ενεργοποίηση υπολογιστή από απόσταση

Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε εξ αποστάσεως έναν υπολογιστή

Το Wake On LAN σάς επιτρέπει να ξυπνάτε εξ αποστάσεως τον υπολογιστή σας από κατάσταση χαμηλότερης ισχύος χρησιμοποιώντας ένα μαγικό πακέτο. Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Wake On LAN, πρέπει πρώτα να το ενεργοποιήσετε στις ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI και να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του προσαρμογέα δικτύου Ethernet. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα WOL για να ενεργοποιήσετε τον απομακρυσμένο υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή, το τηλέφωνο Android ή το iPhone σας.

Εάν είστε νέος στο WOL στα Windows, δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να ρυθμίσετε το Wake on LAN στους υπολογιστές που εκτελούνται με Windows 10 και 11.

1. Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI για να ενεργοποιήσετε το Wake-on-LAN

Αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι προσαρμογείς δικτύου Ethernet υποστηρίζουν Wake-on-LAN, πολλοί δεν έχουν ενεργοποιημένη τη δυνατότητα από προεπιλογή. Για να ενεργοποιηθεί ένας υπολογιστής όταν λαμβάνει ένα μαγικό πακέτο, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα στο μενού BIOS/UEFI του υπολογιστή σας και στις ρυθμίσεις του προσαρμογέα δικτύου σας στα Windows 10.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να διορθώσετε τη λειτουργία αδράνειας που δεν λειτουργεί στα Windows 11

Πώς να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε την απόσταση οθόνης στο iPhone

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Wake On Lan σε έναν υποστηριζόμενο υπολογιστή μεταβαίνοντας στο μενού υλικολογισμικού UEFI ή στο BIOS. Τα παρακάτω βήματα αφορούν έναν υπολογιστή HP, επομένως ενδέχεται να διαφέρουν λίγο ανάλογα με τον κατασκευαστή του υπολογιστή σας. Συνήθως, ωστόσο, θα το βρείτε στις επιλογές δικτύωσης ή ενέργειας.

Για πρόσβαση στο μενού υλικολογισμικού UEFI ή στο BIOS, κάντε κλικ στο κουμπί λειτουργίας στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σύνδεσης. Στη συνέχεια, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Βάρδια πληκτρολογήστε και κάντε κλικ Επανεκκίνηση. Εάν σας ζητηθεί, κάντε κλικ Επανεκκίνηση ούτως ή άλλως. Περιμένετε να γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας στο περιβάλλον αποκατάστασης των Windows.

Κάτω από Διάλεξε μια επιλογή παω σε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές > Ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI. Στη συνέχεια, κάντε κλικ Κάντε επανεκκίνηση για είσοδο στο UEFI (BIOS).

Windows Recovery Environment που εμφανίζει την επιλογή Ρυθμίσεις υλικολογισμικού UEFI.

Στο BIOS Setup Utility, ανοίξτε την καρτέλα Configuration. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο κάτω βέλους, μεταβείτε και επιλέξτε S3/S4/S5 Wake On LAN. Στη συνέχεια, πατήστε Enter και επιλέξτε Ενεργοποιημένο. Τέλος, πατήστε F10 για αποθήκευση και έξοδο από τη ρύθμιση.

Το βοηθητικό πρόγραμμα εγκατάστασης υλικολογισμικού HP Pavillion Gaming Laptop UEFI εμφανίζει ρυθμίσεις διαμόρφωσης

2. Διαμορφώστε τις ρυθμίσεις Wake on LAN για τον προσαρμογέα Ethernet

Εκκινήστε στα Windows ως συνήθως αφού ενεργοποιήσετε το Wake-on-LAN στο BIOS/UEFI του υπολογιστή-στόχου σας. Τώρα πρέπει να διαμορφώσουμε τις ρυθμίσεις του προσαρμογέα Ethernet για να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Wake On Magic Packet.

Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών. Εάν χρησιμοποιείτε Windows 10/11, πατήστε Πλήκτρο Windows + X και εκτελέστε το από το γρήγορο μενού εργαλείων διαχείρισης του λειτουργικού συστήματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο Windows ή να κάνετε κλικ στο μενού Έναρξη και να πληκτρολογήσετε Διαχειριστή της συσκευής να το βρω.

 1. Αναπτύξτε το Προσαρμογείς δικτύου κατηγορία και κάντε διπλό κλικ στον προσαρμογέα δικτύου σας (ή κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε Ιδιότητες).
  Windows 11 Device Manager που εμφανίζει ιδιότητες προσαρμογέα δικτύου για Ethernet
 2. Μετακίνηση στο Προχωρημένος καρτέλα και ελέγξτε τις καταχωρήσεις κάτω Ιδιοκτησία. Εντοπίστε την καταχώρηση για Wake on Magic Packet και ενεργοποιήστε το.
  Ένα παράθυρο διαλόγου διαχείρισης συσκευών που εμφανίζει τις ιδιότητες Ethernet για προηγμένες επιλογές
 3. Ενώ βρίσκεστε στις ιδιότητες του προσαρμογέα δικτύου, μεταβείτε στο Διαχείριση ενέργειας αυτί. Βεβαιωθείτε ότι Επιτρέψτε σε αυτήν τη συσκευή να αφυπνίσει τον υπολογιστή και Αφήστε μόνο ένα μαγικό πακέτο να αφυπνίσει τον υπολογιστή είναι ενεργοποιημένα.
  Ένα παράθυρο διαλόγου διαχείρισης συσκευών που εμφανίζει Ιδιότητες Ethernet για διαχείριση ενέργειας
 4. Τέλος, θα χρειαστείτε τη διεύθυνση IP αυτού του υπολογιστή για να τον ξυπνήσετε από απόσταση. Για να βρείτε τη διεύθυνση IP σας, πατήστε Πλήκτρο Windows + Rτύπος cmdκαι μετά κάντε κλικ Εντάξει τρέχω Γραμμή εντολών. Τύπος ipconfig στη γραμμή εντολών και πατήστε Εισαγω για να εκτελέσετε την εντολή. Η διεύθυνση που χρειάζεστε θα είναι η Διεύθυνση IPv4.
  Εύρεση IP σε CMD με IPConfig

3. Απενεργοποιήστε τη γρήγορη εκκίνηση

Θα χρειαστεί επίσης να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση για να διασφαλίσετε ότι ο προσαρμογέας Ethernet συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και όταν το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης.

 1. Πληκτρολογήστε “Control” στη γραμμή αναζήτησης για να ανοίξετε το Πίνακας Ελέγχου.
 2. Παω σε Επιλογές ενέργειας.
 3. Στο αριστερό παράθυρο, κάντε κλικ Επιλέξτε τι κάνει το κλείσιμο του καπακιού.
  Ο Πίνακας Ελέγχου των Windows 11 εμφανίζει την οθόνη Επιλογή ή προσαρμογή σχεδίου παροχής ενέργειας
 4. Κάντε κλικ Αλλάξτε τις ρυθμίσεις που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή.
  Ο Πίνακας Ελέγχου των Windows 11 εμφανίζει τις ρυθμίσεις τερματισμού λειτουργίας
 5. Κάτω από Ρυθμίσεις τερματισμού λειτουργίαςκαταργήστε την επιλογή Ενεργοποιήστε τη γρήγορη εκκίνησηκαι αποθηκεύστε τις αλλαγές σας.

4. Ξυπνήστε έναν υπολογιστή απομακρυσμένα χρησιμοποιώντας το WakeMeOnLan

Για να ενεργοποιήσετε έναν υπολογιστή από απόσταση, χρειάζεστε έναν τρόπο να του στείλετε το μαγικό πακέτο. Πολλές λύσεις τηλεχειριστηρίου μπορούν να ξυπνήσουν τον υπολογιστή σας. Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε πλήρες τηλεχειριστήριο για να ξυπνήσουμε απλώς έναν υπολογιστή. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο WakeMeOnLan της NirSoft.

 1. Κατεβάστε WakeMeOnLan.
  Σελίδα λήψης NirSoft WakeMeOnLan
 2. Το εργαλείο είναι μια φορητή εφαρμογή που δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου ZIP σε έναν φάκελο και αντιγράψτε τη διαδρομή προς το φάκελο.
  κύρια σελίδα του βοηθητικού προγράμματος WakeMeOnLan
 3. Το WakeMeOnLan θα σαρώσει το δίκτυό σας για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές όταν εκτελείτε το εργαλείο. Επιλέξτε μια συσκευή από τη λίστα για να στείλετε το μαγικό πακέτο και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ξυπνήστε επιλεγμένους υπολογιστές.

5. Δημιουργήστε τις συντομεύσεις On/Off

Το WakeMeOnLan προσφέρει ένα κατάλληλο GUI, αλλά υποστηρίζει επίσης σημαίες γραμμής εντολών, κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε τη συντόμευση για την ενεργοποίηση ενός απομακρυσμένου υπολογιστή.

 1. Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε Νέο > Συντόμευση.
  Δημιουργία νέας συντόμευσης στα Windows10
 2. Κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση για να βρείτε το εκτελέσιμο αρχείο του WakeMeOnLAN από τον αιτούντα που εμφανίζεται.
  Προσθέστε την τοποθεσία και τις επιλογές WakeMeOnLan στη συντόμευση
 3. Αφήστε ένα κενό διάστημα μετά το εκτελέσιμο και πληκτρολογήστε /wakeup YOUR_REMOTE_PC’s_IP. Αντικαθιστώ YOUR_REMOTE_IP’s_IP με τη διεύθυνση IPv4 που σημειώσατε όταν εκτελέσατε το ipconfig στον απομακρυσμένο υπολογιστή σας.
 4. Εισαγάγετε ένα κατάλληλο όνομα για τη νέα σας συντόμευση. Κάντε κλικ στο Φινίρισμα, και το πρώτο σας εικονίδιο θα είναι έτοιμο για χρήση.
  Ονομασία συντόμευσης αφύπνισης απομακρυσμένου υπολογιστή
 5. Δημιουργήστε ένα δεύτερο εικονίδιο όπως πριν. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εγγενές των Windows “ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΕντολή αντί για εργαλείο τρίτου κατασκευαστή. Επομένως, αντί να εισάγετε μια διαδρομή προς ένα εκτελέσιμο αρχείο, πληκτρολογήστε τερματισμός λειτουργίας /s /m \\REMOTE_PC’s_NAME. Στην περίπτωσή μας, ο απομακρυσμένος υπολογιστής μας ονομαζόταν “BlackBox”, οπότε η εντολή μας ήταν τερματισμός λειτουργίας /s /m \\blackbox.
  Δημιουργία συντόμευσης για απομακρυσμένο τερματισμό υπολογιστή
 6. Εισαγάγετε ένα κατάλληλο όνομα και για αυτήν τη συντόμευση. Τέλος, κάντε κλικ στο Φινίρισμα για να δημιουργήσετε τη συντόμευση Remote-OFF.
  Πληκτρολογώντας όνομα για συντόμευση απομακρυσμένου τερματισμού υπολογιστή

Οι συντομεύσεις σας είναι τώρα έτοιμες για χρήση. Με αυτά, δεν χρειάζεται να στραφείτε σε περίπλοκες λύσεις ή να σηκωθείτε για να πατήσετε χειροκίνητα ένα κουμπί λειτουργίας σε άλλον υπολογιστή για να τον ενεργοποιήσετε. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ σε μια συντόμευση “ενεργοποίησης” στην επιφάνεια εργασίας σας και να ακούσετε τον απομακρυσμένο υπολογιστή σας να ξεκινά αμέσως.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *