Πως να δείτε την ηλικία του υπολογιστή σας με Windows

Εάν έχετε λάβει έναν υπολογιστή ως δώρο ή ψάχνετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ή μειωμένο μοντέλο, τότε μπορεί να αναρωτιέστε πώς να καταλάβετε πόσο παλιό είναι ο υπολογιστής σας.

Αν και δεν είναι πάντα μια ακριβής ή απλή διαδικασία, είναι δυνατό να πάρετε μια καλή ιδέα για το πόσο παλιό είναι ο υπολογιστής σας με Windows εφαρμόζοντας μερικά κόλπα.

Γιατί έχει σημασία η ηλικία του υπολογιστή σας

Υπάρχουν περισσότεροι από μερικοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να μάθετε ποια χρονιά κατασκευάστηκε ένας υπολογιστής ή σε ποια γενιά τεχνολογίας υπολογιστών ανήκει:

Προσδιορισμός εάν ένας υπολογιστής εξακολουθεί να είναι εντός εγγύησης.
Έλεγχος αν ισχύει αυτό που λέει ο πωλητής για την ηλικία ενός υπολογιστή.
Εξέταση εάν ένας υπολογιστής εξακολουθεί να μπορεί να αναβαθμιστεί .

Η τεχνολογία των υπολογιστών κινείται τόσο γρήγορα που, αν και ένας υπολογιστής μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά και η απόδοσή του μπορεί να μην είναι πλέον καλές για τυπικές εργασίες σήμερα.

Πότε ένας υπολογιστής είναι πολύ παλιός;

Αυτή είναι μια ερώτηση που λαμβάνουμε πολλά από τους αναγνώστες που είτε θέλουν να αγοράσουν έναν παλαιότερο υπολογιστή για ένα μέλος της οικογένειας είτε θέλουν να μάθουν εάν πρέπει να αντικαταστήσουν έναν υπάρχοντα υπολογιστή.

Η απάντηση είναι «εξαρτάται», αφού η χρήση του υπολογιστή καθορίζει εάν έχει αρκετή απόδοση σε προσφορά. Εάν ο υπολογιστής εξακολουθεί να πληροί ή υπερβαίνει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τις εφαρμογές που πρέπει να εκτελέσετε, τότε δεν υπάρχει λόγος να τον αντικαταστήσετε. Δεδομένου του πόσο ισχυροί εξακολουθούν να είναι οι υπολογιστές πριν από δέκα χρόνια, αν χρειάζεται μόνο να κάνετε βασική περιήγηση στον ιστό και παραγωγικότητα, πιθανότατα είναι ακόμα εντάξει.

Ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστήριξη λογισμικού. Τα Microsoft Windows είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, αλλά τα Windows 11 δεν υποστηρίζουν όλες τις πιο πρόσφατες γενιές CPU εκτός από (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Η ημερομηνία λήξης ζωής των Windows 10 είναι η 14η Οκτωβρίου 2025 και αν χρειάζεστε Windows μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή που να μπορεί να εκτελεί Windows 11 ή νεότερη έκδοση. Δεν μπορείτε να κολλήσετε σε παλιές εκδόσεις όπως τα Windows Vista ή 7, καθώς αυτές δεν λαμβάνουν ενημερώσεις, ειδικά ενημερώσεις ασφαλείας.

Ας υποθέσουμε ότι δεν χρειάζεστε το λειτουργικό σύστημα Windows. Συγκεκριμένα, μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε μία από τις πολλές υπέροχες διανομές του Linux , το οποίο είναι απόλυτα ικανό να είναι ένα καθημερινό λειτουργικό σύστημα οδήγησης για οποιονδήποτε.

1. Επιλέξτε το πλαίσιο εισήχθη ο υπολογιστής

Εάν η αρχική συσκευασία του υπολογιστή εξακολουθεί να υπάρχει ή η τεκμηρίωση που συνοδεύει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ημερομηνία κατασκευής να είναι σφραγισμένη κάπου στη συσκευασία ή στο εγχειρίδιο. Αυτό είναι συνήθως μόνο ένα τέχνασμα που ισχύει για φορητούς υπολογιστές, καθώς ακόμη και τα προκατασκευασμένα επιτραπέζια συστήματα συνήθως συναρμολογούνται από εξαρτήματα εκτός ραφιού, το καθένα με την ατομική του ημερομηνία.

2. Ελέγξτε το αυτοκόλλητο σειριακού αριθμού

Ακόμα κι αν έχετε πετάξει εδώ και καιρό το κουτί του υπολογιστή, μάλλον δεν έχετε αφαιρέσει το αυτοκόλλητο σειριακού αριθμού. Σε πολλές περιπτώσεις, η ημερομηνία κατασκευής θα αναφέρεται ξεκάθαρα σε αυτά τα αυτοκόλλητα. Ακόμα κι αν δεν είναι εμφανές, η ημερομηνία κατασκευής κωδικοποιείται μερικές φορές στον σειριακό αριθμό. Ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε εάν συμβαίνει αυτό χρησιμοποιώντας μια αναζήτηση στον ιστό, ώστε να γνωρίζετε πώς να ερμηνεύετε τυχόν επιπλέον πληροφορίες που κωδικοποιούνται στον σειριακό αριθμό.

3. Ελέγξτε το εσωτερικό της θήκης του υπολογιστή

Εάν διαθέτετε επιτραπέζιο υπολογιστή με πλευρικό πλαίσιο που αφαιρείται εύκολα, μπορεί να βρείτε την ημερομηνία κατασκευής του υπολογιστή τυπωμένη σε μια ετικέτα μέσα στο σύστημα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ίδια τη μητρική πλακέτα για ημερομηνία κατασκευής, αν και φυσικά αυτό σας λέει μόνο την ηλικία της ίδιας της μητρικής πλακέτας. Ωστόσο, εκτός εάν ο υπολογιστής έχει αναβαθμιστεί εκτενώς, η ημερομηνία κατασκευής της μητρικής πλακέτας θα πρέπει να είναι κοντά στη μέση ηλικία του ίδιου του υπολογιστή.

Το ίδιο ισχύει για σχεδόν οποιοδήποτε εξάρτημα, οπότε αν πιστεύετε ότι χρειάζεται, μπορείτε να ελέγξετε για σφραγίδες ημερομηνίας και σε κάθε άλλο στοιχείο. Αν και στην περίπτωση της CPU, δεν αξίζει να αφαιρέσετε την ψύκτρα (και την πάστα θερμότητας) για να δείτε μια ημερομηνία, γιατί απλά μπορείτε να το συμπεράσετε από το μοντέλο της CPU.

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή με αφαιρούμενο κάτω πλαίσιο, μπορεί επίσης να δείτε αυτές τις πληροφορίες τυπωμένες στον κεντρικό πίνακα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητο, καθώς η ημερομηνία θα πρέπει να αναφέρεται αλλού.

4. Ελέγξτε την ημερομηνία BIOS με το Sysinfo

Ένας άλλος καλός δείκτης του πόσο χρονών είναι ένας υπολογιστής είναι η ηλικία του υλικολογισμικού της μητρικής πλακέτας. Αυτό αναφερόταν ως BIOS (Basic Input Output System) σε παλαιότερους υπολογιστές, αλλά στους σύγχρονους υπολογιστές, αυτό έχει αντικατασταθεί με το UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).

Υπάρχει συνήθως ένα ειδικό πλήκτρο που πρέπει να πατήσετε κατά την εκκίνηση του υπολογιστή για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, αλλά εάν χρησιμοποιείτε Windows, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Πληροφορίες συστήματος.

Πατήστε το κουμπί Έναρξη για να ανοίξετε το μενού Έναρξη και πληκτρολογήστε Πληροφορίες συστήματος (systeminfo.exe) στην Αναζήτηση των Windows και, στη συνέχεια, επιλέξτε το όταν εμφανιστεί στα αποτελέσματα.

Επιλέξτε Σύνοψη συστήματος στο αριστερό παράθυρο και, στη συνέχεια, αναζητήστε Έκδοση/Ημερομηνία BIOS και θα δείτε μια ημερομηνία που αναφέρεται εκεί.

Ωστόσο, αυτή είναι μια ατελής λύση, επειδή δείχνει την ημερομηνία της τελευταίας ενημέρωσης υλικολογισμικού και όχι την ημερομηνία κατασκευής του υπολογιστή. Επομένως, εάν έχει λάβει μια πρόσφατη ενημέρωση, αυτό θα μπορούσε να είναι λίγο παραπλανητικό.

5. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή εντολών για να ελέγξετε την ημερομηνία αρχικής εγκατάστασης των Microsoft Windows

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Γραμμή εντολών (CMD.exe) ή το Windows PowerShell για να ελέγξετε την ημερομηνία εγκατάστασης του συστήματος των Windows. Απλώς ανοίξτε το μενού Έναρξη από τη γραμμή εργασιών και πληκτρολογήστε “Γραμμή εντολών” και εκτελέστε το πρόγραμμα. Εναλλακτικά, πατήστε Win + R, πληκτρολογήστε “cmd” και πατήστε Enter.

Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε systeminfo | βρείτε /i την “ημερομηνία εγκατάστασης” και θα εμφανιστεί η ημερομηνία εγκατάστασης.

Όπως και με τη μέθοδο ημερομηνίας BIOS, όλα αυτά σας λένε πότε εγκαταστάθηκε το τρέχον αντίγραφο των Windows. Εάν κάποιος επανεγκατέστησε τα Windows ή έκανε αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση, η ημερομηνία θα αντικατοπτρίζει αυτό και όχι την ηλικία του ίδιου του υπολογιστή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αναβαθμίζουν ποτέ σε μια νεότερη έκδοση των Windows ή επανεγκαθιστούν τα λειτουργικά τους συστήματα, επομένως εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο κόλπο.

6. Ελέγξτε το χαρακτηριστικό “Date Modified” ή “Created” του φακέλου των Windows

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να ανακατεύετε στη γραμμή εντολών, μπορείτε να λάβετε παρόμοιες πληροφορίες ελέγχοντας τα χαρακτηριστικά του φακέλου εγκατάστασης των Windows.

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων (το Win + E είναι μια εύχρηστη συντόμευση για αυτό) και μεταβείτε στη μονάδα δίσκου C όπου θα βρείτε το φάκελο των Windows. Εάν ο φάκελος των Windows δεν υπάρχει, σημαίνει ότι όποιος εγκατέστησε αυτό το αντίγραφο των Windows χρησιμοποίησε μια προσαρμοσμένη τοποθεσία, επομένως θα πρέπει να την αναζητήσετε.

Κάντε δεξί κλικ στο φάκελο των Windows και επιλέξτε Ιδιότητες.

Στην καρτέλα Γενικά, θα βρείτε είτε μια ενότητα “Ημερομηνία Τροποποίησης” ή μια ενότητα “Δημιουργία”, ανάλογα με την έκδοση των Windows.

Αυτό θα σας πει πότε δημιουργήθηκε ο φάκελος. Αν υποθέσουμε ότι το ρολόι του υπολογιστή ήταν ακριβές εκείνη τη στιγμή, αυτό σας λέει πότε εγκαταστάθηκαν τα Windows.

7. Ελέγξτε το μοντέλο της CPU

Η CPU ( Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ) ενός υπολογιστή είναι το κλειδί για να υπολογίσετε πόσο παλιός είναι ένας υπολογιστής. Η CPU είναι το κύριο εξάρτημα γύρω από το οποίο συνήθως κατασκευάζεται ο υπόλοιπος υπολογιστής. Είναι λοιπόν μια καλή ένδειξη του πόσο παλιός είναι ένας υπολογιστής. Ακόμα κι αν οι άλλες προδιαγραφές εξαρτημάτων είναι νεότερες, η CPU περιορίζει τη μέγιστη απόδοση των βασικών διεργασιών του υπολογιστή.

Ο ευκολότερος τρόπος για να δείτε τη CPU σας είναι να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών στα Windows και να ελέγξετε στην καρτέλα Απόδοση για την ενότητα της CPU. Θα δείτε το μοντέλο της CPU σας όπως αναφέρεται εδώ.

Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε αυτόν τον αριθμό μοντέλου, να τον τοποθετήσετε σε ένα πλαίσιο αναζήτησης ενός ιστότοπου όπως η Google ή στον ιστότοπο του κατασκευαστή και να μάθετε πότε πρωτοπαρήχθη, κάτι που θα σας δώσει μια καλή ιδέα για την τεχνολογική γενιά του υπολογιστή.

8. Έλεγχος της ηλικίας των μεμονωμένων στοιχείων

Εάν αντιμετωπίζετε ένα επιτραπέζιο σύστημα που δεν είναι προκατασκευασμένο από το εργοστάσιο μηχάνημα, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε την ηλικία του υπολογιστή σας. Εξάλλου, ορισμένα εξαρτήματα μπορεί να είναι πολύ νεότερα από άλλα. Εταιρείες όπως η Dell πωλούν επίσης ανακαινισμένους υπολογιστές όπου μόνο εξαρτήματα που δεν έχουν περάσει από δοκιμή ποιότητας μπαίνουν στην κατασκευή. Έτσι θα μπορούσε να υπάρχει ένας συνδυασμός παλιών και νέων πραγμάτων.

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα επειδή εξαρτήματα όπως τα τροφοδοτικά και οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι είναι πολύ πιο πιθανό να αποτύχουν όσο μεγαλώνουν, καθώς έχουν κινούμενα μέρη που φθείρονται.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επιθεωρήσετε κάθε μεμονωμένο στοιχείο για τον σειριακό του αριθμό ή τις πληροφορίες ημερομηνίας κυκλοφορίας.

Τι γίνεται με τους Mac;

Ίσως αναρωτιέστε πώς να ξεχωρίσετε την ηλικία ενός Apple Mac που εκτελεί macOS. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να σας το πούμε σε μια ή δύο φράσεις. Απλώς κάντε κλικ στο κουμπί Apple στην επάνω αριστερή γωνία και επιλέξτε About This Mac. Το έτος μοντέλου του υπολογιστή σας θα γραφτεί ακριβώς στην κορυφή, εύκολα!

Διαβάστε επίσης:Πώς να αλλάξετε την ηλικία σας σε διαφωνία

Το Instagram δοκιμάζει νέο εργαλείο σάρωσης προσώπου AI για επαλήθευση ηλικίας

Πόσο χρονών είναι το iPhone μου: Διαφορετικοί τρόποι για να βρείτε την ηλικία του iPhone

Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας μπορεί να εγκαταστήσει την πρώτη μεγάλη ενημέρωση των Windows 11

Η Τεχνολογία σε μια σελίδα | DirectVortex

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4905

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *