better καλύτερες φωτογραφίες με το smartphonephotos

Τραβήξτε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone

Σημαντικά σημεία του άρθρου

  • Πολλοί φωτογράφοι smartphone αποκτούν κακές συνήθειες που πρέπει να ξεμάθουν.
  • Η υπερβολική χρήση πορτραίτου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες από τις εικόνες σας να φαίνονται χειρότερες από ό,τι θα έπρεπε.
  • Αποφύγετε την υπερβολική εξάρτηση από φίλτρα. χρησιμοποιήστε τα με φειδώ για να βελτιώσετε, όχι να κρύψετε, τις φωτογραφίες σας.

Με λίγες μόνο προσαρμογές, θα βρείτε πολύ πιο εύκολο να τραβάτε καλύτερες φωτογραφίες smartphone. Από την αποτυχία να προσαρμόσετε τον φωτισμό σας έως την υπερβολική εξάρτηση από τα φίλτρα, εδώ είναι μερικές από τις κύριες συνήθειες που πρέπει να καταργήσετε εάν θέλετε καλύτερες φωτογραφίες—θα σας δείξω επίσης τι πρέπει να κάνετε.

1. Δεν ρυθμίζετε χειροκίνητα τον φωτισμό σας

Ρυθμίσεις φωτεινότητας ενός iPhone

Αν και οι κάμερες smartphone έχουν περιορισμένα εργαλεία προσαρμογής φωτισμού, θα πρέπει να προσαρμόσετε ό,τι μπορείτε. Ακόμη και τα πιο βασικά smartphone έχουν συνήθως κάποιο είδος μετρητή φωτεινότητας που μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε.

Για να προσαρμόσετε τη φωτεινότητά σας, μετακινήστε το ρυθμιστικό αφού κρατήσετε την οθόνη σας για μερικά δευτερόλεπτα. Η χειροκίνητη αλλαγή της φωτεινότητάς σας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη λήψη φωτογραφιών σε καταστάσεις όπου έχετε πολύ ή ανεπαρκές φως, καθώς αυτή είναι όταν η φωτογραφική μηχανή σας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε κακές φωτογραφίες.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τροποποιητές φωτός, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε αυτά τα μήκη ως χομπίστας.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : 15 καλύτερες εφαρμογές πορτραίτου για Android

Πώς αποκτώ τον τέλειο φωτισμό για τις φωτογραφίες του κινητού μου

2. Λήψη φωτογραφιών από την ίδια γωνία με όλους τους άλλους

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη φωτογραφία smartphone είναι ότι έχετε πάντα μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή σας. Αν δείτε κάτι που σας αρέσει, μπορείτε απλά να το τραβήξετε και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Ωστόσο, αν θέλετε οι φωτογραφίες σας να φαίνονται μοναδικές, πρέπει να σκεφτείτε διαφορετικά.

Δεν είναι κακό να τραβάτε φωτογραφίες στο smartphone σας με την κανονική σας στάση, αλλά μην περιορίζεστε σε αυτό. Αναζητήστε μοναδικές προοπτικές, όπως να κρατάτε την κάμερά σας ψηλά ή χαμηλότερα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα από τα κόλπα φωτογράφισης με smartphone που πραγματικά λειτουργούν, όπως η φωτογραφία πίσω από τοίχους.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας για φωτογραφία στα ταξίδια σας, αξίζει επίσης να ανατρέξετε σε αυτόν τον οδηγό για τη λήψη μοναδικών φωτογραφιών σε δημοφιλείς τοποθεσίες.

3. Λήψη μόνο σε Πορτραίτο Προσανατολισμό

Παρά την ιστορική μου σχέση αγάπης-μίσους με την πλατφόρμα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Instagram είναι το πιο διασκεδαστικό μέρος για να μοιράζεσαι τις φωτογραφίες σου. Οι περισσότεροι από εμάς βελτιστοποιούμε τις εικόνες μας για τη μορφή 4:5, πράγμα που σημαίνει ότι η φωτογράφηση σε κατακόρυφο προσανατολισμό είναι συχνά η προεπιλογή.

Αλλά είτε φωτογραφίζετε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε κάπου αλλού, κρατώντας πάντα το smartphone σας προς τα πάνω θα περιορίσει τη δημιουργικότητά σας. Η λειτουργία τοπίου έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά όταν προσπαθείτε να απαθανατίσετε αστικά τοπία και εκτεταμένα φυσικά τοπία. Τραβήξτε, λοιπόν, με όποιο τρόπο θεωρείτε απαραίτητο ανάλογα με το σενάριο.

Εάν θέλετε να μοιράζεστε τις λήψεις σας με οριζόντιο προσανατολισμό στο Instagram, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο γραφικού σχεδιασμού όπως το Canva ή το Adobe Express για να προσθέσετε περιγράμματα ή καρέ όπου χρειάζεται. Και αν θέλετε καλύτερες εικόνες τοπίων, ανατρέξτε στον βασικό μου οδηγό φωτογραφίας τοπίου με smartphone.

4. Αγνοώντας το πλέγμα στην οθόνη

Μπορεί να έχετε ακούσει για έννοιες φωτογραφίας όπως ο κανόνας των τρίτων, και αυτές οι τεχνικές δεν ισχύουν μόνο για κάμερες χωρίς καθρέφτη ή DSLR. Μπορείτε επίσης να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα με το smartphone σας, δίνοντας προσοχή στο πλέγμα στην οθόνη.

Χρησιμοποιώντας το πλέγμα στην οθόνη, μπορείτε να πλαισιώσετε την εικόνα σας πιο αποτελεσματικά. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να περιμένετε κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα σας, όπως ένα άτομο ή ένας ποδηλάτης.

Οι περισσότερες κάμερες smartphone σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε ένα πλέγμα, αλλά μπορεί να μην είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Εάν δεν είναι, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις. Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα πλέγματα στο iPhone σας και πώς να χρησιμοποιήσετε την κάμερα στο τηλέφωνό σας Android.

5. Μόνο μια φωτογραφία του ίδιου πράγματος

Οι κάμερες smartphone είναι defacto συσκευές point-and-shoot, κάτι που είναι εξαιρετικό για ευκολία. Και ενώ τα στιγμιότυπα εκτός μανσέτας μπορούν να λειτουργήσουν εκπληκτικά για σκηνές δράσης (π.χ. φωτογραφία δρόμου), θα πρέπει να σκεφτείτε έξω από το κουτί όταν φωτογραφίζετε άψυχα αντικείμενα ή πορτρέτα.

Μερικοί άνθρωποι συμβουλεύουν να μην τραβήξετε πολλές λήψεις από ένα πράγμα, αλλά διαφωνώ (εκτός αν αρχίσετε να σκέφτεστε υπερβολικά και στη συνέχεια χάσετε άλλες ευκαιρίες φωτογραφίας). Υπάρχουν δύο λόγοι που σας προτείνω να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες:

  • Εάν μία από τις φωτογραφίες σας είναι θολή, έχετε άλλες επιλογές.
  • Μπορεί να βρείτε μια γωνία που διαφορετικά δεν θα είχατε.

Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε διαφορετικές γωνίες και να επιστρέψετε σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Αν φωτογραφίζετε ανθρώπους, βάλτε τους να κάνουν διαφορετικές πόζες. Μπορείτε επίσης να καταγράψετε το ίδιο πράγμα σε κατακόρυφη και οριζόντια λειτουργία.

6. Βασιζόμαστε πάρα πολύ στα φίλτρα

Κρατώ τα χέρια μου ψηλά εδώ γιατί μου αρέσει η επεξεργασία φωτογραφιών και μερικές φορές είμαι ένοχος γι’ αυτό. Όταν τραβάτε πολλές φωτογραφίες και αρχίζετε να χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως το Adobe Lightroom ή το VSCO, μπορείτε γρήγορα να πέσετε στην παγίδα να πιστεύετε ότι κάθε εικόνα μπορεί να διορθωθεί με ένα φίλτρο. Το ίδιο ισχύει όταν δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πολλά εκπληκτικά φίλτρα για τις φωτογραφίες σας στο Instagram.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα φίλτρα πρέπει να βελτιώνουν τις φωτογραφίες σας, όχι να τις κάνουν. Η υπερβολική εξάρτηση από τα φίλτρα μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό, με αποτέλεσμα χειρότερες φωτογραφίες με την πάροδο του χρόνου. Επίσης κινδυνεύετε να παρακάνετε τις επεξεργασίες σας, κάτι που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι φωτογράφοι —ερασιτέχνες ή επαγγελματίες—.

Χρησιμοποιήστε τα φίλτρα με φειδώ και εστιάστε στις πιο σημαντικές πτυχές φωτογραφίας smartphone, όπως ο φωτισμός και η σύνθεση. Και αν σας αρέσει μια φωτογραφία απευθείας από την κάμερά σας, μην ανησυχείτε να τη δημοσιεύσετε χωρίς επεξεργασία.

7. Υπερβολική Λειτουργία Πορτραίτου

Η φωτογραφία με smartphone έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε που η Apple εισήγαγε για πρώτη φορά τη Λειτουργία Πορτραίτου το 2016. Είναι εκπληκτικό ότι μπορείτε πλέον να ελέγχετε το διάφραγμα χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε μια ακριβή κάμερα, ενώ τα νεότερα smartphone έχουν ακόμη και πολλαπλές λειτουργίες που προσαρμόζουν τον φωτισμό για εσάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη Λειτουργία Πορτραίτου ενεργοποιημένη κάθε εικόνα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα θολό φόντο σημαίνει αυτόματα ότι η εικόνα είναι καλή. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι πάντα αλήθεια. Δεν θα πάω στην αστυνομία πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη Λειτουργία Πορτραίτου στην κάμερά σας, αλλά σας συνιστώ να ρωτήσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο για τη φωτογραφία που τραβάτε.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε αν συμβαίνει αυτό είναι να τραβήξετε την ίδια εικόνα σε Λειτουργία Πορτραίτου και με τις κανονικές ρυθμίσεις της κάμερας και να τις συγκρίνετε. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της Λειτουργίας Πορτραίτου στο iPhone εδώ.

Η λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών smartphone είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε και ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσετε τη φωτογραφία σας είναι να κάνετε λιγότερα από τα κακά πράγματα. Κανένας από αυτούς δεν είναι σκληροί και γρήγοροι κανόνες, αλλά θα παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά εάν εφαρμόσετε τουλάχιστον μερικούς από αυτούς.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *