πώς να εκτελέσω παλαιότερα προγράμματα σε λειτουργία συμβατότητας στα Windows 11/10

Όπως κάθε άλλο λογισμικό, το λειτουργικό σύστημα Windows ενημερώνεται συνεχώς σε νέες εκδόσεις.

Και ενώ οι μεταβάσεις διατηρούν τη συμβατότητα του προγράμματος κατά τις άμεσες αναβαθμίσεις, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σκοτεινά σε πολλές εκδόσεις.

Τα προγράμματα και τα παιχνίδια που λειτουργούσαν τέλεια στον υπολογιστή σας με Windows XP δεν εκτελούνται πλέον ούτε στα Windows 11, παρά το γεγονός ότι το υλικό είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρό.

Ορισμένες εφαρμογές μπορεί να ξεκινήσουν, αλλά έχουν οπτικά προβλήματα, εμφανίζοντας περίεργα χρώματα ή δυσλειτουργίες.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να υποβαθμίσετε τον υπολογιστή σας μέχρι τη Λίθινη Εποχή μόνο για να παίξετε ένα παλιό παιχνίδι σε αυτόν .

Χάρη σε μια λειτουργία των Windows που ονομάζεται “λειτουργία συμβατότητας”, μπορείτε να εκτελέσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με παλαιότερες ρυθμίσεις, που ταιριάζουν με την απόδοση μιας προηγούμενης έκδοσης των Windows. Ας μάθουμε πώς.

Η δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο καταγράφεται από την κυβέρνησή σου, τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, τους προγραμματιστές εφαρμογών/πρόσθετων/IPTV και όλους τους ιστότοπους μέσω της αναγνωριστικής σας διεύθυνσης IP | PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην
Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Τι είναι η λειτουργία συμβατότητας;

Ο λόγος που τα παλιά προγράμματα δεν λειτουργούν σε νεότερες εκδόσεις των Windows είναι ότι η υποκείμενη αρχιτεκτονική έχει αλλάξει.

Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα διαχειρίζονται τη μνήμη με διαφορετικό τρόπο, αποδίδουν περισσότερα χρώματα και μπορεί ακόμη και να έχουν αλλάξει τον κωδικό I/O.

Για να επιτρέψει την εκτέλεση λογισμικού παλαιού τύπου σε αυτές τις εκδόσεις, η Microsoft εισήγαγε τη λειτουργία συμβατότητας.

Χρησιμοποιώντας αυτό, είναι δυνατό να μιμηθείτε το περιβάλλον που παρέχεται από μια παλαιότερη έκδοση των Windows, επιτρέποντας στα παλαιότερα προγράμματα να λειτουργούν κανονικά.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι αυτή η δυνατότητα δεν είναι μια τέλεια αναδημιουργία παλαιούχων εκδόσεων, αλλά μια στενή προσέγγιση.

Είναι βεβαίως πιθανό κάποια προγράμματα να μην λειτουργούν σωστά ακόμη και σε λειτουργία συμβατότητας, αν και τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Εκτέλεση προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας στα Windows 11/10

Η λειτουργία συμβατότητας είναι πανομοιότυπη και στα Windows 10 και στα Windows 11. Το μόνο που διαφέρει στα Windows 11 είναι η νέα εμφάνιση του μενού με το δεξί κλικ.

Εκτός από αυτό, αυτές οι οδηγίες θα σας επιτρέψουν να εφαρμόσετε τη λειτουργία συμβατότητας στο πρόγραμμα της επιλογής σας και στις δύο εκδόσεις των Windows.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία συμβατότητας για ένα πρόγραμμα, κάντε δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο του και επιλέξτε Ιδιότητες .

Στα Windows 11, αυτό το αναπτυσσόμενο μενού θα εμφανίζεται λίγο διαφορετικό, αλλά εξακολουθεί να έχει μια επιλογή Ιδιότητες που μπορείτε να επιλέξετε.

Θα ανοίξει το παράθυρο ιδιοτήτων, εμφανίζοντας πληροφορίες για το πρόγραμμα, μαζί με διάφορες άλλες καρτέλες με τις δικές τους ρυθμίσεις. Μεταβείτε στην καρτέλα Συμβατότητα .

Τώρα σε αυτήν την καρτέλα, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να εκτελέσετε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων συμβατότητας είτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία μη αυτόματα.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη μη αυτόματη διαδρομή, αλλά δεν είναι κακό να δοκιμάσετε πρώτα το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων.

Με την Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας προγράμματος

Μόλις ανοίξει η Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας προγράμματος , θα εμφανιστούν ξανά δύο επιλογές.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ή το πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων.

Εάν η πρώτη επιλογή δεν εκτελεί σωστά το πρόγραμμα για εσάς, επιλέξτε τη δεύτερη για να διαγνώσετε πραγματικά τα προβλήματα.

Το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων θα σας ζητήσει τώρα να επιλέξετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά την εκτέλεση της εφαρμογής σας.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, τα Windows θα επιλέξουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις συμβατότητας για εσάς.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις νέες ρυθμίσεις πριν τις εφαρμόσετε πραγματικά στο πρόγραμμα με το κουμπί Test the program… . Μετά την έξοδο από την εφαρμογή, επιλέξτε Επόμενο.

Εάν το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά, επιλέξτε Ναι, αυτές οι ρυθμίσεις για αυτό το πρόγραμμα. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε Όχι, δοκιμάστε ξανά χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις για να επιχειρήσετε να εκτελέσετε το πρόγραμμα με άλλες ρυθμίσεις.

Απλώς πατήστε Ακύρωση εάν θέλετε να κλείσετε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων χωρίς να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις.

Ρύθμιση χειροκίνητα

Η μη αυτόματη ρύθμιση της λειτουργίας συμβατότητας είναι στην πραγματικότητα λιγότερο κουραστική από τη χρήση του εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ενεργοποιήστε το πλαίσιο ελέγχου Εκτέλεση αυτού του προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας για και επιλέξτε το σωστό λειτουργικό σύστημα από τη λίστα.

Εάν δεν γνωρίζετε ποια έκδοση των Windows μπορεί να εκτελέσει σωστά το πρόγραμμα, προχωρήστε προς τα πίσω από τα Windows 8 μέχρι τα Windows 95.

Αυτό είναι ακριβώς για αυτό. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε πράγματα όπως η λειτουργία μειωμένου χρώματος ή η Αλλαγή ρυθμίσεων υψηλού DPI, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα χρώματος ή γραμματοσειράς.

Εφαρμόστε μετά από κάθε αλλαγή και δοκιμάστε το πρόγραμμα για να δείτε τι λειτουργεί.

Συνήθως, θα μπορείτε να εκτελείτε οποιοδήποτε παλιό πρόγραμμα με μία από τις λειτουργίες συμβατότητας.

Σε περίπτωση που εξακολουθεί να μην λειτουργεί, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στην έλλειψη της σωστής έκδοσης του DirectX ή στην έλλειψη DLL.

Μπορείτε να εκτελέσετε παλιά προγράμματα με λειτουργία συμβατότητας στα Windows 11/10;

Τόσο τα Windows 10 όσο και τα Windows 11 σας παρέχουν την επιλογή να ορίσετε μια λειτουργία συμβατότητας για κάθε μεμονωμένο πρόγραμμα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εκτελέσετε εφαρμογές που προορίζονταν για παλαιότερες εκδόσεις των Windows, απλά επιλέγοντας τη σωστή λειτουργία από μια λίστα.

Η λειτουργία συμβατότητας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση επιλογών χρωμάτων παλαιού τύπου ή τη μείωση των ρυθμίσεων DPI , σε περίπτωση που μπορείτε να εκτελέσετε το πρόγραμμα αλλά λαμβάνετε οπτικά τεχνουργήματα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αναπαραγωγή παλαιών βιντεοπαιχνιδιών σε ένα σύγχρονο σύστημα.

Πολύ σπάνια, η αλλαγή της λειτουργίας συμβατότητας δεν αρκεί για την εκτέλεση ενός παλαιότερου προγράμματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δυνατότητα δεν είναι μια τέλεια αναπαράσταση παλαιότερων λειτουργικών συστημάτων και ορισμένα πράγματα όπως τα προγράμματα οδήγησης μπορεί να είναι ακόμα διαφορετικά.

Όταν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να δείτε τις απαιτήσεις συστήματος του εν λόγω λογισμικού και εγκαταστήστε τυχόν στοιχεία που λείπουν πριν προσπαθήσετε ξανά.

Διαβάστε επίσης:Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Internet Explorer (IE) στον Microsoft Edge(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

9 τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων ήχου Chromecast(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να επαναφέρετε το πρόγραμμα περιήγησης Firefox στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να ξεκινήσετε το Firefox σε ασφαλή λειτουργία [Windows, Mac](Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να επιστρέψετε στο Old Reddit;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4824

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *