Γιατί χρειάζεστε φακούς κάμερας με κλιπ για το smartphone σας

Σημαντικά σημεία του άρθρου

  • Μείνετε με την κάμερα του smartphone σας στην αρχή. Η εκπαίδευση του ματιού του φωτογράφου σας είναι ζωτικής σημασίας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε υψηλής ποιότητας φακούς clip-on για το smartphone σας αντί για μια αρχική κάμερα.
  • Οι φακοί συνήθως διαρκούν περισσότερο από τα σώματα της κάμερας.

Τα περισσότερα smartphone, ακόμη και τα βασικά και μεσαίας κατηγορίας μοντέλα, διαθέτουν πλέον εξαιρετικές κάμερες. Λόγω της πανταχού παρουσίας τους, πολλοί άνθρωποι μυούνται στη φωτογραφία, με κάποιους να επιθυμούν να ανεβαίνουν επίπεδο από smartphone σε κάμερα.

Αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι η κάμερα που χρειάζονται για να ανέβουν επίπεδο, αλλά ο φακός ή οι φακοί της κάμεράς τους. Αν και μια mirrorless ή ψηφιακή SLR θα σας επιτρέψει να το κάνετε αυτό, ξέρατε ότι μπορείτε επίσης να αποκτήσετε φακούς υψηλής ποιότητας για το smartphone σας Να γιατί το πρώτο σας βήμα για να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας είναι να αποκτήσετε έναν φακό κάμερας με κλιπ για το τηλέφωνό σας.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : 10 τρόποι για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον φακό στο Android

Είναι θολή η κάμερα του τηλεφώνου σας;

Δεν χρειάζεστε μια αποκλειστική κάμερα

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε μια κάμερα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να το κάνετε. Εάν η απάντησή σας είναι επειδή οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν κάμερες πλήρους απασχόλησης για φωτογραφία ή βιντεοσκόπηση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κάμερες smartphone έχουν γίνει τόσο καλές που ακόμη και ορισμένοι επαγγελματίες τις χρησιμοποιούν για τη δουλειά τους.

Οι περισσότεροι νέοι φωτογράφοι θέλουν επίσης να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή επειδή μπορούν να έχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, την οποία έχουν ήδη τα smartphone. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι αποκλειστικές κάμερες σάς παρέχουν πιο ακριβή χειροκίνητο έλεγχο, αλλά ορισμένα smartphone και εφαρμογές κάμερας σας προσφέρουν επίσης αυτό.

Όπως λέει ο επαγγελματίας φωτογράφος Chase Jarvis, η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου. Επομένως, αντί να εστιάσετε στην εύρεση της καλύτερης κάμερας για να τραβήξετε φωτογραφίες, γιατί δεν αξιοποιείτε στο έπακρο την τρέχουσα κάμερα που έχετε—την κάμερα του smartphone σας;

Η πρόταση μας

Κατακτήστε πρώτα την τέχνη της φωτογραφίας

Προτού η ψηφιακή φωτογραφία φτάσει στην ποιότητα που έχουμε σήμερα, έπρεπε να κατέχετε τις τεχνικές σας γνώσεις για να αποφύγετε τη σπατάλη του φιλμ και την απώλεια στιγμών. Ωστόσο, η υπολογιστική φωτογραφία έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν χρειάζεται να είστε τεχνικός για να έχετε καλές φωτογραφίες.

Επιπλέον, μπορείτε τώρα να δείτε την εμφάνιση της εικόνας σας πριν τραβήξετε τη φωτογραφία, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα κλείστρου, το ISO και το διάφραγμα και να δείτε πώς θα είναι η τελική εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Ενώ η γνώση των σωστών ρυθμίσεων έκθεσης, όπως το πίσω μέρος του χεριού σας, είναι ζωτικής σημασίας για να λαμβάνετε τις εικόνες που οραματίζεστε, είναι πιο σημαντικό να εκπαιδεύετε το μάτι του φωτογράφου σας, δηλαδή να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της σύνθεσης, της υφής, του σχεδιασμού και πολλά άλλα. Εξάλλου, ακόμα κι αν οι φωτογραφίες σας είναι πάντα τέλεια εκτεθειμένες, δεν θα είναι ενδιαφέρουσες αν δεν λένε μια ιστορία.

Καθώς εκπαιδεύεστε στο πώς να συνθέσετε μια υπέροχη φωτογραφία, θα θέλετε τελικά να μάθετε περισσότερα για τις τεχνικές πτυχές της φωτογραφίας. Και όταν φτάσετε σε αυτά τα όρια, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επεκτείνετε τον εξοπλισμό σας. Αλλά στο μεταξύ, η κάμερα του smartphone σας θα πρέπει να είναι υπεραρκετή για τις ανάγκες σας.

Επεκτείνετε τα όρια της κάμερας του smartphone σας

Όταν η κάμερα του smartphone σας περιορίζει, θα πρέπει να σκεφτείτε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας. Εξάλλου, τα περισσότερα smartphone δεν διαθέτουν μεταβλητό φακό οπτικού ζουμ. Και όταν κάνετε μεγέθυνση χρησιμοποιώντας το οπτικό ζουμ του τηλεφώνου σας, μάλλον αλλάζετε σε έναν λιγότερο ικανό αισθητήρα κάμερας — ο κύριος λόγος που το τηλέφωνό σας έχει περισσότερες από μία κάμερες.

Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε συχνά κατά τη λήψη φωτογραφιών, μην αποκτήσετε μια αρχική κάμερα. Αντ’ αυτού, αγοράστε έναν υψηλής ποιότητας φακό κάμερας με κλιπ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες κάμερες αρχικού επιπέδου διαθέτουν φακό κιτ μέσης ποιότητας που προσφέρει το ίδιο εύρος ζουμ με αυτό του τηλεφώνου σας. Και η ποιότητα της εικόνας δεν θα είναι τόσο μεγαλύτερη από αυτή του smartphone σας, ειδικά αν παραμείνετε με τον φακό του κιτ που περιλαμβάνεται.

Ένας υψηλής ποιότητας φακός με κλιπ στο smartphone σας θα σας δώσει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κατά τη λήψη φωτογραφιών και θα μπορούσε να είναι πολύ φθηνότερος. Μια βασική κάμερα χωρίς καθρέφτη Canon EOS R100 με φακό RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM θα σας κοστίσει 600 $ στο Amazon. Σε αυτή την τιμή, μπορείτε να αποκτήσετε πολλούς φακούς και μια βάση θήκης τηλεφώνου από τη Moment, την εταιρεία κατασκευής ενός από τους καλύτερους φακούς smartphone.

Μπορείτε να αγοράσετε μια θήκη iPhone για λιγότερο από 70 $. η βάση στήριξης φακού θα σας κάνει πίσω μόνο κατά 5 $. Οι φακοί της σειράς Moment T κοστίζουν $130 έως $150, που σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε τέσσερις φακούς με μόλις $560. Έτσι, για 635 $, το iPhone σας (ή ό,τι άλλο smartphone έχετε) θα μπορούσε να γίνει μια κινητήρια δύναμη της φωτογραφίας.

Όμως, αν χρησιμοποιούσατε μια κάμερα με εναλλάξιμους φακούς, η αγορά μιας παρόμοιας διάταξης φακού πιθανότατα θα σας έδινε επιπλέον 1.000 $ πάνω από την κάμερα που αγοράσατε.

Οι φακοί θα διαρκέσουν πολύ

Ένας άλλος λόγος που προτείνω να επενδύσετε πρώτα σε φακούς είναι ότι αυτοί τείνουν να διαρκούν περισσότερο από μια φωτογραφική μηχανή. Είτε μιλάμε για κάμερες είτε για φακούς smartphone υψηλής ποιότητας, εάν τους φροντίζετε καλά, θα μπορούσατε να τους χρησιμοποιήσετε πιθανώς δέκα ή και είκοσι χρόνια αργότερα.

Στην πραγματικότητα, οι φακοί Canon EF που κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα εξακολουθούν να λειτουργούν με κάμερες σήμερα, εάν διαθέτετε μια συμβατή κάμερα Canon EOS ή ακόμα και μια κάμερα χωρίς καθρέφτη με κατάλληλο προσαρμογέα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φακούς Nikon από τη δεκαετία του 1980 και να τους κάνετε να λειτουργούν με σύγχρονες DSLR Nikon σήμερα.

Επομένως, είναι σοφό να επενδύσετε περισσότερο σε εξαιρετικούς φακούς και να τους φροντίζετε, καθώς πιθανότατα θα τους χρησιμοποιείτε πολλά χρόνια αργότερα. Υπάρχει επίσης αυτό το ρητό μεταξύ των λάτρεις της φωτογραφίας, «Λατρεύεις με τις φωτογραφικές μηχανές σου, αλλά παντρεύεσαι τους φακούς σου». Αυτό σημαίνει ότι θα αντικαθιστάτε τα σώματα της κάμερας (ή το smartphone) κάθε τόσο, είτε λόγω καλύτερης επεξεργασίας, ταχύτερης αυτόματης εστίασης ή υψηλότερου αριθμού pixel, αλλά πιθανότατα θα παραμείνετε με τους φακούς που έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Κάντε αναβάθμιση σε κάμερα μόνο όταν το υλικό σας περιορίζει τη δημιουργικότητά σας

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αγοράσετε μια φωτογραφική μηχανή, αλλά αν θέλετε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο, θα πρέπει πρώτα να κατακτήσετε τις φωτογραφικές σας δεξιότητες πριν την αναβάθμιση. Όταν περιορίζεστε από το smartphone και τους φακούς που αγοράσατε, θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε μια αποκλειστική κάμερα.

Αλλά αν είστε ευχαριστημένοι με τις εικόνες που τραβάτε στο iPhone ή το Android σας, δεν χρειάζεστε κάμερα. Εάν αγοράσετε ένα, πιθανότατα θα μείνει αχρησιμοποίητο στην αποθήκη σας, μαζεύοντας σκόνη. Αν δεν προστατεύσετε καλά την κάμερά σας, μπορεί ακόμη και να καταστραφεί από την παραμέλησή της για πολύ.

Τα smartphone θα σκοτώσουν την κάμερα για τους περισσότερους καθημερινούς και περιστασιακούς φωτογράφους. Μόνο επαγγελματίες και λάτρεις ή χομπίστες με βαθιές τσέπες θα μπορούσαν πιθανώς να σκεφτούν να αγοράσουν μια αποκλειστική κάμερα και τους φακούς που χρειάζονται για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Αλλά ακόμα και πριν ξοδέψετε χρήματα σε φακούς smartphone, θα πρέπει να ανεβάσετε τη φωτογραφία σας με smartphone στο επόμενο επίπεδο βελτιώνοντας πρώτα τις δεξιότητές σας. Εξάλλου, ένας έμπειρος φωτογράφος μπορεί να τραβήξει πιο όμορφες εικόνες από κάποιον με τον πιο ακριβό εξοπλισμό, αλλά δεν ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει στο έπακρο.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *