Το Chrome έχει γίνει σχεδόν λειτουργικό σύστημα από μόνο του, με δικό του διαχειριστή εργασιών και παρακολούθηση υλικού. Έχει γίνει τόσο μεγάλο και εξελιγμένο που μπορεί πραγματικά να καταναλώσει τη μερίδα του λέοντος από τους πόρους της CPU σας. Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε την υψηλή χρήση CPU του Chrome.
Κατανόηση της χρήσης CPU
ο Κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή σας. Όλα όσα συμβαίνουν στον υπολογιστή σας βασίζονται τουλάχιστον εν μέρει στην CPU. Σε γενικές γραμμές, το λειτουργικό σας σύστημα (όπως τα Windows ή το macOS) θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τη συνολική ποσότητα εργασίας που μπορεί να εκτελέσει η CPU σας μεταξύ των διαφορετικών εφαρμογών που το χρειάζονται, αλλά μερικές φορές συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να είναι τόσο απαιτητικό ώστε να έχει αρνητική επίδραση στο υπολογιστή στο σύνολό του.
Όταν το Chrome χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ισχύος CPU, μπορεί να οδηγήσει σε υποτονική απόκριση του υπολογιστή, δυνατό θόρυβο ανεμιστήρα, υπερβολική θερμότητα και κακή απόδοση σε άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, εάν παίζατε μουσική στο παρασκήνιο, μπορεί να αρχίσει να τραυλίζει.
Εάν είστε χρήστης φορητού υπολογιστή, μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, καθώς και τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
6 καλύτερες επεκτάσεις Chrome για διαχείριση καρτελών
Πώς να διορθώσετε την υψηλή χρήση CPU στα Windows 11
Πώς να καρφιτσώσετε μια καρτέλα στο Google Chrome
Έλεγχος χρήσης CPU του Chrome
Για να μάθετε αν το Chrome έχει υπερβολική ισχύ CPU, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών στα Windows ή την Παρακολούθηση δραστηριότητας στο macOS. Εκεί μπορείτε να ελέγξετε ποιο ποσοστό της CPU σας χρησιμοποιείται από το Chrome. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό, ανατρέξτε στον αναλυτικό οδηγό μας Διαχείριση εργασιών των Windows και ο οδηγός μας για Παρακολούθηση δραστηριότητας macOS.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση εργασιών του Chrome. Στα Windows, πατήστε Shift+ESC να το ανοίξω. Σε Mac, μεταβείτε στη γραμμή μενού και επιλέξτε Παράθυρο > Διαχειριστής εργασιών.
Εδώ μπορείτε να δείτε ποιες διεργασίες στο Chrome χρησιμοποιούν τους περισσότερους πόρους και, στη συνέχεια, να τις κλείσετε εάν δεν τους χρειάζεστε.
Καταργήστε τις επεκτάσεις που δεν χρειάζεστε
Το Chrome διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό επεκτάσεων τρίτων που μπορείτε να βρείτε στο Extension Store. Υπάρχουν πολλές εκπληκτικές επεκτάσεις Chrome, αλλά ανάλογα με το πόσες έχετε και τι ακριβώς τύπο επεκτάσεων είναι, θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην απόδοση.
Αυτό σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να κάνετε περιοδικά απολογισμό των επεκτάσεων που έχετε εγκαταστήσει και να απεγκαθιστάτε αυτές που δεν χρησιμοποιείτε πια.
Απενεργοποιήστε τις Ειδοποιήσεις ιστότοπου
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι (ενοχλητικά) κάθε ιστότοπος αυτές τις μέρες σας ρωτάει αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις. Εάν έχετε πει “ναι” σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ιστότοπους, τότε το Chrome θα ελέγξει εάν αυτοί οι ιστότοποι έχουν ενημερώσεις και θα σας ενημερώσει.
Εκτός εάν εσύ Πραγματικά πρέπει να ειδοποιηθείτε αμέσως, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Ρυθμίσεις τοποθεσίας > Ειδοποιήσεις.
Εδώ αλλαγή Προεπιλεγμένη συμπεριφορά προς την Να μην επιτρέπεται στους ιστότοπους να στέλνουν ειδοποιήσεις.
Αυτό θα έχει μικρό αντίκτυπο στη συνολική χρήση της CPU του Chrome.
Ανοίξτε λιγότερες καρτέλες
Αυτός είναι ο πιο γρήγορος και απλούστερος τρόπος για να μειώσετε τη χρήση της CPU του Chrome σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο – κλείστε τις καρτέλες που δεν χρειάζεστε. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού σας πάνω από το όνομα μιας καρτέλας και να δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιεί. Οι καρτέλες που χρησιμοποιούν πολλή μνήμη είναι επίσης πιο πιθανό (αλλά τώρα πάντα) να έχουν επίσης υψηλότερο φορτίο CPU.
Αποθήκευση ομάδων καρτελών
Εάν ο λόγος που έχετε πάρα πολλές ανοιχτές καρτέλες είναι επειδή ξεχάσατε ποιες χρειάζεστε, έχετε την επιλογή να αποθηκεύσετε ομάδες καρτελών.
Ενώ η δυνατότητα της ομάδας καρτελών είναι ένα κανονικό προεπιλεγμένο τμήμα του Chrome, τη στιγμή της σύνταξης η δυνατότητα αποθήκευσης ομάδων καρτελών απαιτεί την ενεργοποίηση μιας πρόσθετης ρύθμισης:
- Ανοίξτε μια νέα καρτέλα στο Chrome.
- Στο γραμμή διεύθυνσηςτύπος chrome://flags και πατήστε Εισαγω.
- Ψάχνω Ομάδες καρτελών Αποθήκευση και συγχρονισμός και ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού του.
- Επιλέγω Ενεργοποιημένο.
- Επιλέγω Επανεκκίνηση.
Μετά την επανεκκίνηση του Chrome, μπορείτε να προσθέσετε καρτέλες σε μια ομάδα κάνοντας δεξί κλικ στο όνομα της καρτέλας και επιλέγοντας Προσθήκη στη Νέα Ομάδα ή να το προσθέσετε σε μια υπάρχουσα ομάδα.
Αφού προσθέσετε όλες τις καρτέλες στην ομάδα που θέλετε, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε ετικέτα ομάδας καρτελών και επιλέξτε Αποθήκευση ομάδας.
Οι αποθηκευμένες ομάδες σας θα εμφανίζονται τώρα στην αριστερή πλευρά της γραμμής σελιδοδεικτών σας.
Εάν κλείσετε την ομάδα, μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό το εικονίδιο για να ανοίξετε ξανά την ομάδα. Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τη γραμμή σελιδοδεικτών μέσω Θέα > Να εμφανίζεται πάντα η γραμμή σελιδοδεικτών.
Τώρα μπορείτε να κλείσετε καρτέλες που δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε σε πόρους και, στη συνέχεια, να τις ανοίξετε όταν τις χρειάζεστε με ένα μόνο κλικ.
Χρησιμοποιήστε τις επεκτάσεις διαχείρισης καρτελών
Ενώ η κατάργηση των επεκτάσεων μπορεί να μειώσει το φορτίο που επιβαρύνει το Chrome στη φτωχή CPU σας, οι επεκτάσεις διαχείρισης καρτελών μπορούν να σας βοηθήσουν, επιτρέποντάς σας να κλείσετε και να ανοίξετε ξανά καρτέλες εύκολα, όπως τις χρειάζεστε.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Chrome γίνεται τόσο βαρύ σε πόρους είναι επειδή τείνουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό καρτελών ανοιχτές σε μια δεδομένη στιγμή. Μερικά από αυτά συνεχίζουν να καταναλώνουν πόρους ακόμη και όταν δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, επομένως μόνο το να έχετε ανοιχτές τις καρτέλες που χρησιμοποιείτε ενεργά μπορεί να είναι ένας μεγάλος ενισχυτής απόδοσης.
Μεταβείτε στις καλύτερες επεκτάσεις Chrome για διαχείριση καρτελών για μερικές εξαιρετικές προτάσεις.
Χρησιμοποιήστε ένα Ad-Blocker
Διαφήμιση είναι το πόσοι μεγάλοι και πολύτιμοι ιστότοποι (όπως αυτός!) επιβιώνουν και καταφέρνουν να πληρώνουν δημιουργούς περιεχομένου όπως ο ταπεινός συγγραφέας σας. Ωστόσο, ορισμένοι ιστότοποι έχουν κακές εφαρμογές διαφημίσεων που μπορούν να καταναλώσουν πόρους. Εξετάστε λοιπόν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε μία από τις πολλές επεκτάσεις του Chrome που αποκλείουν διαφημίσεις για να αποτρέψετε αυτές τις διαφημίσεις από το να κολλήσουν τον υπολογιστή σας.
Μπορείτε είτε να αποκλείσετε συγκεκριμένους ιστότοπους που παρατηρείτε ότι είναι πόροι στη Διαχείριση εργασιών του Chrome, είτε μπορείτε να αποκλείσετε όλες τις διαφημίσεις και, στη συνέχεια, στη λίστα επιτρεπόμενων όσων θέλετε να υποστηρίξετε. Μην ξεχάσετε λοιπόν να μας προσθέσετε στη λίστα των «ωραίων»!
Μετάβαση στην Τυπική ασφαλή περιήγηση
Η Google εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει την ασφάλεια του Chrome, αλλά ορισμένα από αυτά τα μέτρα ασφαλείας συνοδεύονται από αυξημένο κόστος CPU. Μειώνοντας την πολυπλοκότητα των μέτρων ασφαλείας του, μπορείτε να ανακτήσετε λίγη απόδοση. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή χαμηλότερης τεχνολογίας που είναι κοινός μεταξύ των φοιτητών και των υπαλλήλων γραφείου.
Παω σε Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Ασφάλεια.
Εδώ, αλλάξτε το επίπεδο ασφάλειας σε Τυπική προστασία εάν αυτή τη στιγμή έχει ρυθμιστεί σε “Βελτιωμένη” προστασία. Ενώ εγκαταλείπετε πολλές προηγμένες δυνατότητες προστασίας κάνοντας αυτό, εάν το κάνετε εξασκηθείτε στην ασφαλή περιήγηση αυτό είναι μια μικρή αντιστάθμιση. Ωστόσο, αξίζει πραγματικά τον κόπο μόνο εάν δεν έχετε πραγματικά χαμηλή ισχύ CPU.
Απενεργοποιήστε την επιτάχυνση υλικού
Συνήθως, η επιτάχυνση υλικού αφαιρεί το φορτίο από τη CPU σας και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί τη GPU σας για να χειριστεί ορισμένες εργασίες. Υπάρχουν επίσης μερικές φορές ειδικές δυνατότητες επιτάχυνσης υλικού στην CPU σας τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί το Chrome.
Ωστόσο, για διάφορους λόγους, η επιτάχυνση υλικού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόδοσης στο Chrome, ανάλογα με τις ακριβείς λεπτομέρειες του υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υψηλή χρήση CPU ή κακή απόδοση παρά το γεγονός ότι η χρήση της CPU δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Παω σε Ρυθμίσεις > Σύστημα > Χρησιμοποιήστε επιτάχυνση υλικού όποτε είναι διαθέσιμη και αλλάξτε το μακριά από. Στη συνέχεια, ελέγξτε εάν η χρήση της CPU κανονικοποιείται ή αν βελτιώνονται τα προβλήματα απόδοσής σας.
Ενεργοποιήστε την Εξοικονόμηση Μνήμης
Το Chrome έχει μια νέα δυνατότητα που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τον αντίκτυπό του στη μνήμη RAM, αλλά έχει επίσης επίδραση στη χρήση της CPU χάρη στον τρόπο λειτουργίας της. Ονομάζεται “Εξοικονόμηση μνήμης” και μπορείτε να το βρείτε κάτω Ρυθμίσεις > Εκτέλεση.
Με την ενεργοποίηση της Εξοικονόμησης Μνήμης, οι ανενεργές καρτέλες αφαιρούνται από τη μνήμη και αποθηκεύονται στο δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ενεργές καρτέλες επιβαρύνουν και τη CPU σας. Αυτό μπορεί να κάνει το Chrome πολύ λιγότερο πεινασμένο στους πόρους, αλλά σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα μόνο εάν έχετε έναν υπολογιστή με αρκετά πρόσφατο SSD ως κύρια μονάδα δίσκου.
Ενεργοποιήστε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας (σε φορητούς υπολογιστές)
Το Chrome διαθέτει μια ειδική λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που περιορίζει τη δραστηριότητα στο παρασκήνιο όταν η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας φτάσει στο 20%. Σε αυτήν τη λειτουργία, το πρόγραμμα περιήγησης θα περιορίσει τη δραστηριότητα του παρασκηνίου, θα μειώσει τα οπτικά εφέ και θα μειώσει τους ρυθμούς καρέ βίντεο σε όλους τους ιστότοπους.
Έχετε την επιλογή να ενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία κάθε φορά που ο φορητός υπολογιστής σας αποσυνδέεται από την πρίζα αντί να περιμένετε να φτάσει στο 20% της μπαταρίας.
Αυτή είναι μια καλή ιδέα επειδή οι φορητοί υπολογιστές επιβραδύνουν τη CPU τους με την ισχύ της μπαταρίας και, επομένως, μπορεί να έχουν πρόβλημα γενικά με την απόδοση της CPU όταν βρίσκονται εν κινήσει. Για να αλλάξετε αυτήν την επιλογή, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Εκτέλεση και αλλάξτε την επιλογή Εξοικονόμηση ενέργειας σε Ενεργοποιείται όταν ο υπολογιστής μου είναι αποσυνδεδεμένος.
Εκτελέστε μια σάρωση κακόβουλου λογισμικού
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το Chrome είναι η πηγή της υψηλής χρήσης CPU, μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό που λειτουργεί μέσω του προγράμματος περιήγησης. Εκτελέστε λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κακόβουλα στοιχεία στον υπολογιστή σας που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το πρόβλημα.
Ο ίδιος ο Chrome είχε μια λειτουργία γνωστή ως «Εργαλείο εκκαθάρισης του Google Chrome», αλλά έκτοτε καταργήθηκε. Εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να σαρώσετε το σύστημά σας για κακόβουλο λογισμικό απλώς και μόνο για να το εξαλείψετε ως πιθανή πηγή χρήσης της CPU.
Ενημερώστε το Chrome
Το Chrome ενημερώνεται συχνά από τους προγραμματιστές του, συνήθως για να βελτιώσει την ασφάλεια καθώς ανακαλύπτονται νέα exploits και hacks, αλλά σχεδόν το ίδιο συχνά, το Chrome θα λάβει μια ενημέρωση που το καθιστά πιο αποτελεσματικό ή του δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται νέες δυνατότητες.
Εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, το Chrome θα σας ενημερώσει εμφανίζοντας ένα μεγάλο κουμπί “Ενημέρωση” δίπλα στις τρεις κάθετες κουκκίδες. Αυτό τελικά θα γίνει κίτρινο και μετά κόκκινο, υποδεικνύοντας πόσο κρίσιμη είναι η ενημέρωση. Εάν έχετε αγνοήσει την πιο πρόσφατη ενημέρωση και αυτό το κουμπί είναι κόκκινο, σκεφτείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ενημερώσετε το πρόγραμμα περιήγησης.
Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης
Το Chrome είναι ένα καλό πρόγραμμα περιήγησης, αλλά είναι κάπως διαβόητο ως CPU και RAM. Επομένως, μια άλλη επιλογή που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης χωρίς τόση διόγκωση και όρεξη για κύκλους CPU.
Για παράδειγμα, Opera GX σας επιτρέπει να ορίσετε μη αυτόματα το όριο για την ισχύ της CPU που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί. Αυτή είναι φαινομενικά μια δυνατότητα παιχνιδιού, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη σε οποιοδήποτε πλαίσιο εάν η χρήση της CPU του προγράμματος περιήγησής σας είναι πολύ υψηλή!
Αναβαθμίστε τον υπολογιστή σας
Η τελική, και σίγουρα η πιο δραστική λύση, είναι η αναβάθμιση ή η αγορά νέου υπολογιστή. Εάν ο υπολογιστής σας είναι μερικών ετών, ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να συμβαδίσει με τις ανάγκες των σύγχρονων ιστοτόπων. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε έναν παλιό επεξεργαστή διπλού πυρήνα ή έναν επεξεργαστή χαμηλού επιπέδου Celeron ή παρόμοια CPU πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να βελτιώσετε την κατάσταση.