10 διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές για τη βελτίωση της μνήμης για ηλικιωμένους

Οι υπολογιστές δεν είναι το μόνο πράγμα με διαρροές μνήμης. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να γίνονται νωθροί και ξεχασιάρηδες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται να γυμνάζεται όπως κάθε μυς για να παραμείνει σε καλή φόρμα. Είτε παρακολουθείτε μαθήματα για ηλικιωμένους για να μάθουν νέες δεξιότητες είτε παίζετε παιχνίδια στο smartphone σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον εγκέφαλο ενεργό.

Η αυτοβελτίωση και η ψυχική υγεία είναι σημαντικές, επομένως σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τα καλύτερα εργαλεία και εφαρμογές για τη βελτίωση της μνήμης για τους ηλικιωμένους και παιχνίδι μνήμης της google

1. Lumosity

Το Lumosity είναι ίσως η παλαιότερη εφαρμογή που αναπτύχθηκε στην κατηγορία εκπαίδευσης εγκεφάλου. Έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες διαφόρων ηλικιών. Δεν στοχεύει συγκεκριμένα ηλικιωμένους ή ηλικιωμένους, αλλά είναι το δημογραφικό που επωφελείται περισσότερο από αυτό. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από επιστήμονες που έκαναν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις και τις μετέτρεψαν σε 40+ διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιώσουν τις γνωστικές σας δεξιότητες. Αυτά τα παιχνίδια επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων, την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μνήμη, τη λογική, το λεξιλόγιο και πολλές άλλες δεξιότητες.

Το μοναδικό με το Lumosity είναι ότι η εφαρμογή προσαρμόζεται στον χρήστη της. Μαθαίνει τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία σας και σας προκαλεί κατάλληλα. Τα παιχνίδια που παίζετε είναι διαφορετικά κάθε μέρα, οπότε το Lumosity θα σας απασχολήσει και θα σας διασκεδάσει. Η εφαρμογή θα παρακολουθεί επίσης την πρόοδό σας. 

Το Lumosity είναι δωρεάν για λήψη, αλλά η premium επιλογή του θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης με 11,99 $ το μήνα ή 59,99 $ ανά έτος. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android και IOS, αλλά τα παιχνίδια μπορούν επίσης να παιχτούν στο πρόγραμμα περιήγησης στον επίσημο ιστότοπο του Lumosity.

2. Eidetic

Αυτή η εφαρμογή πήρε το όνομά της από την ειδητική μνήμη, την ικανότητα να θυμόμαστε πράγματα δημιουργώντας ζωντανές και λεπτομερείς νοητικές εικόνες. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της επανάληψης σε απόσταση, το Eidetic θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να ανακαλεί ό,τι θέλετε, από πρόσωπα και ονόματα μέχρι αριθμούς τηλεφώνου. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της μνήμης σε ηλικιωμένους και σε όσους δυσκολεύονται να απομνημονεύσουν πληροφορίες.

Το Eidetic χρησιμοποιεί τρία εγκεφαλικά πειράγματα: προκλήσεις μνήμης, εικόνας και επιβίωσης, το καθένα με διαφορετικό αριθμό επιπέδων. Κάθε μία από αυτές τις προκλήσεις θα σας δώσει μόνο πέντε δευτερόλεπτα για να απομνημονεύσετε πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιώσετε μια γνωστική παρακμή για να απολαύσετε την πρόκληση.

Το Eidetic είναι μια δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη τόσο για Android όσο και για IOS.

3. Peak

Το Peak είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη τόσο σε iOS όσο και σε Android που εστιάζει στην εξάσκηση της μνήμης, της εστίασης, της πνευματικής ευκινησίας, της επίλυσης προβλημάτων κ.λπ. Περιέχει πάνω από 40 σύντομα αλλά έντονα παιχνίδια εγκεφάλου που έχουν σχεδιαστεί για να δουλέψουν τον εγκέφαλό σας. Αυτή η εφαρμογή θα σας επιτρέψει επίσης να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, να ανακαλύψετε τα όριά σας και να τα προωθήσετε.

Το παιχνίδι είναι μοναδικό γιατί λειτουργεί σαν personal trainer με τη δουλειά της δημιουργίας ενός εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης εγκεφάλου. Οι προγραμματιστές κατανοούν ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ότι ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους. Ο Προπονητής θα σχεδιάσει νέες στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας και θα διατηρήσει τα παιχνίδια προκλητικά. Ο ρόλος του Προπονητή είναι επίσης να σας παρακινεί να συνεχίσετε να παίζετε και να αναπτύσσετε την ψυχική σας ικανότητα.

Το Peak αναπτύχθηκε από σχεδιαστές παιχνιδιών που συνεργάστηκαν στενά με νευροεπιστήμονες για να φτιάξουν αυτήν τη διασκεδαστική, προκλητική και εντελώς δωρεάν εφαρμογή εκπαίδευσης εγκεφάλου.

4. Elevate

Το Elevate είναι μια άλλη εφαρμογή που προσπαθεί να βελτιώσει τις κρίσιμες γνωστικές δεξιότητες των ηλικιωμένων. Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή δεν έχει όριο ηλικίας και όλοι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους παραγωγικότητα, τις μαθησιακές τους ικανότητες, την πνευματική ευκρίνεια, το λεξιλόγιο και την πνευματική τους ευκινησία. 

Αυτή η εφαρμογή διαθέτει περισσότερα από 40 παιχνίδια και παζλ εκπαίδευσης εγκεφάλου που εστιάζουν στη μνήμη, τα μαθηματικά, την ακρίβεια και την κατανόηση. Μπορείτε επίσης να μετρήσετε την απόδοσή σας και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας μέσω αδύναμων αναφορών. Χρησιμοποιήστε αυτές τις μετρήσεις για να προσαρμόσετε την προπόνηση του εγκεφάλου σας και να προκαλέσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τα γνωστικά σας όρια.

Το Elevate μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δυνατότητα να κάνει τους χρήστες του καλύτερους αναγνώστες και συγγραφείς. Η εφαρμογή εστιάζει στη γραπτή σαφήνεια, τη σωστή ορθογραφία και τα σημεία στίξης. Ως αποτέλεσμα, το elevate μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διαβάζουν πιο γρήγορα και να κατανοούν καλύτερα.

Η βασική έκδοση του Elevate είναι μια δωρεάν εφαρμογή τόσο για IOS όσο και για Android. Μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε έκδοση PRO ανά πάσα στιγμή. Το κόστος είναι 4,99 $ για 1 μήνα ή 39,99 $ για ένα χρόνο.

5. Fit Brains Trainer

Μια άλλη δωρεάν εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες, το Fit Brains Trainer έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί υψηλότερο IQ. Με περίπου 360 παιχνίδια και παζλ, η εφαρμογή στοχεύει διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου και βοηθά τους ηλικιωμένους να απομνημονεύουν. 

Αυτή η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από νευροεπιστήμονες που έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην επινόηση των εργαλείων για τη βελτίωση των νοητικών πτυχών των παιχνιδιών. Μερικά από τα παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε στο Fit Brains Trainer έχουν επίσης σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διανοητικές πτυχές όπως η εστίαση, η μνήμη, η συγκέντρωση και άλλες γνωστικές ικανότητες παραμερίστηκαν. Στην πραγματικότητα, η παρακολούθηση των δεδομένων σας θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε και να προσαρμόσετε τις προκλήσεις στις ανάγκες σας και θα σας επιτρέψει να στοχεύσετε τη γνωστική ικανότητα που θέλετε να εκπαιδεύσετε.

Αυτή η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν και διαθέσιμη τόσο για IOS όσο και για Android.

6. CogniFit Brain Fitness

Το CogniFit Brain Fitness είναι μια εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθά στη μνήμη και τη συγκέντρωση στους ηλικιωμένους. Σχεδιάστηκε με τη βοήθεια νευροεπιστημόνων για να προσφέρει στους χρήστες του μια σειρά από παιχνίδια μάθησης όπως παζλ μνήμης και διάφορες γνωστικές προκλήσεις. 

Αυτή η εφαρμογή συνιστάται ιατρικά για ηλικιωμένους λόγω της εκτεταμένης έρευνας που έγινε κατά την ανάπτυξη αυτών των παιχνιδιών. Το CogniFit Brain χρησιμοποιεί επαληθευμένα ψυχομετρικά και ψυχολογικά τεστ που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εάν ο χρήστης κινδυνεύει από γνωστικές βλάβες όπως απώλεια μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης ή αδυναμία να μάθει νέα πράγματα.

Το CogniFit είναι μια δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη για IOS και Android. Έχει το πλεονέκτημα μιας πολύ φιλικής προς το χρήστη διεπαφής που έχει σχεδιαστεί ρητά έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι να μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή με ευκολία.

7. NeuroNation

 Το NeuroNation είναι ένα έργο εκπαίδευσης εγκεφάλου που διατίθεται τόσο ως εφαρμογή για συσκευές iPhone και Android όσο και ως ιστότοπος. Αυτό το έργο προέρχεται από το Βερολίνο της Γερμανίας και συμμετέχει σε έρευνα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για τη θεραπεία γνωστικών διαταραχών. Αν και το NeuroNation ξεκίνησε το 2011, χρησιμοποιεί όλες τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες για να συνεχίσει να αναπτύσσει ασκήσεις εγκεφάλου.

Τα οφέλη του NeuroNation είναι διάφορα. Κυμαίνονται από τη βελτίωση της μνήμης και την ανάπτυξη της λογικής σκέψης έως την καλύτερη ποιότητα ζωής και την αυξημένη διαδικασία σκέψης. Το έργο προσφέρει επίσης εξατομικευμένη εκπαίδευση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή την αποκατάσταση βλαβών όπως η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ. 

Αυτό το έργο είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους χρήστες και οι συνεδρίες εκπαίδευσης του εγκεφάλου του είναι διαθέσιμες σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών, Ισπανικών και Γαλλικών.

8. Παιχνίδια μυαλού

Αυτή η εφαρμογή αξίζει τον χρόνο σας καθώς είναι πολύ λειτουργική βοηθώντας τους ηλικιωμένους να ασκούν τον εγκέφαλό τους. Παίζοντας τα 40 παιχνίδια που προσφέρει η Mind Games, οι ηλικιωμένοι θα βελτιώσουν τη μνήμη του προσώπου, την προσοχή στη λεπτομέρεια, τη νοητική ευελιξία και την αριθμητική τους.

Τα παιχνίδια σε αυτήν την εφαρμογή έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν τους χρήστες με διάφορες γνωστικές εργασίες και να τους βοηθούν να εκπαιδεύσουν την ταχύτητα επεξεργασίας, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συνολική εγκεφαλική ισχύ. Τα Mind Games θα σας επιτρέψουν να παρακολουθείτε τις βαθμολογίες σας, ώστε να γνωρίζετε πάντα ποιους τομείς πρέπει να βελτιώσετε.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play δωρεάν. Αλλά αν θέλετε μια απεριόριστη έκδοση χωρίς διαφημίσεις, θα χρειαστεί να αγοράσετε το Mind Games Pro για 4,99 $.

9. Σουντόκου

Το Sudoku είναι ένα πολύ γνωστό παιχνίδι παζλ που αγαπήθηκε από πολλούς. Είναι ένα κλασικό παιχνίδι αριθμών που θα εκπαιδεύει τακτικά τον εγκέφαλό σας αν το παίζετε. Το Sudoku μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη συγκέντρωση και τη μνήμη, να αναπτύξετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να ενισχύσετε τη μνήμη εργασίας σας κ.λπ. Είναι ένα παιχνίδι που βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες και προάγει τη γενική ευεξία. 

Η έκδοση εφαρμογής του παιχνιδιού Sudoku προσφέρει χιλιάδες παζλ με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, σχεδιασμένα για όλες τις ηλικίες. Ένας διαδικτυακός πίνακας κατάταξης καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της βαθμολογίας σας και προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό. Εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο απολαμβάνετε παζλ, η εφαρμογή Sudoku είναι μια τέλεια επιλογή.

Το Sudoku είναι δωρεάν τόσο στο App Store όσο και στο Google Play. Υπάρχει επίσης μια διαδικτυακή έκδοση για τους ηλικιωμένους που δεν είναι επιρρεπείς στη χρήση κινητών τηλεφώνων ή tablet.

10. BrainCurls

Το BrainCurls είναι ένας ιστότοπος με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί. Αυτός ο ιστότοπος έχει τα πάντα, από παιχνίδια μνήμης, παιχνίδια λέξεων , διάφορα παζλ και λογικές ερωτήσεις. Ο ιστότοπος διαθέτει ακόμη και ένα παιχνίδι τσιτ-chat που θα σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε την αναγνώριση προσώπου και τη μνήμη που μπορεί να σας βοηθήσει σε μελλοντικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Τα BrainCurls μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και διατήρηση δεξιοτήτων όπως η μάθηση, η αναγνώριση προσώπου, η συγκέντρωση, η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η λογική, η ταχύτητα επεξεργασίας και οι λεκτικές ικανότητες. Τα παιχνίδια σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν σχεδιαστεί για όλες τις ηλικίες, αλλά θα εκπαιδεύσουν όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι στην καθημερινή τους ζωή.

Το BrainCurls είναι ένας απλός ιστότοπος που οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα. Όλα τα παιχνίδια που προσφέρει είναι διασκεδαστικά, εγκεφαλικά και εντελώς δωρεάν.

εφαρμογές εκπαίδευσης εγκεφάλου

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4905

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *