Πώς λειτουργεί το Netflix;

Πώς λειτουργεί το Netflix; Σύντομη Ιστορία και Επισκόπηση

Το Netflix είναι ο κυρίαρχος πρωταθλητής των υπηρεσιών ροής και ο πρώτος επιτυχημένος πρωτοπόρος του. Η εταιρεία έχει διαμορφώσει τι κάνουν οι υπηρεσίες ροής και πώς το κάνουν, αλλά μπορεί να αναρωτιέστε πώς λειτουργεί το Netflix.

Με ανταγωνιστές όπως το Amazon Prime Video, το HBO Max, το Apple TV + , το Hulu και άλλα, το Netflix πρέπει να έχει μια εκλεπτυσμένη στολή. Ας ξεσυσκευάσουμε τις λεπτομέρειες.

Η ιστορία του Netflix με λίγα λόγια

Το Netflix ξεκίνησε τη ζωή του ως επιχείρηση ενοικίασης DVD που βασίζεται στο Διαδίκτυο. Πήρε τον πόνο που πήγαινε σε ένα βιντεοπωλείο και πρόσφερε επιεικείς κανόνες χωρίς κυρώσεις. Όταν ιδρύθηκε το Netflix το 1997, το εύρος ζώνης του Διαδικτύου ήταν ανίκανο να ανταγωνιστεί την ποιότητα εικόνας της καλωδιακής τηλεόρασης ή της εκπομπής. Κανείς δεν σκέφτηκε σοβαρά ότι θα λαμβάνατε τις τηλεοπτικές σας εκπομπές μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο!

Πηγή: USPS

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες ροής. Το Netflix ήταν μια υβριδική υπηρεσία για χρόνια, προσφέροντας τόσο streaming όσο και ενοικιάσεις DVD (αργότερα Blu-ray) μέσω ταχυδρομείου. Ωστόσο, καθώς η δραστηριότητα ροής άρχισε να απογειώνεται και η βιβλιοθήκη περιεχομένου μεγάλωσε, εμφανίστηκαν άλλοι ανταγωνιστές.

Το τμήμα DVD της επιχείρησης έχει κλείσει σχεδόν τώρα. Το Netflix επενδύει πολλά στον αρχικό προγραμματισμό, καθώς πολλοί κάτοχοι περιεχομένου που ήταν στο Netflix (ειδικά η Disney) έχουν πλέον τραβήξει αυτό το περιεχόμενο στις πλατφόρμες ροής τους.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του Netflix

Στόχος του Netflix είναι να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βάση των συνδρομητών του. Η εταιρεία πρέπει να επεκταθεί για να επιδείξει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος από πιστούς μηνιαίους συνδρομητές.

Ως έχει, το Netflix προσφέρει περιεχόμενο βίντεο κατ’ απαίτηση με συνδυασμό περιεχομένου τρίτων και εσωτερικού. Επιπλέον, το περιεχόμενο του Netflix κατανέμεται σχεδόν σε όλα τα είδη, και οι αρχικές τηλεοπτικές σειρές και οι ταινίες του απηχούν την ίδια εξάπλωση των προσφορών του είδους.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για το Netflix και πώς δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο είναι ότι η εταιρεία συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες προβολής των συνδρομητών. Σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις της τηλεόρασης, οι οποίες δίνουν μόνο μια ωμή ιδέα για το τι αρέσει να παρακολουθούν οι άνθρωποι, το Netflix γνωρίζει ακριβώς τι παρακολουθείτε, πώς το παρακολουθείτε και ακόμη και το ακριβές σημείο σε μια εκπομπή ή ταινία για την οποία χάνετε το ενδιαφέρον σας.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα λεπτομερή δεδομένα, η εταιρεία δημιούργησε μια εντυπωσιακή πρωτότυπη τηλεόραση που είναι μόνο στο Netflix και αργότερα πωλείται σε φυσικά μέσα. Για να μην αναφέρουμε όλα τα εμπορεύματα και τα συνδετικά μέσα που συνδυάζονται με επιτυχημένα franchise όπως το Stranger Things ή το The Witcher. Εκπομπές όπως το House of Cards και το Netflix Πρωτότυπα ντοκιμαντέρ, όπως το εκπληκτικό My Octopus Teacher , είναι το κλειδί για να περάσει ο κόσμος από την πόρτα και να τους κρατήσει εκεί.

Πώς να κάνετε ροή Netflix στο Apple TV(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Προγράμματα συνδρομής Netflix

Το Netflix προσφέρει πολλά προγράμματα που έχουν διαφορετικές τιμές. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, προσφέρουν επίσης προγράμματα που δεν είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, υπάρχει ένα πρόγραμμα Netflix για κινητά (περίπου) 3 $ για ιδιώτες, το οποίο περιορίζει την υπηρεσία σε smartphone ή tablet σε ποιότητα SD (Τυπική ευκρίνεια).

Υπάρχουν τρία κοινά σχέδια για όλες τις περιοχές, αν και η τιμολόγηση ποικίλλει ανά περιοχή. Το βασικό σχέδιο επιτρέπει μια ενιαία ροή σε ποιότητα SD. Το Βασικό σχέδιο επιτρέπει δύο ροές σε ποιότητα HD (Υψηλής ευκρίνειας) και, τέλος, το πρόγραμμα Premium επιτρέπει τέσσερις ταυτόχρονες ροές σε ποιότητα UHD (Ultra HD 4K).

Οι τηλεοράσεις UHD γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, επομένως είναι ατυχές το γεγονός ότι η ποιότητα 4K κλειδώνεται στη βαθμίδα των τεσσάρων οθονών, εάν ζείτε μόνοι ή βρίσκεστε σε ένα νοικοκυριό με λιγότερα από τέσσερα άτομα. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι χρήστες του Netflix μοιράζονται λογαριασμούς με την οικογένεια και τους φίλους, αν και το Netflix περιορίζει αυτήν την πρακτική.

Αν θέλετε να πληρώσετε λιγότερα για το Netflix, δείτε πώς να αποκτήσετε το Netflix δωρεάν ή σε μειωμένη τιμή .

Περιεχόμενο λήψης Netflix

Επειδή συχνά αποκόπτουμε τις ευρυζωνικές συνδέσεις στο σπίτι μας όταν ταξιδεύουμε, μετακινούμαστε ή απλά σε ένα μέρος χωρίς αξιοπρεπές διαδίκτυο, είναι υπέροχο να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κατεβάσετε περιεχόμενο Netflix στη συσκευή σας και να το παρακολουθήσετε αργότερα.

Δεν μπορείτε να κάνετε λήψη κάθε τμήματος περιεχομένου στο Netflix, καθώς ο κάτοχος άδειας κάθε τμήματος περιεχομένου πρέπει να παρέχει άδεια για δικαιώματα λήψης. 

Ωστόσο, μπορείτε να κατεβάσετε όλο το αρχικό περιεχόμενο του Netflix, όσο μπορούμε να πούμε, και αν μεταβείτε στην ενότητα λήψης της εφαρμογής Netflix, μπορείτε να φιλτράρετε το περιεχόμενο για να εμφανίσετε μόνο αυτά που μπορούν να ληφθούν.

Το Netflix προσφέρει επίσης μια λειτουργία Έξυπνης λήψης, όπου το επόμενο επεισόδιο σε μια σειρά που παρακολουθείτε γίνεται αυτόματα λήψη όταν η συσκευή σας είναι σε WiFi. Το Netflix θα κατεβάζει επίσης προληπτικά εκπομπές που πιστεύει ότι μπορεί να θέλετε να παρακολουθήσετε. Έτσι, αν ποτέ κολλήσετε στο DMV απροσδόκητα, θα έχετε κάτι για να περάσετε την ώρα έτοιμοι και να περιμένετε.

Τι είναι τα παιχνίδια Netflix και πώς λειτουργούν;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Netflix Mobile Gaming

Το Netflix επεκτείνει το ρεπερτόριό του πέρα ​​από τη ροή περιεχομένου βίντεο και στον κόσμο των παιχνιδιών για κινητά. Κάθε επίπεδο λογαριασμού Netflix περιλαμβάνει πρόσβαση στους τίτλους παιχνιδιών για κινητά της εταιρείας και είναι προσβάσιμος από την καρτέλα gaming στην εφαρμογή για κινητά.

Το αν οι τίτλοι που είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή αξίζει να παιχτούν σε σύγκριση με τους τίτλους όπως το Apple Arcade είναι αμφισβητήσιμο. Αλλά αν είστε ήδη συνδρομητής του Netflix, δεν είναι κακό να τους δοκιμάσετε.

Τεχνολογία ροής Netflix

Το Netflix είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία ροής βίντεο κατά παραγγελία. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ την υπηρεσία με αργή σύνδεση, μπορεί να σας εντυπωσίασε η δυνατότητα παρακολούθησης ακόμη και όταν το Διαδίκτυο δεν είναι εξαιρετικό.

Το Netflix χρησιμοποιεί μια μέθοδο ροής « προσαρμοστικού bitrate » που αλλάζει δυναμικά την ποιότητα του βίντεο σε μια δεδομένη ανάλυση καθώς αλλάζουν οι συνθήκες δικτύου. Ανάλογα με τις συνθήκες του δικτύου, μπορεί επίσης να μεταβεί απρόσκοπτα σε ροή χαμηλότερης ή υψηλότερης ανάλυσης.

Κάθε ροή βίντεο στο Netflix περιλαμβάνεται επίσης σε διάφορες μορφές για να ταιριάζει καλύτερα με την πλατφόρμα στην οποία μεταδίδεται το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, σε ένα iPad ή iPhone, το Netflix χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή βίντεο H.264 , αλλά σε συσκευές UHD (4K), χρησιμοποιεί H.265 HEVC (ο κωδικοποιητής βίντεο υψηλής απόδοσης).

Το Netflix κρατά μυστικές τις ακριβείς λεπτομέρειες της τεχνολογίας του, καθώς αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε το σύστημα ανίχνευσης ποιότητάς τους σε δράση ενεργοποιώντας την επικάλυψη μετρικής ποιότητας. 

Αυτό διαφέρει από εφαρμογή σε εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την τρέχουσα ποιότητα ροής σε μια έξυπνη τηλεόραση Samsung πατώντας το κουμπί “Πληροφορίες” στο τηλεχειριστήριο. Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή Mac, μπορείτε να εμφανίσετε τα πλήρη στατιστικά ζωντανά για το τρέχον βίντεο πατώντας Ctrl + Alt + Shift + D ή Control + Options + Shift + D σε Mac.

Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στο Netflix(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Netflix Global Network Architecture

Η υποδομή υλικού για την υποστήριξη ενός τεράστιου εύρους ζώνης και επεξεργασίας μιας υπηρεσίας όπως το Netflix είναι εντυπωσιακή. Είναι επίσης δαπανηρό, επομένως το Netflix δεν αγοράζει, δεν κατασκευάζει ή συντηρεί τα δικά του κέντρα δεδομένων. Αντίθετα, πληρώνει την Amazon για υπηρεσίες cloud, κάτι που μπορεί να φαίνεται περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι η Amazon είναι επίσης άμεσος ανταγωνιστής του Netflix με την υπηρεσία Prime Video. 

Και πάλι, η Amazon είναι μία από τις λίγες εταιρείες με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για την υποστήριξη μεγάλων υπηρεσιών cloud. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι πολλές εταιρείες είναι πελάτες της Amazon, της Microsoft και της Google, οι οποίοι θα πουλήσουν ευχαρίστως υπηρεσίες cloud σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης η μία στην άλλη.

Η λύση CDN του Netflix

Το ακριβές υλικό αλλάζει με τον καιρό καθώς οι πάροχοι cloud αναβαθμίζουν και βελτιώνουν τα συστήματά τους. Ένας από τους βασικούς λόγους για να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία όπως η Amazon είναι η παγκόσμια παρουσία της. Μια υπηρεσία όπως το Netflix χρειάζεται ένα CDN ή ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου. Αυτά είναι φυσικά κέντρα δεδομένων διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Όταν ένας χρήστης σε μια συγκεκριμένη περιοχή ζητά μια ταινία ή ένα επεισόδιο, το περιεχόμενο εξυπηρετείται από το κέντρο δεδομένων που βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτόν τον χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τους πιο γρήγορους χρόνους απόκρισης με εξαιρετικό εύρος ζώνης. Εν τω μεταξύ, το Netflix δεν χρειάζεται να πληρώσει για πιο ακριβό διεθνές εύρος ζώνης.

Τα σύγχρονα CDN είναι εξελιγμένα. Για παράδειγμα, εάν είστε το πρώτο άτομο στην περιοχή σας που ζητά ένα συγκεκριμένο τμήμα περιεχομένου, πιθανότατα θα εξυπηρετηθείτε από έναν κόμβο CDN που βρίσκεται πιο μακριά, αλλά στο παρασκήνιο αυτό το περιεχόμενο αποθηκεύεται προσωρινά στη μονάδα CDN πιο κοντά σας έτσι ώστε στο μέλλον οι τοπικοί χρήστες να τα αποκτούν πιο γρήγορα.

Πώς να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε ένα προφίλ Netflix στη συσκευή σας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Netflix Edge and Computing

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο « υπολογιστικό αιχμής » να αναφέρεται με την ίδια ανάσα με το Netflix, αλλά αποδεικνύεται ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί ακόμη αυτή τη μέθοδο υπολογιστικού νέφους.

Το Edge computing είναι ένας τρόπος διανομής της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την παροχή περιεχομένου και υπηρεσιών στους χρήστες. Όπου απαιτείται επεξεργασία, μέρος αυτής γίνεται σε διακομιστές που είναι πλησιέστεροι στον χρήστη.

Αυτό ακούγεται σαν CDN και υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των εννοιών. Ωστόσο, τα CDN αποθηκεύουν δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης στα άκρα ενός δικτύου. Στην περίπτωση του Netflix, χρησιμοποιούν συσκευές που ονομάζονται Open Connect διακομιστές προσωρινής αποθήκευσης, οι οποίοι συχνά εγκαθίστανται με ISP (Internet Service Providers), έτσι ώστε το δίκτυο του ISP να μπορεί να τους εξυπηρετεί.

Ενώ το περιεχόμενο που φιλοξενείται στην άκρη ενός δικτύου είναι ένα πλεονέκτημα που μοιράζονται τόσο τα CDN όσο και το edge computing, το τελευταίο προσφέρει επίσης χαμηλότερους λανθάνοντες χρόνους που βοηθούν εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, όπως διαδικτυακά παιχνίδια, ζωντανή ροή και εφαρμογές cloud. Οι υπηρεσίες κατ’ απαίτηση όπως το Netflix δεν θα έβλεπαν άλλα οφέλη πέρα ​​από αυτά που ήδη προσφέρει το CDN τους. 

Τούτου λεχθέντος, η Netflix ενδιαφέρεται για την τεχνολογία δικτύου 5G και την τεχνολογία αιχμής για τη βελτίωση της πραγματικής παραγωγής πρωτότυπου περιεχομένου. Δεδομένου ότι θα διευκόλυνε πολύ τα συνεργεία που βρίσκονται στην τοποθεσία να στείλουν ακατέργαστο υλικό σε συντάκτες ή στελέχη που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη!

Πελάτες λογισμικού Netflix

Το Netflix έχει πολλούς διαφορετικούς πελάτες λογισμικού για την προβολή περιεχομένου σε διάφορες συσκευές. Ορισμένα προγράμματα-πελάτες λογισμικού είναι στο τέλος της ζωής τους, όπως αυτό για το Sony PlayStation 3. Οι κονσόλες παιχνιδιών όπως το Xbox One και το PlayStation 4 εξακολουθούν να υποστηρίζονται.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μέθοδος κωδικοποίησης ήχου και βίντεο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος της συσκευής που χρησιμοποιείτε το Netflix. Για παράδειγμα, οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές όπως αποκωδικοποιητές (π.χ. Fire TV, Chromecast ή Roku ) και smartphone διαθέτουν αποκωδικοποιητές υλικού για τη διαχείριση βίντεο H.264.

Υπάρχουν εφαρμογές Android και iOS, εφαρμογές έξυπνης τηλεόρασης για Android TV, Tizen της Samsung και σχεδόν οποιαδήποτε μάρκα έξυπνης τηλεόρασης που χρησιμοποιεί κάτι διαφορετικό από το Android. Δεν υπάρχει αποκλειστικό πρόγραμμα-πελάτη λογισμικού για Windows και macOS, αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε το Netflix μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού.

Πώς το Netflix προστατεύει το περιεχόμενό του

Η πειρατεία είναι ένα πρόβλημα για τους δημιουργούς περιεχομένου κάθε είδους. Το Netflix το καταπολεμά με διαφορετικά εργαλεία DRM (Digital Rights Management) για να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή των ροών του. Κάθε τύπος DRM ταιριάζει με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής στο οποίο λειτουργεί, καθώς έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Φυσικά, μια περιστασιακή ματιά σε ιστότοπους με torrenting όπως το The Pirate Bay δείχνει ότι καμία από αυτές τις προστασίες δεν λειτουργεί καθώς το περιεχόμενο του Netflix είναι άμεσα διαθέσιμο. Σε τελική ανάλυση, μόνο ένας χάκερ πρέπει να νικήσει το DRM για ένα αντίγραφο χωρίς προστασία να διαδοθεί στο Διαδίκτυο σαν πυρκαγιά.

Τοπικοί περιορισμοί Netflix

Αν και φαίνεται λίγο περίεργο να περιοριστεί το ψηφιακό περιεχόμενο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, πολλές κληρονομικές πτυχές της διανομής ταινιών και τηλεόρασης εξακολουθούν να ισχύουν για τις σύγχρονες υπηρεσίες ροής.

Τις πρώτες μέρες, το Netflix ήταν διαθέσιμο μόνο επίσημα στις ΗΠΑ. Οι χρήστες εκτός των ΗΠΑ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία VPN ή Smart DNS για να παρακάμψουν τους περιφερειακούς περιορισμούς και το Netflix δεν φαινόταν να ενοχλείται από αυτό. Η εταιρεία φαινόταν απόλυτα χαρούμενη που έπαιρνε πληρωμές από πιστωτικές κάρτες εκτός ΗΠΑ! Αφού το Netflix οριστικοποίησε όλες τις περίπλοκες άδειες που απαιτούνται για να κυκλοφορήσει διεθνώς, απέκλεισε γρήγορα τους χρήστες VPN. 

Ο κατάλογος του Netflix σε άλλες περιοχές ξεκίνησε με λίγους τίτλους, αλλά σήμερα το Netflix προσφέρει άφθονο περιεχόμενο όπου κι αν βρίσκεστε. Στην πραγματικότητα, οι συνδρομητές εκτός ΗΠΑ λαμβάνουν μερικές φορές περιεχόμενο που οι χρήστες των ΗΠΑ πρέπει να βρουν αλλού. Όπως το Star Trek Discovery, το οποίο ήταν μόνο στο Netflix εκτός ΗΠΑ μέχρι να το αφαιρέσουν.

Οι πάροχοι VPN έχουν καταλάβει πώς να ξεπεράσουν τα μπλοκ του Netflix, αλλά δεν υπάρχει πλέον τόσο μεγάλο κίνητρο για να το κάνει.

Μια λέξη για το Netflix ISP Throttling

Αυτές είναι πολλές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το Netflix, αλλά αξίζει να σημειωθεί πώς το Netflix μερικές φορές δεν λειτουργεί. Οι υπηρεσίες ροής όπως το Netflix είναι τεράστια προβλήματα εύρους ζώνης και ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν καταβάλει προσπάθειες για να περιορίσουν την κυκλοφορία από το Netflix.com, περιορίζοντας την ποιότητα βίντεο που μπορούν να λάβουν οι πελάτες τους. Έτσι, ακόμα κι αν πληρώνετε για UHD, ενδέχεται να περιοριστείτε σε HD.

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει το Netflix για αυτό άμεσα εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους ISP, αλλά η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία δοκιμών ταχύτητας Διαδικτύου με το όνομα Fast.com . Αυτό δοκιμάζει την ταχύτητα διαδικτύου σας στον τομέα του ιστότοπου Netflix και εάν είναι πολύ πιο αργή από την ευρυζωνική ταχύτητα για την οποία πληρώνετε, ίσως θέλετε να μιλήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών σας.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4884

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *