Ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Adobe πρέπει να αποκτήσετε;

Τι θα βρείτε στο άρθρο

  • Το After Effects είναι το καλύτερο για σχεδιασμό κίνησης, στατικά στοιχεία, κινητική τυπογραφία, επεξεργασία με βασικά καρέ, 2D και 3D animations, σύνθεση πράσινης οθόνης και επικαλύψεις.
  • Το Premiere Pro είναι καλύτερο για μη γραμμική επεξεργασία, αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο, ταξινόμηση χρωμάτων, επεξεργασία με πολλές κάμερες, VR και ειδικά εφέ.
  • Το να αποφασίσετε ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο θα λάβετε εξαρτάται από το τι θέλετε να δημιουργήσετε, όπως κινούμενα σχέδια ή ειδικά εφέ.

Με δύο βασικά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο βιομηχανικών προτύπων, η Adobe μονοπωλεί τη βιομηχανία σχεδίασης βίντεο. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ After Effects και Premiere Pro; Αυτή η ανάλυση θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια να πάρετε.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :Τα 10 καλύτερα λογισμικό επεξεργασίας βίντεο για το YouTube

Πώς να ενσωματώσετε ένα βίντεο μέσα σε ένα βίντεο στο Adobe Premiere

Σε τι χρησιμοποιείται καλύτερα το After Effects;

Σύνθεση After Effects

adobe είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας βίντεο σχεδίασης κίνησης. Ενώ μπορείτε να επεξεργαστείτε ακατέργαστα πλάνα βίντεο στο After Effects, δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός του ούτε ο λόγος που λάμπει.

Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το After Effects όταν:

  • Κινούμενη κίνηση στατικών στοιχείων όπως λογότυπα ή γραφικά.
  • Δημιουργία κινητικής τυπογραφίας, όπως λυρικά μουσικά βίντεο όπου οι στίχοι ζωντανεύουν στον ρυθμό του τραγουδιού.
  • Δημιουργία κινούμενων εικόνων πολλών διαφορετικών ειδών.
  • Επικάλυψη κινούμενων γραφικών σε ακατέργαστο υλικό βίντεο, όπως κινούμενα σχέδια κάτω τρίτου.

Μπορείτε να επεξεργαστείτε ακατέργαστα πλάνα βίντεο απευθείας στο After Effects, αν και δεν θα συνιστούσα τίποτα μεγαλύτερο από μερικά λεπτά εκτέλεσης. Το After Effects χρησιμοποιεί την αναπαραγωγή μνήμης RAM, η οποία είναι αργή και χρησιμοποιεί πολλή ισχύ υπολογιστή.

Το Things After Effects κάνει καλύτερα από το Premiere Pro

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τόσο στο After Effects όσο και στο Premiere Pro, κάτι που είναι ευλογία αν έχετε εγγραφεί μόνο σε ένα από αυτά. Ωστόσο, τα δύο προγράμματα επεξεργασίας βίντεο δεν είναι ίσα. Ορίστε τι κάνει το After Effects πολύ καλύτερα από το Premiere Pro.

1. Βίντεο Εισαγωγή Κινούμενα σχέδια

Η χρήση του After Effects είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε κινούμενα σχέδια εισαγωγής βίντεο. Μόλις δημιουργηθεί, μπορείτε να το αποθηκεύσετε και να το χρησιμοποιήσετε στην αρχή μεγαλύτερων έργων στο Premiere Pro ή σε άλλα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο.

Η δημιουργία μιας εισαγωγικής κινούμενης εικόνας σας εξοικονομεί χρόνο και σας επιτρέπει να προσθέτετε την επωνυμία σας σε κάθε βίντεο με ένα γρήγορο drag-and-drop. Ένα κινούμενο σχέδιο που δημιουργείται στο After Effects μπορεί να αποθηκευτεί σε διαφορετικές μορφές και να χρησιμοποιηθεί σε άλλα προγράμματα, όπως το Premiere Pro, το DaVinci Resolve ή ακόμα και το CapCut.

2. Στοιχεία κινουμένων σχεδίων

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε 2D animations στο After Effects. Θεωρώ ότι το After Effects είναι η έκδοση κίνησης του Adobe Illustrator και προτιμώ να το χρησιμοποιώ για τη δημιουργία χαμηλότερων τρίτων, την κίνηση κειμένου ή την κίνηση λογότυπων.

Μια άλλη εξαιρετική χρήση για το 2D animation στο After Effects είναι η δημιουργία κινούμενων εικόνων Lottie για εξαγωγή για αρχεία κινούμενων σχεδίων ιστού ή κινούμενα στοιχεία UX/UI. Η έξοδος σας δεν χρειάζεται να είναι βίντεο. Τα κινούμενα στοιχεία UX/UI μπορούν να αποθηκευτούν σε διαφορετικές μορφές και να χρησιμοποιηθούν στη σχεδίαση ιστότοπου ως κινούμενα εικονίδια ή εικονογραφημένες εικόνες.

3. Σύνθετα Green Screen

Πράσινη οθόνη After Effects

Το After Effects έχει μεγάλη ικανότητα να εφαρμόζει κλειδί χρώματος ή σύνθετη πράσινη οθόνη. Το λογισμικό καθιστά πολύ πιο γρήγορο και ευκολότερο να το κάνετε αυτό από το Premiere Pro. Υπάρχουν ακόμη και λύσεις για να επιτύχετε εφέ πράσινης οθόνης, εάν δεν έχετε πρόσβαση σε πράσινη ή μπλε οθόνη.

4. 3D Animation

Ομοίως με τις ιδιότητες κινουμένων σχεδίων 2D, το After Effects επιτρέπει την κίνηση σε τρισδιάστατο χώρο χρησιμοποιώντας μια προβολή κάμερας. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε στοιχεία 3D στο After Effects, αλλά μπορείτε να προσθέσετε διάσταση σε στοιχεία και σκηνές 2D ή να εισαγάγετε στοιχεία 3D απευθείας στη σύνθεσή σας.

Το After Effects παρέχει ένα 3D Transform Gizmo για επεξεργασία σε τρισδιάστατο χώρο. Μπορείτε να δείτε τη σκηνή σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες για να συνειδητοποιήσετε τις διαστάσεις και τις τοποθετήσεις και μπορείτε να σχεδιάσετε σκηνές εκτός του πλαισίου σύνθεσης χρησιμοποιώντας το Extended Viewer. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε κινούμενα σχέδια μιας σκηνής που μπορεί να μετακινηθεί παντού καθώς υπάρχει εκτός του πλαισίου ταυτόχρονα.

5. Keyframes και Motion Tracking

Χρησιμοποιώντας βασικά καρέ, μπορείτε να ενεργοποιήσετε κινούμενα σχέδια σε συγκεκριμένες ώρες ή διαστήματα, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση κίνησης πολύ εύκολη στο After Effects. Η παρακολούθηση κίνησης έχει πολλές χρήσεις, είτε το πλάνα είναι από οχήματα που κινούνται γρήγορα και θέλετε να σταθεροποιήσετε τη λήψη είτε πρέπει να κάνετε pixel ή να θολώσετε ένα πρόσωπο που κινείται σε όλο το κάδρο.

Τα βασικά καρέ διατηρούν όλα τα κινούμενα σχέδια στη σωστή θέση με τον σωστό χρόνο. Μπορούν να αντιγραφούν, να διαγραφούν και να έχουν στυλ που τους αποδίδονται, όπως κλίμακα, αδιαφάνεια, πρόσθετα και κίνηση.

Σε τι χρησιμοποιείται καλύτερα το Premiere Pro;

Premiere Pro Footage

Premiere Pro είναι ένα βιομηχανικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο που χρησιμοποιείται σε πολλές ταινίες blockbuster. Είναι ένα εργοστάσιο βαρέως τύπου όπου μπορείτε να επεξεργαστείτε πλάνα βίντεο και ειδικά εφέ, να χρησιμοποιήσετε αμέτρητα επίπεδα και να επιτύχετε έξοδο βίντεο μεγάλης μορφής. Το Premiere Pro είναι επίσης καλό για τη δημιουργία κοινωνικού περιεχομένου σύντομης μορφής, όπως κάθετα βίντεο για Reels, Shorts ή TikTok.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, μπορείτε εύκολα να περικόψετε το υλικό σας από οριζόντιο σε κατακόρυφο για να επανατοποθετήσετε τα βίντεό σας με οριζόντιο προσανατολισμό σε κατακόρυφα. Το Premiere Pro διαθέτει επίσης αυτόματους υπότιτλους AI, τον οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα και εύκολα στα βίντεό σας πριν από την εξαγωγή.

Πράγματα που κάνει το Premiere Pro καλύτερα από τα After Effects

Υπάρχουν πολλά πράγματα που το Premiere Pro κάνει πολύ καλύτερα από το After Effects, ιδιαίτερα καθώς είναι ένα ανθεκτικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο.

1. Μη Γραμμική Επεξεργασία Βίντεο

Με τη μη γραμμική επεξεργασία (NLE), μπορείτε εύκολα να κόψετε και να αλλάξετε μεταξύ των ακολουθιών κατά την επεξεργασία χωρίς να επηρεάζετε αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα. Το After Effects θεωρείται βασικός μη γραμμικός επεξεργαστής, αλλά το Premiere Pro προσφέρει λειτουργίες που επιτρέπουν το NLE χωρίς άγχος.

Χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης του Premiere Pro, όπως η επεξεργασία με βάση το κείμενο, μπορείτε να επεξεργαστείτε το πλάνο σας διαγράφοντας τους διαλόγους αντί να περικόψετε χειροκίνητα τα κλιπ κάνοντας ίντσες πάνω και κάτω στη γραμμή χρόνου.

2. Αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο

Το Premiere Pro χρησιμοποιεί αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο όποτε χρειάζεται να ελέγξετε το υλικό σας — κάτι που, όπως γνωρίζουν οι συντάκτες βίντεο, είναι πολύ. Το After Effects χρησιμοποιεί προεπισκοπήσεις RAM, οι οποίες φορτώνονται πολύ πιο αργά, καθυστερούν και αποθηκεύουν buffer όταν υπάρχουν πάρα πολλά.

Η αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο μειώνει την απογοήτευση και θα βοηθήσει τη ροή εργασίας σας, καθώς μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα το υλικό πριν συνεχίσετε την επεξεργασία. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά τη δημιουργία μεγάλων ή πολύπλοκων κομπ βίντεο.

3. Διαβάθμιση χρωμάτων και Διόρθωση χρώματος

Premiere Pro Color Correction

Τα εργαλεία διόρθωσης χρώματος της Premiere Pro πληρούν τα πρότυπα του κλάδου που υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Μπορείτε να εφαρμόσετε ταξινόμηση χρωμάτων απευθείας με το Premiere Pro, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεράστιας βιβλιοθήκης προεπιλογών ή της δημιουργίας των δικών σας προεπιλογών LUT από την αρχή.

Μπορείτε να κάνετε κάποια ταξινόμηση χρωμάτων στο After Effects, αλλά το Premiere Pro προσφέρει καλύτερη διεπαφή, εργαλεία και αποτελέσματα για διόρθωση χρώματος.

4. Επεξεργασία πολλαπλών καμερών

Οι μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές —όπως και οι μικρές— συνήθως κινηματογραφούν χρησιμοποιώντας πολλές κάμερες και πλήθος απόψεων, ακόμη και για τις ίδιες σκηνές. Αυτό μπορεί να γίνει ταραχώδες όταν πρόκειται να επεξεργαστείτε ξανά όλες αυτές τις προβολές μαζί.

Ευτυχώς, η επεξεργασία με πολλές κάμερες είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Premiere Pro. Μπορείτε να ονομάσετε τις κάμερές σας και να τις συγχρονίσετε μαζί στη ροή εργασιών επεξεργασίας. Το Premiere Pro το κάνει τόσο εύκολο σαν να επεξεργαζόσασταν μόνο το υλικό μιας κάμερας.

5. Επεξεργασία βίντεο εικονικής πραγματικότητας (VR).

Αυτό δεν σημαίνει ότι επεξεργάζεστε το βίντεό σας σε εικονική πραγματικότητα, αλλά σημαίνει ότι το Premiere Pro όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει εάν τα κλιπ σας έχουν ιδιότητες VR, αλλά σας επιτρέπει επίσης να επεξεργάζεστε πλάνα βίντεο 360 και 180 μοιρών, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε έντονο και διασκεδαστικά βίντεο εικονικής πραγματικότητας.

Το Premiere Pro προσφέρει περιστροφή βίντεο 3 αξόνων για επεξεργασία βίντεο VR και παρέχει επίσης μια μεγάλη βιβλιοθήκη με εφέ VR και μεταβάσεις VR για τη βελτίωση του βίντεο εικονικής πραγματικότητας. Αυτό επιτρέπει πραγματικά στους θεατές να βυθιστούν στα πλάνα σας.

6. Ειδικά Εφέ

Το Premiere Pro επιτρέπει την εφαρμογή ή την επεξεργασία μιας σειράς ειδικών εφέ στο βίντεό σας. Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με πρόσθετα στο Adobe’s Ιστοσελίδα Premiere Pro.

Προσφέρει μια βιβλιοθήκη ειδικών εφέ (FX) επικαλύψεων, μεταβάσεων και στοιχείων ήχου. Μερικά από αυτά είναι βασικά αλλά επιτακτικά, όπως οι μεταβάσεις. Με τα εργαλεία Premiere Pro και λίγη εξάσκηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ειδικά εφέ που εμφανίζονται και σε ταινίες δράσης και σε υπερπαραγωγές.

Ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Adobe πρέπει να αποκτήσετε;

Αν φτιάχνετε βίντεο ως χόμπι ή μαθαίνετε πώς να κάνετε κινούμενα σχέδια, τότε το Adobe After Effects προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε. Εφόσον εξακολουθείτε να μπορείτε να επεξεργάζεστε πλάνα ταινιών με το After Effects, δεν χάνετε τις πραγματικές ικανότητες επεξεργασίας βίντεο, μένοντας αποκλειστικά σε αυτό το εργαλείο σχεδίασης κίνησης.

Εάν γνωρίζετε ήδη τα βασικά της επεξεργασίας βίντεο και δεν σας ενδιαφέρει η κινούμενη εικόνα ή η σχεδίαση κίνησης, τότε το Premiere Pro θα είναι η καλύτερη επιλογή σας. Το Premiere Pro είναι μια δύναμη στον κόσμο της επεξεργασίας βίντεο και οι επιλογές σας για το τι και πώς δημιουργείτε είναι απεριόριστες.

Δεδομένου ότι και οι δύο εφαρμογές έχουν την ίδια τιμή με μια συνδρομή αποκλειστικής εφαρμογής, 22,99 $, επιλέξτε αυτή που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις ανάγκες επεξεργασίας σας. Εάν εγγραφείτε στο πρόγραμμα όλων των εφαρμογών του Adobe Creative Cloud, και τα δύο περιλαμβάνονται στη συνδρομή.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *