ο εργοδότης σας παρακολουθεί

Πώς να ελέγξετε εάν ο εργοδότης σας παρακολουθεί το φορητό υπολογιστή εργασίας σας

Σημαντικά σημεία του άρθρου

  • Εάν βρείτε λογισμικό παρακολούθησης που εκτελείται στο σύστημά σας, ο εργοδότης σας είναι πιθανό να σας παρακολουθεί στη δουλειά.
  • Ελέγξτε για ύποπτες συνδέσεις, αναζητήστε ασυνήθιστα πιστοποιητικά και ελέγξτε τα αρχεία καταγραφής της Προβολής συμβάντων και της Κονσόλας για ύποπτες δραστηριότητες.
  • Παρακολουθήστε τις διαδικασίες που καταναλώνουν υψηλούς πόρους συστήματος και ελέγξτε την πρόσφατη δραστηριότητα της κάμερας web για να διαπιστώσετε εάν σας κατασκοπεύουν.

Έχετε μια κρυφή υποψία ότι ο εργοδότης σας παρακολουθεί τον φορητό υπολογιστή εργασίας σας; Είναι μια κοινή και έγκυρη ανησυχία, αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να μάθετε αν σας παρακολουθούν στη δουλειά.

1. Αναζητήστε λογισμικό παρακολούθησης

Το πιο προφανές σημάδι ότι ο εργοδότης σας μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας είναι η παρουσία λογισμικού παρακολούθησης στον υπολογιστή σας. Για να ελέγξετε τη λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων σε μια συσκευή Windows, κάντε δεξί κλικ στο Αρχή κουμπί και ανοίξτε Ρυθμίσεις. Πλοηγηθείτε στο Εφαρμογές καρτέλα στην αριστερή πλαϊνή γραμμή και μεταβείτε στο Εγκατεστημένες εφαρμογές στο δεξιό παράθυρο.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να μοιραστείτε τις συνδέσεις δικτύου Wi-Fi στα Windows 11

Τρεις κορυφαίοι τρόποι για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων

Άνοιγμα της λίστας των εγκατεστημένων εφαρμογών στα Windows.

Για να ελέγξετε τη λίστα των εγκατεστημένων προγραμμάτων σε μια συσκευή macOS, ανοίξτε το Finder και μεταβείτε στο Εφαρμογές καρτέλα στα αριστερά.

Έλεγχος των εγκατεστημένων εφαρμογών στο macOS.

Στη συνέχεια, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις συστήματος και μεταβείτε στο Γενικά > Σχετικά. Στη συνέχεια, μετακινηθείτε προς τα κάτω στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στο Αναφορά συστήματος. Στη συνέχεια, επεκτείνετε το Λογισμικό κατηγορία στην αριστερή πλαϊνή γραμμή και επιλέξτε Εφαρμογές. Εδώ, θα δείτε μια λίστα με ενσωματωμένες εφαρμογές.

Έλεγχος της λίστας των ενσωματωμένων εφαρμογών στο macOS.

Εάν βρείτε λογισμικό παρακολούθησης στη λίστα, ο εργοδότης σας μπορεί πιθανότατα να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, μην απενεργοποιήσετε ή απεγκαταστήσετε αυτά τα προγράμματα, καθώς μπορεί να είναι απαραίτητο λογισμικό που έχει εγκαταστήσει ο εργοδότης σας και η κατάργησή τους θα μπορούσε να θέσει τη δουλειά σας σε κίνδυνο. Επίσης, αποφύγετε να παραποιείτε οποιοδήποτε λογισμικό ασφαλείας ή να το παρεξηγείτε ως λογισμικό παρακολούθησης.

2. Ελέγξτε για ύποπτες συνδέσεις

Εάν κάποιος παρακολουθεί εξ αποστάσεως τη δραστηριότητά σας, πρέπει να έχει σύνδεση με τον υπολογιστή σας. Έτσι, ο έλεγχος για ύποπτες απομακρυσμένες συνδέσεις μπορεί να σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε εάν σας κατασκοπεύουν. Για να ελέγξετε για ύποπτες συνδέσεις στα Windows, ανοίξτε το Γραμμή εντολών app, πληκτρολογήστε την εντολή “netstat -ano” και πατήστε Εισαγω.

Έλεγχος της λίστας των ενεργών συνδέσεων στη γραμμή εντολών.

Στο macOS, ανοίξτε το Terminal, πληκτρολογήστε την εντολή “netstat -an | grep ESTABLISHED” και πατήστε Εισαγω.

Έλεγχος της λίστας των ενεργών συνδέσεων στο MacBook μου.

Αυτές οι εντολές θα εμφανίσουν όλες τις ενεργές συνδέσεις δικτύου και τα αντίστοιχα αναγνωριστικά διεργασίας τους.

Αναζητήστε τυχόν ασυνήθιστες ή ύποπτες συνδέσεις. Μπορείτε να διερευνήσετε αυτές τις συνδέσεις χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις IP τους σε ένα εργαλείο αναζήτησης διευθύνσεων IP για να δείτε εάν ανήκουν σε εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε εάν ο εργοδότης σας κατασκοπεύει εξ αποστάσεως.

3. Αναζητήστε ασυνήθιστα πιστοποιητικά

Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσαρμοσμένα πιστοποιητικά ασφαλείας για την αποκρυπτογράφηση των κρυπτογραφημένων δεδομένων που αποστέλλονται από τον φορητό υπολογιστή σας σε άλλους διακομιστές, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τυχόν κίνηση στο διαδίκτυο. Ο έλεγχος των εγκατεστημένων πιστοποιητικών μπορεί να σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε εάν σας κατασκοπεύουν. Στα Windows, ανοίξτε το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε “certmgr.msc” στη γραμμή αναζήτησης. Τύπος Εισαγω για να ανοίξετε τη Διαχείριση πιστοποιητικών.

Πλοηγηθείτε στο Αξιόπιστες αρχές πιστοποίησης ρίζας και Ενδιάμεσες Αρχές Πιστοποίησης για να δείτε τα εγκατεστημένα πιστοποιητικά. Αναζητήστε τυχόν πιστοποιητικά που φαίνονται ύποπτα.

Έλεγχος της λίστας των εγκατεστημένων πιστοποιητικών στα Windows.

Στο macOS, ανοίξτε το Finder, πληκτρολογήστε “Keychain Access” στο πλαίσιο αναζήτησης και ανοίξτε Πρόσβαση σε μπρελόκ. Στο παράθυρο Keychain Access, επιλέξτε Ρίζες συστήματος ή Σύστημα από την πλαϊνή μπάρα και Πιστοποιητικά ή Τα Πιστοποιητικά μου από τις καρτέλες στο επάνω μέρος. Ανατρέξτε στη λίστα των πιστοποιητικών για οτιδήποτε ασυνήθιστο ή ύποπτο.

Έλεγχος των λεπτομερειών ενός πιστοποιητικού στο MacBook Air.

Ελέγξτε τον εκδότη αυτών των πιστοποιητικών. Εάν εκδίδονται από τον εργοδότη σας ή το λογισμικό παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας, είναι πιθανό να σας κατασκοπεύουν. Λάβετε υπόψη ότι δεν πρέπει να διαγράψετε αυτά τα πιστοποιητικά, αλλά μπορείτε να διασταυρώσετε τον κάτοχο ή τον συγγραφέα για να καταλάβετε τι μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας.

4. Ελέγξτε τα αρχεία καταγραφής του προγράμματος προβολής συμβάντων και της κονσόλας

Η εξέταση των αρχείων καταγραφής δραστηριότητας στο Event Viewer και στην Κονσόλα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημάδια παρακολούθησης. Για να ελέγξετε αυτές τις εγγραφές στα Windows, πατήστε Win+Rπληκτρολογήστε “eventvwr” και πατήστε Εισαγω. Επεκτείνουν Αρχεία καταγραφής των Windowsεπιλέξτε Ασφάλειακαι αναζητήστε Αναγνωριστικά συμβάντος 4624 και 4625που αντιπροσωπεύουν επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης.

Εξερεύνηση του συμβάντος σύνδεσης στην εφαρμογή Προβολή συμβάντων στα Windows.

Εάν αυτές οι συνδέσεις πραγματοποιηθούν μετά τις ώρες γραφείου, είναι πιθανό σημάδι ότι κάποιος σας κατασκοπεύει. Ομοίως, ελέγξτε άλλα αναγνωριστικά συμβάντων για να επιβεβαιώσετε εάν παρακολουθείτε. Στο macOS, μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα αρχεία καταγραφής από την εφαρμογή Console. Τύπος Command+Spaceπληκτρολογήστε “Κονσόλα” και πατήστε Εισαγω. Επιλέγω σύστημα.log από την αριστερή πλαϊνή γραμμή και αναζητήστε ύποπτη δραστηριότητα.

Έλεγχος της πρόσφατης δραστηριότητας από την Κονσόλα στο macOS.

5. Αναζητήστε διαδικασίες που καταναλώνουν υψηλούς πόρους

Το λογισμικό παρακολούθησης τείνει να καταναλώνει υψηλούς πόρους συστήματος και δικτύου. Ο έλεγχος για διαδικασίες που καταναλώνουν υψηλούς πόρους μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του λογισμικού παρακολούθησης και στην επιβεβαίωση των υποψιών σας. Μπορείτε να το ελέγξετε από τη Διαχείριση εργασιών στα Windows και την Παρακολούθηση δραστηριότητας στο macOS.

Στα Windows, κάντε δεξί κλικ στο Αρχή κουμπί και ανοίξτε Διαχειριστής εργασιών. Πλοηγηθείτε στο Λεπτομέριες καρτέλα για να δείτε λεπτομερώς τις διαδικασίες.

Έλεγχος των διαδικασιών που καταναλώνουν υψηλούς πόρους στη Διαχείριση εργασιών των Windows.

Στο macOS, κάντε κλικ στο εικονίδιο Launchpad, πληκτρολογήστε “Activity Monitor” στη γραμμή αναζήτησης και ανοίξτε Παρακολούθηση δραστηριότητας. Φιλτράρετε διαδικασίες που καταναλώνουν υψηλούς πόρους συστήματος ή δικτύου.

Έλεγχος των διαδικασιών που καταναλώνουν την περισσότερη μνήμη RAM στο Activity Monitor στο macOS.

Εάν κάποια διαδικασία φαίνεται ύποπτη, κάντε δεξί κλικ σε αυτήν και επιλέξτε “Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου” ή “Άνοιγμα στο Finder”.

Εάν η διαδικασία σας οδηγεί σε λογισμικό παρακολούθησης, επιβεβαιώνει ότι παρακολουθείστε. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το όνομα της διαδικασίας για να ελέγξετε τον σκοπό της.

6. Ελέγξτε τη δραστηριότητα της κάμερας Web και αναζητήστε ύποπτες επεκτάσεις

Τέλος, μπορείτε να ελέγξετε πότε χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά η κάμερα web και από ποια εφαρμογή. Στα Windows, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Κάμερα. Αναπτύξτε το Πρόσφατη Δραστηριότητα μενού και θα δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στην κάμερα web και την τελευταία φορά που έκαναν. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, πιθανότατα παρακολουθείστε μέσω της webcam σας.

Έλεγχος της εφαρμογής που έχει πρόσβαση στην κάμερα web στα Windows.

Ένα άλλο προφανές σημάδι παρακολούθησης είναι εάν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα περιήγησης που διαχειρίζεται ο οργανισμός σας και βλέπετε επεκτάσεις παρακολούθησης εγκατεστημένες σε αυτό. Ίσως να μην μπορείτε να τα απεγκαταστήσετε (και, σε πολλές περιπτώσεις, μάλλον δεν θα έπρεπε να προσπαθήσετε!), αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζετε την παρακολούθηση.

Τι να κάνετε εάν ο εργοδότης σας παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας

Εάν είστε βέβαιοι ότι ο εργοδότης σας παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας, ελέγξτε αν το έχει αναφέρει αυτό στη σύμβαση εργασίας που υπογράψατε. Εάν η συμφωνία ή η σύμβασή σας περιγράφει την παρακολούθηση των εργαζομένων, μπορεί να υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αποφύγετε την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στη συσκευή εργασίας σας και αποφύγετε τη χρήση του φορητού υπολογιστή σας για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία, ειδικά κατά τις ώρες εργασίας.

Ωστόσο, εάν το συμβόλαιό σας δεν αναφέρει παρακολούθηση, μπορείτε να το αναφέρετε απαλά στον διευθυντή σας. Αυτό θα σηματοδοτήσει την επίγνωσή σας για την κατάσταση. εάν θέλουν, μπορεί να σταματήσουν την παρακολούθηση. Διαφορετικά, απλά να γνωρίζετε ότι παρακολουθείτε συνεχώς.

Ας ελπίσουμε ότι τα σημάδια της παρακολούθησης είναι πλέον ξεκάθαρα σε εσάς και μπορείτε να προσδιορίσετε εάν ο εργοδότης σας παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σε πραγματικό χρόνο. Εάν ο φορητός υπολογιστής εργασίας που χρησιμοποιείτε ανήκει στην εταιρεία σας, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά, ακόμα κι αν ο εργοδότης σας παρακολουθεί. Απλώς αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε για οτιδήποτε προσωπικό και θα πρέπει να είστε εντάξει.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *