Πώς να μαγειρέψω στον ατμό λαχανάκια Βρυξελλών

Παρά την κακή τους φήμη, τα λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό έχουν πολλά να προσφέρουν όσον αφορά τη γεύση και το χρώμα. Ένα λεπτό ψήσιμο στον ατμό μπορεί να αναδείξει τη βαθιά, ξηρή γεύση αυτών των υποτιμημένων λαχανικών. Χρησιμοποιώντας τις σωστές τεχνικές προετοιμασίας και παρακολουθώντας προσεκτικά για να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο, θα μπορέσετε να παράγετε τα δικά σας λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό.

Διαβάστε επίσης: Πώς να λιώσω κεριά

Βήματα

Χρήση καλαθιού ατμού

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ξεπλύνετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα. Βγάλτε τυχόν κίτρινα ή καφέ φύλλα που βλέπετε, στη συνέχεια αφαιρέστε την άκρη κάθε βλαστού και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Μπορεί να θέλετε να στεγνώσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών πριν αρχίσετε να τα ψιλοκόβετε για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα με το μαχαίρι.
Βράζετε περίπου νερό σε μια κατσαρόλα που ταιριάζει στον ατμομάγειρα σας. Βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος του καλαθιού του ατμού δεν αγγίζει το νερό. Με αυτόν τον τρόπο, μόνο με ατμό θα μαγειρέψετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σας.

Το καλάθι πρέπει να καθίσει πάνω από το βραστό νερό.
Τοποθετήστε τα λαχανάκια Βρυξελλών στο καλάθι και τοποθετήστε το καλάθι στην κατσαρόλα. Μόλις βάλετε τα λάχανα στο καλάθι, τοποθετήστε προσεκτικά το καλάθι πάνω από το βραστό νερό. Προσέξτε να μην καείτε στον ατμό! Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αλλά αφήνουμε ένα μικρό κενό.

Αυτό το μικρό κενό επιτρέπει στον ατμό να διαφεύγει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος και βοηθά τα λάχανα να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Βράζετε στον ατμό τα λαχανάκια Βρυξελλών για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μαγειρεύονται με τη σωστή τρυφερότητα όταν μπορείτε να κολλήσετε ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι στο στέλεχος και να γλιστράει εύκολα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει 6-8 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των βλαστών σας.

Φροντίστε να ελέγχετε συχνά τα λαχανάκια Βρυξελλών σας για να μην τα παραβράσετε!
Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ατμομάγειρα , μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε το χρονόμετρο.

Χρήση κατσαρόλας ή τηγανιού

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Περάστε τα λαχανάκια Βρυξελλών κάτω από χλιαρό νερό και αφαιρέστε τυχόν κίτρινα ή καφέ φύλλα. Αφαιρέστε μόνο την άκρη από κάθε βλαστάρι και κόψτε τα στη μέση από την κορυφή μέχρι το στέλεχος.

Στεγνώστε τα λαχανικά πριν τα κόψετε για να μην γλιστρήσουν τα χέρια σας.
Βάζουμε το νερό να βράσει σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψει μόνο τα λαχανάκια Βρυξελλών. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε αλάτι στο νερό μόλις αρχίσει να βράζει.

Η αναμονή μέχρι να βράσει το νερό διασφαλίζει ότι το αλάτι διαλύεται σωστά μόλις το προσθέσετε στο νερό.
Προσθέστε τα λαχανάκια Βρυξελλών σας στην κατσαρόλα και σκεπάστε την με ένα καπάκι. Μπορείτε να τα ρίξετε απαλά στην κατσαρόλα ή να χρησιμοποιήσετε μια λαβίδα για να τοποθετήσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών στο βραστό νερό.

Αν θέλετε, πασπαλίστε λίγο αλάτι πάνω από τα λάχανα πριν βάλετε το καπάκι στην κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Μετά από 5 λεπτά, το νερό πρέπει να εξατμιστεί. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τα λάχανα είναι τρυφερά βάζοντας ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι σε ένα από αυτά.

Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των λαχανικών Βρυξελλών σας και το πόσο τρυφερά τα προτιμάτε.
Εάν το νερό δεν εξατμιστεί τελείως, στραγγίστε τα λαχανάκια Βρυξελλών πριν τα σερβίρετε με τρυπητό.

Χρήση φούρνου μικροκυμάτων

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ξεπλύνετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με χλιαρό νερό και αφαιρέστε τυχόν φύλλα που φαίνονται κίτρινα ή καφέ. Κόβουμε την άκρη από κάθε βλαστάρι και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.

Μπορεί να θέλετε να στεγνώσετε τα λάχανα πριν αρχίσετε να τα κόβετε για να αποφύγετε την ολισθηρότητα.
Τοποθετήστε τα λαχανάκια Βρυξελλών σας σε ένα μεγάλο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Μεταφέρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε ένα δοχείο που μπορεί να θερμανθεί, σαν ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αδύναμα πλαστικά μπολ για αυτό, καθώς αυτά θα μπορούσαν να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας νερό στο μπολ και σκεπάστε το. Το νερό πρέπει να καλύπτει μόλις τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τοποθετήστε ένα καπάκι ή ένα πιάτο που ασφαλίζει για φούρνο μικροκυμάτων πάνω από το μπολ για να παγιδευτεί στον ατμό, αλλά μην κλείσετε το καπάκι.

Μαγειρέψτε τα λαχανάκια Βρυξελλών στο HIGH για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Μετά από 1 λεπτό, δοκιμάστε πόσο μαγειρεμένα είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών βάζοντας ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι στο στέλεχος. Αν το σκεύος γλιστράει και βγαίνει εύκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών σας έχουν ψηθεί.

Εάν χρειάζεται, επαναλάβετε ανά διαστήματα 30 δευτερολέπτων μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Στραγγίστε τα περιττά υγρά από το μπολ και σερβίρετε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Εάν το νερό δεν εξατμιστεί εντελώς, ίσως χρειαστεί να στραγγίσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών πριν τα σερβίρετε. Τοποθετήστε ένα τρυπητό στον νεροχύτη σας και ρίξτε τα φύτρα σε αυτό για να στραγγίξουν το νερό.

Συμβουλές

Μόλις ψηθούν τα λάχανά σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα σερβίρετε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επικάλυψη με λίγο βούτυρο, πασπαλισμό με αλάτι και πιπέρι ή ρίξτε χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας ή σησαμέλαιο από πάνω τους. Μην φοβάστε να είστε τολμηροί με τις γεύσεις σας!

Προειδοποιήσεις

Να είστε προσεκτικοί όταν μετακινείστε γύρω από βραστό νερό καθώς πιτσιλιές ή ατμός μπορεί να κάψουν το δέρμα σας.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Χρήση καλαθιού ατμού

Καλάθι ατμού
Μεγάλη κατσαρόλα
Μαχαίρι
Χάρτινες πετσέτες

 Χρήση κατσαρόλας ή τηγανιού

Μαχαίρι
Χάρτινες πετσέτες
Μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι
Τρυπητό

Χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Μαχαίρι
Χαρτοπετσέτες
Μεγάλο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
Τρυπητό
Μεγάλο κουτάλι

Αναφορές

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5232

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *