Πως να διορθώσετε τους αργούς χρόνους εκκίνησης στα Windows 10 και 11

Εάν ο υπολογιστής σας με Windows είναι αργος , και φοβάστε να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας είμαστε εδώ για να σας  δείξουμε τις πιο συνηθισμένες επιδιορθώσεις για προβλήματα αργής εκκίνησης στα Windows 10 και 11.

Εναλλαγή γρήγορης εκκίνησης

Μία από τις πιο προβληματικές ρυθμίσεις που μπορεί να προκαλέσει αργούς χρόνους εκκίνησης στα Windows είναι η γρήγορη εκκίνηση επιλογή. Αυτό είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και υποτίθεται ότι μειώνει τον χρόνο εκκίνησης προφορτώνοντας ορισμένες πληροφορίες εκκίνησης πριν κλείσει ο υπολογιστής σας.

Αν και το όνομα ακούγεται πολλά υποσχόμενο, προκαλεί προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Επομένως, είναι η πρώτη ρύθμιση που πρέπει να ελέγξετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα αργής εκκίνησης.

Η γρήγορη εκκίνηση ισχύει μόνο όταν τερματίζετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Η επανεκκίνηση του υπολογιστή σας δεν επηρεάζεται από αυτήν τη δυνατότητα. κάνει πάντα μια σωστή, πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN ΣτηνΕλλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex στο Viber  

Διαβάστε επίσης : Πώς να διορθώσετε τους αργούς Χάρτες Google στο Android

Πώς να διορθώσετε την αργή εκκίνηση των Windows 11

Για να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση, ανοίξτε την Αναζήτηση των Windows με το πλήκτρο Windows στο πληκτρολόγιό σας και πληκτρολογήστε “control” για να ανοίξετε το Πίνακας Ελέγχου. Στο παράθυρο που προκύπτει, αλλάξτε το Προβολή από στοιχείο πάνω δεξιά για να Μικρά εικονίδιαμετά επιλέξτε Επιλογές ενέργειας.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ Επιλέξτε τι κάνουν τα κουμπιά λειτουργίας στην αριστερή πλαϊνή μπάρα. Θα χρειαστεί να παρέχετε άδεια διαχειριστή για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σε αυτήν τη σελίδα, επομένως κάντε κλικ στο κείμενο στο επάνω μέρος της οθόνης που διαβάζει Αλλάξτε τις ρυθμίσεις που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή.

Τώρα, ξετσεκάρετε Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης (συνιστάται)ακολουθούμενη από Αποθήκευσε τις αλλαγές, για να απενεργοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση. Εάν έχετε ήδη απενεργοποιημένη τη γρήγορη εκκίνηση, δοκιμάστε να την ενεργοποιήσετε και δείτε αν αυτό βοηθάει στην ταχύτερη εκκίνηση του υπολογιστή σας. Υποθέτοντας ότι έχετε SSD, η δυνατότητα έχει μικρότερο αντίκτυπο, αλλά εξακολουθεί να αξίζει να αλλάξετε για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Απενεργοποιήστε τη γρήγορη εκκίνηση στον Πίνακα Ελέγχου

Αν δεν βλέπεις γρήγορη εκκίνηση εδώ, δεν έχετε ενεργοποιημένη την αδρανοποίηση και επομένως δεν θα εμφανίζεται. Για να ενεργοποιήσετε την αδρανοποίηση, ανοίξτε ένα παράθυρο CMD διαχειριστή κάνοντας δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη (ή πατώντας Win + X) και την επιλογή Γραμμή εντολών (Διαχειριστής), Windows PowerShell (Διαχειριστής)ή Τερματικό (Διαχειριστής).

Πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή για να ενεργοποιήσετε την αδρανοποίηση και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε ξανά τη γρήγορη εκκίνηση:

powercfg /hibernate on

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του αρχείου σελιδοποίησης

Η εικονική μνήμη είναι μια λειτουργία που κάνει τα Windows να αφιερώνουν μέρος της μονάδας αποθήκευσης ως προσποιούμενη RAM—αυτή η ενότητα ονομάζεται αρχείο σελιδοποίησης. Εάν τα Windows πλησιάζουν να μεγιστοποιήσουν την πραγματική μνήμη RAM (επειδή εκτελείτε πάρα πολλά προγράμματα ταυτόχρονα), βυθίζονται στην εικονική μνήμη για να αποθηκεύσουν διαδικασίες που δεν χρησιμοποιούνται ενεργά.

Μερικοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι τα Windows μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις εικονικής μνήμης από μόνα τους, προκαλώντας προβλήματα εκκίνησης. Θα πρέπει επομένως να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις εικονικής μνήμης και να δείτε εάν μπορείτε να τις αλλάξετε για να διορθώσετε το πρόβλημα αργής εκκίνησης.

Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε Εκτέλεση στο μενού Έναρξη και επιλέξτε Προσαρμόστε την εμφάνιση και την απόδοση των Windows. Σύμφωνα με το Προχωρημένος καρτέλα, θα δείτε το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης. Κάντε κλικ Αλλαγή να το επεξεργαστείτε.

Μενού εικονικής μνήμης αρχείου σελίδας των Windows

Στο παράθυρο που προκύπτει, οι κάτω τιμές είναι αυτές που είναι σημαντικές. Θα δείτε ένα Συνιστάται ποσότητα μνήμης και α Επί του παρόντος Κατανεμημένο αξία. Ορισμένα άτομα με αυτό το πρόβλημα διαπιστώνουν ότι η τρέχουσα κατανομή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τον προτεινόμενο αριθμό.

Εάν και το δικό σας φαίνεται εκτός, καταργήστε την επιλογή Αυτόματη διαχείριση του μεγέθους του αρχείου σελιδοποίησης για όλες τις μονάδες δίσκου να κάνετε αλλαγές. Στη συνέχεια επιλέξτε Προσαρμοσμένο μέγεθος και ρυθμίστε το Αρχικό μέγεθος και Μέγιστο Μέγεθος στις προτεινόμενες τιμές που εμφανίζονται για το σύστημά σας (οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές από ό,τι στο στιγμιότυπο οθόνης μου). Κάντε επανεκκίνηση και οι χρόνοι εκκίνησης θα βελτιωθούν.

Η ίδια συμβουλή αντιστροφής με το #1 ισχύει εδώ—εάν αυτή η επιλογή δεν έχει οριστεί σε Αυτόματη διαχείριση…δοκιμάστε να το ενεργοποιήσετε και δείτε αν αυτό λύνει το πρόβλημα.

Απενεργοποιήστε το υποσύστημα Windows για Linux

Τα Windows 10 και 11 προσφέρουν το Windows Subsystem for Linux (WSL), το οποίο προσφέρει ένα πλήρες τερματικό Linux και διευκολύνει την εκτέλεση διανομών και λογισμικού Linux. Αν και είναι συναρπαστικό για τους προγραμματιστές, αυτό δεν είναι απαραίτητο για τους κανονικούς χρήστες. Εφόσον αυτή η δυνατότητα δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, πιθανότατα να μην είναι η πηγή του προβλήματός σας εάν δεν γνωρίζετε τι είναι το Bash.

Ωστόσο, αξίζει να το ελέγξετε ως βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων. Για να απενεργοποιήσετε το WSL, πληκτρολογήστε δυνατότητες των Windows στο μενού Έναρξη για να ανοίξετε το Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τις δυνατότητες των Windows μενού. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο Υποσύστημα Windows για Linuxαποεπιλέξτε το και κάντε επανεκκίνηση.

Ενεργοποιήστε το υποσύστημα Windows για Linux

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης γραφικών σας

Οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows δυστυχώς είναι γνωστό ότι μπλέκουν με τα προγράμματα οδήγησης, επομένως μπορεί να έχετε ένα λάθος ή ξεπερασμένο πρόγραμμα οδήγησης που μπλέκει τη διαδικασία εκκίνησης. Η ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης για την κάρτα γραφικών σας μπορεί μερικές φορές να διορθώσει προβλήματα εκκίνησης, επομένως θα πρέπει να το ρίξετε μια ματιά στη συνέχεια.

Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών κάνοντας δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη (ή πατώντας Win + X) και την επιλογή Διαχειριστή της συσκευής. Πλοηγηθείτε στο Προσαρμογείς οθόνης για να δείτε ποια κάρτα γραφικών χρησιμοποιείτε (Nvidia ή AMD εάν έχετε ειδική κάρτα γραφικών).

Πρόγραμμα οδήγησης γραφικών AMD στη Διαχείριση Συσκευών

Συνήθως μπορείτε να ανοίξετε το αντίστοιχο λογισμικό προμηθευτή στον υπολογιστή σας για να ελέγξετε για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης γραφικών. Εάν δεν διαθέτετε αυτό το λογισμικό, θα πρέπει να πλοηγηθείτε στον ιστότοπο του προμηθευτή (ή στον ιστότοπο του κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή σας, εάν χρησιμοποιείτε ενσωματωμένα γραφικά) για να ελέγξετε για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης.

Εγκαταστήστε τυχόν νέες διαθέσιμες εκδόσεις, κάντε επανεκκίνηση και δείτε εάν οι χρόνοι εκκίνησης επιταχύνονται.

Προγράμματα οδήγησης γραφικών ενημέρωσης λογισμικού AMD

Θα μπορούσε να αξίζει να ελέγξετε για άλλες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης ενώ το κάνετε αυτό, αν και τα προγράμματα οδήγησης γραφικών είναι τα πιο συνηθισμένα που προκαλούν αργή εκκίνηση. Και ενώ εγκαθιστάτε ενημερώσεις, δεν είναι κακή ιδέα να ελέγξετε για ενημερώσεις των Windows στο Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Windows Update (Windows 10) ή Ρυθμίσεις > Windows Update (Windows 11) και εγκαταστήστε οτιδήποτε εκκρεμεί.

Απενεργοποιήστε τα μη απαραίτητα προγράμματα εκκίνησης

Λίστα εφαρμογών εκκίνησης Task Manager

Ενώ οι περισσότερες από τις παραπάνω διορθώσεις εστιάζουν στους αργούς χρόνους εκκίνησης μεταξύ της ενεργοποίησης του υπολογιστή σας και της προβολής της οθόνης κλειδώματος, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε βραδύτητα μεταξύ της σύνδεσης και της δυνατότητας χρήσης των Windows. Σε αυτήν την περίπτωση, πάρα πολλά προγράμματα που εκτελούνται κατά την εκκίνηση θα μπορούσαν να είναι ο ένοχος.

Κατά την εγκατάσταση, ή ακόμα και μερικές φορές κατά την ενημέρωση, πολλά προγράμματα ρυθμίζονται να εκτελούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση. Εάν έχετε δεκάδες εφαρμογές που φορτώνουν αμέσως μόλις συνδεθείτε, αυτό μπορεί να βαλτώσει το σύστημά σας καθώς εκκινούνται όλες ταυτόχρονα και καταναλώνουν τους πόρους σας. Τύπος Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το Εφαρμογές εκκίνησης καρτέλα για να απενεργοποιήσετε όλα εκτός από τα βασικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον οδηγό μας για την απενεργοποίηση των προγραμμάτων εκκίνησης των Windows για περισσότερη βοήθεια. αυτό θα πρέπει να κάνει αισθητή διαφορά. Η εκτέλεση καθαρής εκκίνησης (χωρίς να εκτελούνται προγράμματα τρίτων) μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν φταίνε οι εφαρμογές ή τα ίδια τα Windows.

Εκτελέστε μια σάρωση SFC

Η εντολή SFC (System File Checker) θα ελέγξει την εγκατάσταση των Windows για κατεστραμμένα αρχεία συστήματος και θα προσπαθήσει να τα αντικαταστήσει με αντίγραφα που λειτουργούν. Αξίζει να το εκτελέσετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εκκίνησης, καθώς τα κατεστραμμένα αρχεία των Windows που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία εκκίνησης μπορεί να προκαλούν την αργή εκκίνηση.

Δείτε πώς να εκτελέσετε μια σάρωση SFC στα Windows για να μάθετε πώς λειτουργεί εάν δεν είστε εξοικειωμένοι.

Αναβάθμιση σε SSD (ή νέο υπολογιστή)

Η εκτέλεση των Windows από μια μονάδα σκληρού δίσκου (HDD) θα έχει ως αποτέλεσμα την αργή απόδοση παντού. Οι σκληροί δίσκοι είναι ιδανικοί για την αποθήκευση πολλών δεδομένων με χαμηλό κόστος, αλλά είναι πολύ αργοί για να χρησιμοποιηθούν ως κύριος δίσκος λειτουργικού συστήματος αυτές τις μέρες.

Εάν ο υπολογιστής σας είναι αρκετά παλιός ώστε να μην διαθέτει SSD, ήρθε η ώρα να κάνετε αναβάθμιση σε ένα σύγχρονο μηχάνημα. Στο μεταξύ, εάν είναι δυνατό στον υπολογιστή σας, θα μπορούσατε να κάνετε αναβάθμιση σε SSD, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση των Windows. Αυτό συνεπάγεται ένα πρόσθετο κόστος που πιθανώς είναι καλύτερο να δαπανηθεί σε ένα νέο σύστημα, αλλά ένας SSD είναι μια σημαντική αναβάθμιση που θα εκτιμήσετε με κάθε τρόπο.

Δείξαμε πώς να εγκαταστήσετε ένα SSD σε φορητό υπολογιστή. η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, πραγματοποιήστε επαναφορά

Εάν έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω λύσεις και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να επιταχύνετε τον χρόνο εκκίνησης, ίσως είναι καλύτερο να μειώσετε τις απώλειές σας και να εγκαταστήσετε ξανά ένα νέο αντίγραφο των Windows.

Έχετε πολλές επιλογές για την επαναφορά του υπολογιστή σας. Η ενσωματωμένη επιλογή Ανανέωση μπορεί να επανεγκαταστήσει τα Windows χωρίς να αφαιρέσει κανένα από τα αρχεία σας. Ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων των Windows πριν το κάνετε αυτό.

Κατευθύνομαι προς Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Ανάκτηση (Windows 10) ή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Ανάκτηση (Windows 11). Επιλέξτε το κουμπί κάτω Επαναφέρετε αυτόν τον υπολογιστή για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στα Windows 11, έχετε επίσης την επιλογή Επανεγκατάσταση τώρα στο Διορθώστε προβλήματα χρησιμοποιώντας το Windows Update κουτί. Αυτό επανεγκαθιστά την τρέχουσα έκδοση των Windows χωρίς να επηρεάζει τα δεδομένα σας και είναι ένα λιγότερο επεμβατικό βήμα από την επαναφορά. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε πρώτα.

Επιλογές μενού αποκατάστασης των Windows 11

Ας ελπίσουμε ότι η εφαρμογή μιας ή όλων αυτών των επιδιορθώσεων λειτούργησε για εσάς. Οι αργοί χρόνοι εκκίνησης είναι τεράστιος πόνος, αλλά έχετε επιλογές για να το αντιμετωπίσετε. Εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί, ελπίζουμε ότι η επόμενη σημαντική ενημέρωση των Windows 11 (καθώς τα Windows 10 είναι σε εξέλιξη) θα διορθώσει το πρόβλημά σας.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *