουν κάνει τις δικές τους τροποποιήσεις στο Wine με τη μορφή Proton για να κάνουν τα παιχνίδια των Windows να τρέχουν σε Linux, ειδικά την κονσόλα χειρός Steam Deck.

Εάν το Wine δεν λειτουργεί, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εικονική μηχανή με το VirtualBox και να εκτελέσετε το πρόγραμμα των Windows σε αυτό.

Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε στην κλασική τεχνική της διπλής εκκίνησης των Windows και του Linux. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, αλλά οι περισσότερες διανομές Linux μπορούν να το ρυθμίσουν αυτόματα για εσάς κατά την εγκατάσταση.

3. Πρέπει να είστε μάγος μαθηματικών για να χρησιμοποιήσετε το Linux

Παρόμοια με την εσφαλμένη αντίληψη ότι πρέπει να είστε ειδικός για να κάνετε αποτελεσματική χρήση του Linux, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να είστε μάγος μαθηματικών για να χρησιμοποιήσετε το Linux. Και πάλι, αυτό πιθανότατα οφείλεται στον μεγάλο αριθμό επιστημόνων, μηχανικών και προγραμματιστών που χρησιμοποιούν Linux στην καθημερινή τους εργασία.

4. Πρέπει να φτιάξεις τα πάντα από την αρχή

Αυτή η παρανόηση έχει λίγη αλήθεια. Στις πολύ πρώτες μέρες του Linux, έπρεπε ουσιαστικά να δημιουργήσετε το λειτουργικό σύστημα από την αρχή, μεταγλωττίζοντας και συναρμολογώντας διάφορα στοιχεία για να φτιάξετε ένα πλήρες σύστημα. Από νωρίς, οι προγραμματιστές δημιούργησαν “διανομές” του πυρήνα του Linux και υποστηρικτικά προγράμματα.

Ενώ ορισμένες εξακολουθούν να είναι προσανατολισμένες προς τους ειδικούς, οι κύριες διανομές όπως το Ubuntu διαθέτουν σύγχρονες διεπαφές γραφικών και οδηγούς για να κάνουν τη διαδικασία εγκατάστασης συγκρίσιμη με τα Windows ή το macOS.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Με όλα αυτά που λέγονται, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να μπορείτε να τρέξετε το Linux.

Οθόνη Balena Etcher

Οι εικόνες εκκίνησης διανομής Linux διανέμονται ως αρχεία ISO που περιέχουν μια ακριβή διάταξη των bit. Στο παρελθόν, προορίζονταν να αντιγραφούν σε οπτικούς δίσκους, αλλά στις μέρες μας είναι πιο συνηθισμένο να τα εξαγάγετε σε USB stick. Το Balena Etcher και άλλα εργαλεία το κάνουν εύκολο.

2. Τι είδους υλικό έχετε

Windows Device Manager

Οι σύγχρονες διανομές Linux είναι πολύ καλές για τον εντοπισμό των περισσότερων τύπων υλικού, αλλά μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα προγράμματα οδήγησης. Σας βοηθά να γνωρίζετε τι είδους υλικό έχετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως η Διαχείριση Συσκευών στα Windows για την απογραφή του υλικού σας πριν εγκαταστήσετε το Linux.

3. Πώς να εκκινήσετε από διαφορετική συσκευή

Μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νεοφερμένοι είναι πώς να εκκινήσουν τον υπολογιστή τους για να τρέξουν τα μέσα εκκίνησης που μόλις δημιούργησαν. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν ρυθμιστεί για εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο ή τον SSD. Αυτό συνήθως απαιτεί απλώς μια γρήγορη αλλαγή στο μενού UEFI/BIOS.

4. Πώς να ζητήσετε βοήθεια

Φόρουμ Ubuntu Ιούνιος 2024

Όπως τα περισσότερα άλλα έργα ανοιχτού κώδικα, το Linux είναι μια συλλογική υπόθεση. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, κάποιος εκεί έξω έχει συχνά συναντήσει το ίδιο πράγμα και έχει δημοσιεύσει μια λύση, είτε σε ένα blog, ένα φόρουμ ή ακόμα και σε ένα κανάλι συνομιλίας. Πολλοί χρήστες Linux είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να επιλύσετε προβλήματα με το σύστημά σας ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *