Τρόπος διαμόρφωσης νέου εσωτερικού σκληρού δίσκου

Τρόπος διαμόρφωσης νέου εσωτερικού σκληρού δίσκου στα Windows

Σημαντικά σημεία

  • Η μορφοποίηση μιας μονάδας δίσκου περιλαμβάνει τη διαγραφή όλων των δεδομένων της και τη ρύθμιση ενός συστήματος αρχείων.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διαχείρισης δίσκων στα Windows για να μορφοποιήσετε εύκολα τις μονάδες δίσκου.
  • Επιλέξτε τις σωστές ρυθμίσεις, όπως το NTFS, για το σύστημα αρχείων και φροντίστε να εκτελέσετε μια πλήρη μορφή για καλύτερη απόδοση.

Εάν διαθέτετε έναν καινούργιο ή μεταχειρισμένο σκληρό δίσκο (HDD) ή μονάδα στερεάς κατάστασης (SSD) για να αυξήσετε τη χωρητικότητα αποθήκευσης του υπολογιστή σας, είναι καλή ιδέα να τον διαμορφώσετε πριν αρχίσετε να τον γεμίζετε. Δείτε πώς να το κάνετε.

Τι συμβαίνει όταν διαμορφώνετε έναν σκληρό δίσκο ή έναν SSD στα Windows

Η μορφοποίηση μιας μονάδας δεδομένων διαγράφει πλήρως όλα τα δεδομένα της και την προετοιμάζει για την αποθήκευση νέων πληροφοριών. Αυτή η διαδικασία σάς επιτρέπει επίσης να ρυθμίσετε το σύστημα αρχείων της μονάδας δίσκου σε μια συγκεκριμένη μορφή, όπως FAT32, NTFS ή EXT4. Αυτό το σύστημα αρχείων καθορίζει τον τρόπο ονομασίας, αποθήκευσης και πρόσβασης στα αρχεία. Επιπλέον, η μορφοποίηση της μονάδας δίσκου περιλαμβάνει σάρωση ολόκληρης της μονάδας για σφάλματα και επισήμανση τυχόν κατεστραμμένων τομέων για την αποφυγή μελλοντικής καταστροφής δεδομένων.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση αρχείων στα Windows 11

Format Υπολογιστή και Δωρεάν Λήψη των Windows 10 και 11

Το εργαλείο διαχείρισης δίσκων στα Windows καθιστά πολύ εύκολη τη μορφοποίηση μονάδων δίσκου. Ωστόσο, προτού συνεχίσετε, βεβαιωθείτε ότι η μονάδα δίσκου δεν περιέχει σημαντικά δεδομένα. Εάν ναι, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας αυτών των δεδομένων σε ασφαλή τοποθεσία.

Βήμα 1: Εκκινήστε τη Διαχείριση δίσκων

Ανοίξτε το μενού αναζήτησης, πληκτρολογήστε Δημιουργία και διαμόρφωση κατατμήσεων σκληρού δίσκου και επιλέξτε το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε Win + X για να εκκινήσετε το Power Menu και μετά κάντε κλικ Διαχείριση δίσκου.

Βήμα 2: Διαμερισμός της μονάδας δεδομένων (Προαιρετικό)

Μπορείτε να τμηματοποιήσετε μια μονάδα φυσικών δεδομένων σε πολλά μεμονωμένα μέρη, που ονομάζονται διαμερίσματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πάρετε μια μονάδα δίσκου 500 GB και να τη χωρίσετε σε ένα διαμέρισμα 300 GB και ένα διαμέρισμα 200 GB. Στη συνέχεια, τα Windows θα αναγνωρίσουν αυτά τα διαμερίσματα ως ξεχωριστές μονάδες δίσκου (όπως C: και D:). Ομοίως, θα μπορούσατε να συνδυάσετε πολλά διαμερίσματα σε ένα.

Στιγμιότυπο οθόνης της κύριας οθόνης διαχείρισης δίσκου

Οι περισσότερες σύγχρονες μονάδες δίσκου έχουν ήδη προετοιμαστεί ως ένα διαμέρισμα από τον κατασκευαστή, επομένως αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσετε. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χωρίσετε τη μονάδα δίσκου σας για καλύτερη οργάνωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε τα διαμερίσματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, εάν η μονάδα δίσκου χρησιμοποιείται ήδη.

Βήμα 3: Διαμορφώστε τη δεξιά μονάδα δίσκου

Προβάλετε τη λίστα των τόμων στο επάνω μέρος και βρείτε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να μορφοποιήσετε. Οι νέες, μη μορφοποιημένες μονάδες δίσκου θα εμφανίζονται ως RAW στη στήλη Σύστημα αρχείων, ενώ οι έτοιμες μονάδες δίσκου θα είναι είτε FAT32 είτε NTFS. Οι μονάδες δίσκου Linux φέρουν συνήθως την ετικέτα EXT4.

Κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου και επιλέξτε Μορφή. Να είστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή είναι η μονάδα δίσκου που θέλετε. Η μορφοποίηση της λανθασμένης μονάδας δίσκου θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, που κυμαίνονται από απώλεια προσωπικών δεδομένων έως μη λειτουργικό σύστημα.

στιγμιότυπο οθόνης του μενού περιβάλλοντος διαχείρισης δίσκου με επισημασμένη μορφή

Δεν μπορείτε να μορφοποιήσετε τη μονάδα δίσκου συστήματος των Windows (συνήθως τη μονάδα δίσκου C:, αλλά όχι πάντα). Η μορφοποίηση της μονάδας δίσκου των Windows απαιτεί πιο σύνθετες μεθόδους, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου.

Βήμα 4: Επιλέξτε τις σωστές ρυθμίσεις

Στο Ετικέτα τόμου πληκτρολογήστε το όνομα της μονάδας δίσκου που θα εμφανιστεί στην Εξερεύνηση αρχείων. Μπορείτε να το ονομάσετε ό,τι προτιμάτε, αρκεί να χρησιμοποιείτε μόνο γράμματα και αριθμούς.

Για το Σύστημα αρχείων, θα θέλετε να επιλέξετε NTFS. Είναι το πιο πρόσφατο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται από τη Microsoft και οι περισσότερες σύγχρονες μονάδες δίσκου δεδομένων έχουν βελτιστοποιηθεί για αυτό το σύστημα αρχείων, ειδικά SSD. Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το NTFS για οποιονδήποτε λόγο, το FAT32 είναι αποδεκτό (εκτός εάν χρειάζεστε υποστήριξη για μεγέθη αρχείων μεγαλύτερα από 4 GB, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε exFAT).

Μην ανησυχείτε για Μέγεθος μονάδας κατανομής και αφήστε το Προκαθορισμένο.

στιγμιότυπο οθόνης της οθόνης μορφής διαχείρισης δίσκου

Είναι καλύτερο να αποεπιλέξετε το Εκτελέστε μια γρήγορη μορφοποίηση επιλογή. Εάν το αφήσετε ενεργοποιημένο, σημαίνει ότι τα Windows θα υποθέσουν ότι η μονάδα δίσκου είναι χωρίς σφάλματα. Αν καταργήσετε την επιλογή της επιλογής, θα ξεκινήσει μια τυπική μορφή, η οποία θα αντικαταστήσει ολόκληρη τη μονάδα δίσκου με μηδενικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι διαρκεί περισσότερο.

Συνιστούμε επίσης να καταργήσετε την επιλογή του Ενεργοποιήστε τη συμπίεση αρχείων και φακέλων επιλογή, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή σας απόδοση οδήγησης.

Βήμα 5: Μορφοποίηση και ολοκλήρωση

στιγμιότυπο οθόνης της διαχείρισης δίσκου που εμφανίζει την προειδοποίηση προ-μορφοποίησης

Μόλις δείτε μια προειδοποίηση σχετικά με την απώλεια δεδομένων, κάντε κλικ Εντάξει ξανά, και η μονάδα σας θα εμφανίσει “Μορφοποίηση” στη στήλη Κατάσταση στη Διαχείριση δίσκων. Περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί – αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά ή και περίπου μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος και την ταχύτητα της μονάδας δίσκου, καθώς και τον τύπο της μορφοποίησης που εκτελείται. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να μορφοποιήσετε μια μονάδα δίσκου, αλλά το εργαλείο διαχείρισης δίσκων είναι η πιο απλή επιλογή.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *