Το κλειδί ESC δεν λειτουργεί στα Windows

Το κλειδί ESC δεν λειτουργεί στα Windows; 15 τρόποι για να διορθώσετε

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την εγγραφή του κλειδιού Escape στον επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή Windows 11/10; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε σφάλμα λογισμικού, σε διένεξη ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος ή σε κατεστραμμένο πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το κλειδί ESC να είναι ελαττωματικό, πιθανώς λόγω βρωμιάς, φυσικής βλάβης ή φθοράς από την τακτική χρήση. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επεξεργαστείτε τις διορθώσεις που ακολουθούν πριν καταλήξετε σε αυτό το συμπέρασμα.

1. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων πληκτρολογίου

Τα Windows 10 και 11 διαθέτουν ένα αποκλειστικό βοηθητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων που εντοπίζει και επιδιορθώνει αυτόματα προβλήματα ειδικά για τα πληκτρολόγια. Για να το τρέξετε:

Κάντε δεξί κλικ στο Κουμπί εκκίνησης και επιλέξτε Ρυθμίσεις.

Παω σε Σύστημα > Αντιμετώπιση προβλημάτων.

Επιλέγω Πρόσθετος/Άλλα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων.

Επιλέγω Τρέξιμο δίπλα στο Πληκτρολόγιο.

Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη του εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων πληκτρολογίου για να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που εντοπίζει.

2. Αλλάξτε τις θύρες USB

Οι θύρες USB μπορεί να δυσλειτουργήσουν και να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία των συνδεδεμένων συσκευών. Είναι καλή ιδέα να συνδέσετε το πληκτρολόγιο σε διαφορετική θύρα USB και να ελέγξετε εάν αυτό διορθώνει το πρόβλημα. Εάν χρησιμοποιείτε ασύρματο πληκτρολόγιο, δοκιμάστε μια άλλη θύρα για τον ασύρματο δέκτη του.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη σύνδεση του πληκτρολογίου σε οποιονδήποτε διανομέα USB. Αντίθετα, συνδέστε το απευθείας σε μια θύρα στο περίβλημα της CPU.

3. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας

Η επανεκκίνηση του υπολογιστή διαγράφει προσωρινά δεδομένα του λειτουργικού συστήματος και ξεπλένει τη μνήμη cache του προγράμματος οδήγησης υλικούεπιλύοντας διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο.

Απλώς ανοίξτε το Αρχικο ΜΕΝΟΥ και επιλέξτε Εξουσία > Επανεκκίνηση. Εάν υπάρχουν μη οριστικοποιημένες ενημερώσεις των Windows, επιλέξτε το Ενημέρωση και επανεκκίνηση επιλογή.

4. Απενεργοποιήστε τα πλήκτρα φίλτρου

Τα πλήκτρα φίλτρου είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα προσβασιμότητας στα Windows που φιλτράρει τις τυχαίες πληκτρολογήσεις, αλλά μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του κλειδιού ESC. Για να το απενεργοποιήσετε:

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις των Windows και επιλέξτε Προσιτότητα > Πληκτρολόγιο.

Απενεργοποιήστε τον διακόπτη δίπλα Χρήση Κλειδιά φίλτρου.

5. Απενεργοποιήστε τα Sticky Keys

Τα Sticky Keys είναι μια άλλη δυνατότητα προσβασιμότητας που ενεργοποιεί τα πλήκτρα Ctrl, Alt και Shift μέχρι να πατήσετε ένα άλλο πλήκτρο. Δοκιμάστε να το απενεργοποιήσετε εάν το πλήκτρο Esc — συμπεριλαμβανομένων άλλων, όπως τα πλήκτρα λειτουργίας — ανταποκρίνεται ακανόνιστα.

Για να το κάνετε αυτό, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα Χρησιμοποιήστε τα αυτοκόλλητα πλήκτρα στην ίδια οθόνη παραπάνω—Ρυθμίσεις > Προσιτότητα > Πληκτρολόγιο.

6. Απενεργοποιήστε τα πλήκτρα φίλτρου και τα αυτοκόλλητα πλήκτρα (μέθοδος Alt)

Εάν έχετε πρόβλημα με το άνοιγμα της εφαρμογής Ρυθμίσεις των Windowsμπορείτε να απενεργοποιήσετε τα πλήκτρα φίλτρου και τα αυτοκόλλητα πλήκτρα μέσω του Πίνακας Ελέγχου στον υπολογιστή σου. Να κάνω αυτό:

Ανοιξε το Αρχικο ΜΕΝΟΥ τύπος Πίνακας Ελέγχου και επιλέξτε Ανοιξε.

Επιλέγω Ευκολία πρόσβασης.

Επιλέγω Αλλάξτε τον τρόπο λειτουργίας του πληκτρολογίου σας κάτω από Κέντρο Ευκολίας Πρόσβασης.

Καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα Ανάβω Κλειδιά φίλτρου και Ενεργοποιήστε τα Sticky Keys.

Επιλέγω Ισχύουνέπειτα Εντάξει.

7. Εγκαταστήστε το λογισμικό Keyboard Manufacturer

Ορισμένα πληκτρολόγια ενδέχεται να μην λειτουργούν κανονικά, εκτός εάν κάνετε λήψη πρόσθετων προγραμμάτων οδήγησης και εφαρμογών—π.χ. Logi Options+ για πληκτρολόγια με την επωνυμία Logitech. Αναζητήστε τον ιστότοπο του κατασκευαστή, κατεβάστε οποιοδήποτε διαθέσιμο λογισμικό και ελέγξτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.

Εάν το έχετε ήδη, δοκιμάστε να αφαιρέσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το λογισμικό. Να κάνω αυτό:

Κάντε δεξί κλικ στο Κουμπί εκκίνησης και επιλέξτε Εφαρμογές και δυνατότητες.

Επιλέξτε το λογισμικό πληκτρολογίου και επιλέξτε Απεγκατάσταση.

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, πραγματοποιήστε λήψη και επανεγκατάσταση της πιο πρόσφατης έκδοσης του λογισμικού διαχείρισης πληκτρολογίου από τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

8. Ελέγξτε για κακόβουλο λογισμικό

Η πειρατεία πληκτρολογίου είναι ένας κοινός φορέας επίθεσης για ιούς υπολογιστών, επομένως η επόμενη επιδιόρθωση περιλαμβάνει τον έλεγχο του υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό. Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα ασφαλείας των Windows για να εκτελέσετε μια σάρωση προστασίας από ιούς:

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και επιλέξτε Απόρρητο και ασφάλεια/Ενημέρωση & Ασφάλεια > Ασφάλεια των Windows.

Επιλέγω Προστασία από ιούς και απειλές.

Επιλέγω Επιλογές σάρωσης.

Επιλέξτε το κουμπί επιλογής δίπλα στο Πλήρης σάρωση.

Επιλέγω Σάρωση τώρα.

Συνέχεια με α βοηθητικό πρόγραμμα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού τρίτων για σάρωση για πρόσθετες μορφές κακόβουλου λογισμικού. Π.χ. η δωρεάν έκδοση του Malwarebytes κάνει εξαιρετική δουλειά εντοπίζοντας και αφαιρώντας trojans, spyware και keyloggers.

9. Εκτελέστε το Πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού και συσκευών

Το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού και συσκευών της Microsoft μπορεί να διορθώσει πρόσθετα ζητήματα πληκτρολογίου που προκύπτουν από διενέξεις υλικού και λογισμικού στον υπολογιστή σας. Για να το τρέξετε:

Τύπος Windows Κλειδί + R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση, αντιγράψτε και επικολλήστε τα παρακάτω στο Αναζήτηση πλαίσιο και επιλέξτε Εντάξει:

msdt.exe -ID DeviceDiagnostic

Στο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού και συσκευών που εμφανίζεται, επιλέξτε Προχωρημένοςεπιλέξτε το πλαίσιο δίπλα Αυτόματη εφαρμογή επισκευώνκαι επιλέξτε Επόμενο.

Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη του εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού και συσκευών για να διορθώσετε προβλήματα που εντοπίζει.

10. Ενημερώστε το πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου

Εάν το πρόβλημα με το πλήκτρο ESC παραμένει, δοκιμάστε να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου στην πιο πρόσφατη έκδοσή του. Να κάνω αυτό:

Κάντε δεξί κλικ στο Αρχικο ΜΕΝΟΥ και επιλέξτε Διαχειριστή της συσκευής.

Αναπτύξτε το Πληκτρολόγια κατηγορία, κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης του πληκτρολογίου σας (π.χ. Συσκευή πληκτρολογίου HID) και επιλέξτε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.

Επιλέγω Αναζήτηση αυτόματα για πρόγραμμα οδήγησης.

Επιλέγω Αναζήτηση για ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης επί Ενημερωμένη έκδοση για Windows.

Εγκαταστήστε τυχόν διαθέσιμες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης πληκτρολογίου που εντοπίζει το Windows Update.

11. Επανεγκαταστήστε το πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου

Ένα κατεστραμμένο πρόγραμμα οδήγησης πληκτρολογίου είναι ένας άλλος λόγος που το κλειδί ESC δεν λειτουργεί στα Windows. Αφαιρέστε και εγκαταστήστε το ξανά για να διορθώσετε το πρόβλημα. Να κάνω αυτό:

Κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης του πληκτρολογίου σας στη Διαχείριση Συσκευών και επιλέξτε Απεγκατάσταση συσκευή.

Επιλέγω Απεγκατάσταση στο αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαίωσης.

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Τα Windows θα πρέπει να επανεγκαταστήσουν αυτόματα τα προγράμματα οδήγησης πληκτρολογίου κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Εάν το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρίνεται μετά την επανεκκίνηση, ανοίξτε ξανά τη Διαχείριση Συσκευών και επιλέξτε Δράση > Σάρωση για αλλαγές υλικού στη γραμμή μενού.

12. Εγκαταστήστε τις ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος

Η ενημέρωση των Windows στην πιο πρόσφατη έκδοση μπορεί να επιλύσει απροσδόκητα ζητήματα που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο που προκύπτουν από ασυμβατότητες λογισμικού και υλικού.

Απλώς ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, επιλέξτε Ενημερωμένη έκδοση για Windowsκαι επιλέξτε Ελεγχος για ενημερώσεις. Εάν το Windows Update εντοπίσει μια ενημέρωση, επιλέξτε Λήψη και εγκατάσταση για να το εγκαταστήσετε.

13. Εκτελέστε μια σάρωση SFC και DISM

Η καταστροφή των Windows εμποδίζει διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με τα κλειδιά ESC και συντομεύσεις πληκτρολογίου—π.χ. άνοιγμα της Διαχείρισης Εργασιών με το Ctrl–Βάρδια–Esc πλήκτρο συντόμευσης. Εκτελέστε το Εργαλείο System File Checker και DISM (Deployment Image Servicing and Management). για την επισκευή του λειτουργικού συστήματος.

Τύπος cmd μέσα στο Αρχικο ΜΕΝΟΥ και επιλέξτε Εκτελέστε ως διαχειριστής.

Εκτελέστε τις δύο εντολές η μία μετά την άλλη:

sfc /scannow

ΔΙΣΜ.exe /Διαδικτυακός /Cleanup-Image /Restorehealth

14. Εκτελέστε επαναφορά συστήματος

Επαναφέρετε τα Windows σε προηγούμενη κατάσταση για να επιλύσετε προβλήματα που προκύπτουν από διένεξες εγκαταστάσεις προγραμμάτων, ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης υλικού και άλλες πρόσφατες αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα. Να κάνω αυτό:

Τύπος για rstru σε ένα πλαίσιο Εκτέλεση και επιλέξτε Εντάξει.

Επιλέγω Επόμενο στον οδηγό επαναφοράς συστήματος.

Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα Εμφάνιση περισσότερων σημείων επαναφοράςεπιλέξτε ένα σημείο επαναφοράς και επιλέξτε Επόμενο.

Επιλέγω Σάρωση για επηρεαζόμενα προγράμματα επιλογή εάν θέλετε να δείτε μια λίστα προγραμμάτων που θα επηρεαστούν όταν προχωρήσετε. Επιλέγω Φινίρισμα να συνεχίσει.

Περιμένετε έως ότου τα Windows επαναφέρουν την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος στο καθορισμένο σημείο επαναφοράς.

15. Ελέγξτε για ζητήματα υλικού

Εάν καμία από τις παραπάνω επιδιορθώσεις δεν βοηθήσει στην επιδιόρθωση του κλειδιού ESC, το πρόβλημα πιθανότατα σχετίζεται με το υλικό. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν αυτό συμβαίνει.

Φορτώστε ένα διαδικτυακό εργαλείο δοκιμής πληκτρολογίου όπως KeyboardTester.comΠάτα το ESC κλειδί και ελέγξτε αν έχει καταχωρηθεί.

Ανοίξτε το πληκτρολόγιο οθόνης στα Windows (μέσω Αρχικο ΜΕΝΟΥ > Όλες οι εφαρμογές > Προσιτότητα), εκτελέστε μια ενέργεια που περιλαμβάνει το κλειδί ESC (π.χ. έξοδο από μια εφαρμογή πλήρους οθόνης) και ελέγξτε αν λειτουργεί.

Συνδέστε το πληκτρολόγιο σε διαφορετικό υπολογιστή και ελέγξτε αν παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα. Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, συνδέστε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο για να ελέγξετε εάν τα Windows ανταποκρίνονται στο κλειδί ESC.

Εάν όλα τα σημάδια υποδεικνύουν πρόβλημα υλικού με το κλειδί Esc, χρησιμοποιήστε ένα εξολκέα με κάλυμμα κλειδιού για να αφαιρέσετε το κλειδί και επιθεωρήστε τον μηχανικό διακόπτη ή τη μεμβράνη από κάτω για ζημιά. Καθαρίστε το ή αντικαταστήστε το εάν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να λάβετε το σέρβις του πληκτρολογίου από έναν τεχνικό υπολογιστή, να το αντικαταστήσετε υπό την εγγύηση ή αγοράστε ένα νέο πληκτρολόγιο.

Στο μεταξύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο προσαρμογής πληκτρολογίου τρίτου κατασκευαστή όπως SharpKeys για να αντιστοιχίσετε ξανά το ESC σε διαφορετικό πλήκτρο πληκτρολογίου.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4825

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *