Τι είναι το EDNS και πώς βελτιώνει το DNS για να είναι πιο γρήγορο & Πιο ασφαλής?

Τι είναι το EDNS και πώς βελτιώνει το DNS για να είναι πιο γρήγορο & Πιο ασφαλής?

Χωρίς διακομιστές DNS, δεν θα μπορούσαμε να σερφάρουμε στο Διαδίκτυο όπως κάνουμε καθημερινά, αυτή η τεχνολογία είναι βασική για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά τώρα ανανεώνεται. Ναι, μιλάμε για την άφιξη της νέας επέκτασης EDNS που θα «ανανεώσει» την έννοια του DNS.

Όταν πληκτρολογούμε μια διεύθυνση ενός ιστότοπου στη γραμμή URL ενός προγράμματος περιήγησης, απλώς στέλνει ένα αίτημα στον διακομιστή DNS (σύστημα ονομάτων τομέα) του παρόχου Διαδικτύου για την επίλυση της διεύθυνσης IP (Πρωτόκολλο Διαδικτύου), η οποία έχει εκχωρηθεί σε αυτό το όνομα τομέα.

Το EDNS και πώς βελτιώνει το DNS για να είναι πιο γρήγορο και ασφαλές

Μόλις ληφθεί η διεύθυνση IP (Πρωτόκολλο Διαδικτύου), αποστέλλεται ένα άλλο αίτημα σε αυτήν την IP (Πρωτόκολλο Διαδικτύου) απλώς για να ληφθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την παρουσίαση της αντίστοιχης ιστοσελίδας.

Ωστόσο, για να μάθετε περισσότερα για το EDNS, θα σας πούμε τι είναι το EDNS και πώς θα βελτιώσει το DNS, καθιστώντας το ταχύτερο και ασφαλέστερο. Μια σιωπηλή επανάσταση θα βελτιώσει την καθημερινή μας πλοήγηση στο διαδίκτυο χωρίς να το καταλάβουμε.

Η Ομάδα Εργασίας Μηχανικής Διαδικτύου (IETF) έχει εγκρίνει εδώ και καιρό την άφιξη της προδιαγραφής RFC 6891 ή των Μηχανισμών Επέκτασης για DNS (EDNS). Αυτό το πρότυπο τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εισήγαγε επίσης μια σειρά βελτιώσεων σε σχέση με το τρέχον σύστημα DNS ή Domain Name.

Τι είναι το EDNS και πώς βελτιώνει το DNS ώστε να είναι πιο γρήγορο και ασφαλές;

Το σύστημα DNS είναι υπεύθυνο για την αλλαγή των διευθύνσεων ή των διευθύνσεων URL που εισάγουμε στο πρόγραμμα περιήγησης στην αντίστοιχη διεύθυνση IP για τη δημιουργία σύνδεσης. Μέχρι το 1983 χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα HOST, ένα αρχείο που αποθήκευε όλους τους γνωστούς τομείς του Διαδικτύου, αλλά αυτό έγινε ανέφικτο λόγω της εκθετικής ανάπτυξης του Διαδικτύου.

Σήμερα τα συστήματα επέκτασης για DNS έρχονται τώρα σε λειτουργία το EDNS, μια δημιουργία που θα κάνει τους διακομιστές DNS πολύ πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς από πριν. Αυτά μπορούν να εισάγουν αλλαγές πολύ πιο εύκολα ή να βελτιώσουν την ταχύτητα ερμηνείας αυτών, και όχι μόνο, ακόμη και μέτρα ασφαλείας μπορούν να ενσωματωθούν για την προστασία από επιθέσεις DDoS.

Δεν είναι το πρώτο σύστημα επέκτασης για το DNS (EDNS) που δημοσιεύτηκε, καθώς το πρώτο δημοσιεύθηκε το 1999 από την Ομάδα Εργασίας Μηχανικών Διαδικτύου ως RFC 2671. Ωστόσο, αυτό έχει ήδη κηρυχθεί απαρχαιωμένο από τη νέα προδιαγραφή RFC 6891. Ευτυχώς, ως χρήστες, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα, καθώς όλες οι αλλαγές και οι βελτιώσεις εξαρτώνται από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το DNS.

Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να πλοηγούμαστε κανονικά και θα επωφεληθούμε από τις βελτιώσεις, μερικές φορές κρυφές. Σε συνεργασία με εταιρείες, θα πρέπει να ελέγξουν εάν το σύστημά τους είναι συμβατό με αυτό, και εάν όχι, θα πρέπει να ενημερώσουν με τα νέα πρότυπα.

 

Επιπλέον, μεγάλοι γίγαντες του Διαδικτύου όπως οι Google, Cisco, CleanBrowsing, Cloudflare, Facebook, Internet Systems Consortium, PowerDNS και Quad9 έχουν ήδη προσαρμοστεί. Λοιπόν, τι πιστεύετε για αυτό; Μοιραστείτε όλες τις απόψεις και τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων. Και αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Πώς να απενεργοποιήσετε το χειριστήριο του PS4

επεκτάσεις Chrome στο γρήγορο διάλειμμα

Πώς να προσθέσετε επεκτάσεις στο Chrome

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4885

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *