Πώς να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, διαπιστώνουν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν τις σωματικές εργασίες που κάποτε μπορούσαν να κάνουν με ευκολία. Πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια με τις καθημερινές εργασίες και θα χρειαστούν βοήθεια για να μετακινηθούν και να κάνουν τα πράγματα.

Μπορεί επίσης να εκτιμούν ότι έχουν κάποιον να τους κάνει παρέα και να ασχολούνται πνευματικά μαζί τους. Η βοήθεια των ηλικιωμένων σε πράγματα όπως οικιακές εργασίες, χόμπι και δραστηριότητες θα εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ζουν πλούσιοι, ικανοποιώντας τη ζωή τους μέχρι τα χρυσά χρόνια.

Αναζητώντας τρόπους εθελοντισμού με ηλικιωμένους στην κοινότητά σας, ίσως μπορέσετε να κάνετε τη διαφορά στη ζωή ενός ηλικιωμένου πολίτη.

Πώς να ξεπεράσω την κρίση πανικού.

Πώς να μάθετε να λέτε όχι

Βήματα

Εύρεση ευκαιριών για βοήθεια σε ηλικιωμένους

Ευκαιρίες έρευνας για εθελοντισμό με ηλικιωμένους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ρωτώντας τοπικά γηροκομεία, χώρους λατρείας, εθελοντικές οργανώσεις, κοιτάζοντας στο διαδίκτυο ή ρωτώντας την οικογένεια και τους φίλους εάν γνωρίζουν ευκαιρίες. Γράψτε όποιες ευκαιρίες θεωρείτε ότι σας ακούγονται ενδιαφέρουσες.

Αναζητήστε ευκαιρίες για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους ενώ παράλληλα κάνετε κάτι άλλο που αγαπάτε. Για παράδειγμα, εάν παίζετε βιολί, ρωτήστε τοπικούς οργανισμούς ή οίκους ευγηρίας σχετικά με τις ευκαιρίες να έρθετε να παίξετε σε μια κατοικία για μια ειδική περίσταση (όπως μια μεγάλη γιορτή) ή σε τακτική βάση.
Επικοινωνήστε με τις εθελοντικές οργανώσεις. Κάντε μια λίστα με πιθανά μέρη για εθελοντισμό και, στη συνέχεια, αρχίστε να επικοινωνείτε μαζί τους για να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να κάνετε περισσότερο ή τι θα σας έδινε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και ξεκινήστε από εκεί. Σας αρέσει να εργάζεστε απευθείας με ανθρώπους και να είστε πολύ πρακτικοί; Ή προτιμάτε να είστε στο παρασκήνιο και να τρέχετε τα πράγματα στα παρασκήνια; Σκεφτείτε το στυλ και την προσωπικότητά σας και βρείτε ευκαιρίες εθελοντισμού που σας ταιριάζουν.

Αναζητήστε έναν αριθμό τηλεφώνου στον ιστότοπο του οργανισμού. Καλέστε και ενημερώστε τους ότι σας ενδιαφέρει να εργαστείτε εθελοντικά.
Στείλτε ένα email σε ένα άτομο στον οργανισμό και ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Θα μπορούσατε να πείτε: «Ενδιαφέρομαι να βοηθήσω τους ηλικιωμένους και ήθελα να ρωτήσω αν ψάχνετε για εθελοντές». Αν δεν το ξέρουν, πιθανότατα μπορούν να σε κατευθύνουν.
Προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε ηλικιωμένους δωρεάν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν είστε ειδικευμένοι σε ένα επάγγελμα, όπως υδραυλικά ή ξυλουργεία, και μπορείτε να προσφέρετε τις απαραίτητες υπηρεσίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μπορείτε να βγάλετε μια αγγελία για να διαφημίσετε τις υπηρεσίες σας ή να μιλήσετε με άλλους για να μάθετε ποιος μπορεί να χρειάζεται τις υπηρεσίες σας.

Βοήθεια με δραστηριότητες

Βοηθήστε με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Μερικοί ηλικιωμένοι απολαμβάνουν να βγαίνουν έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που απολαμβάνουν ορισμένοι ηλικιωμένοι, όπως να γιορτάζουν τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους, να περπατούν έξω στον ήλιο και να κολυμπούν.

Μάθετε ποιες δραστηριότητες απολαμβάνουν οι ηλικιωμένοι πολίτες και σχεδιάστε κάτι διασκεδαστικό να κάνουν. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, “Ποιες δραστηριότητες σας αρέσει να κάνετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;” να μετρήσει τι ενδιαφέρει τον ηλικιωμένο πολίτη και μετά να σχεδιάσει κάτι ανάλογα.
Δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν δώρα από την οικογένεια ή τους φίλους τους που δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ρωτήστε έναν ηλικιωμένο πολίτη εάν χρειάζεται βοήθεια σχετικά με τη χρήση μιας συσκευής, όπως ένα iPhone, και στη συνέχεια δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί τη συσκευή.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, “Μπορώ να σας δείξω μερικά πράγματα για το πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το τηλέφωνο;” να ανοίξει τη συζήτηση με τρόπο που δεν ακούγεται συγκαταβατικό. Στη συνέχεια, δείξτε τους πώς να πλοηγούνται στη συσκευή και πώς να εκτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως πραγματοποίηση κλήσης, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση της λίστας επαφών.
Εάν έχετε χρόνο και ενδιαφέρονται, δείξτε τους πώς να κατεβάσουν και να παίξουν μερικά παιχνίδια ή να χρησιμοποιήσουν μια διασκεδαστική εφαρμογή.
Γίνε εθελοντής σε βραδιά παιχνιδιού ή κοινωνική εκδήλωση.. Τα περισσότερα γηροκομεία έχουν βραδιές παιχνιδιών και βραδιές κοινωνικών αγώνων που απασχολούν τους ηλικιωμένους πολίτες και συναναστρέφονται με άλλους. Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτές τις εκδηλώσεις στο γηροκομείο της περιοχής σας. Είναι πιθανό να βασίζονται σε εθελοντές σαν εσάς για τη λειτουργία αυτών των εκδηλώσεων!

Βοήθεια στις αγγαρείες

Βοηθήστε σε οικιακές εργασίες. Υπάρχουν ορισμένες δουλειές που ένας ηλικιωμένος πολίτης θα δυσκολευτεί να εκτελέσει και θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια κάποιου. Κάνοντας πράγματα όπως το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα δαπέδων, ο καθαρισμός των λουτρών, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το πλύσιμο των παραθύρων και ο καθαρισμός της κουζίνας θα βοηθήσει πολύ έναν ηλικιωμένο πολίτη.

Μπορείτε πάντα να πείτε κάτι σαν, “Τι λέτε να σας δώσω ένα χέρι να σφουγγαρίζετε τα πατώματα σήμερα;” Ρωτήστε τους ποιες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν και ξεκινήστε για να ολοκληρώσετε αυτά τα πράγματα!
Βοηθήστε με τις εργασίες στην αυλή. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν, να λυγίσουν και να σηκωθούν όπως και τα νεότερα άτομα. Εάν ένας ηλικιωμένος ζει στο σπίτι του, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με τις εργασίες στην αυλή, ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Ρίξτε μια ματιά στην αυλή τους και, στη συνέχεια, μιλήστε για τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την καθαρίσετε και να τη διατηρήσετε ωραία. Μπορείτε να πείτε, «Φαίνεται ότι ο κήπος έχει κάποια ζιζάνια που πρέπει να τραβηχτούν και το γκαζόν θα πρέπει να κουρευτεί σύντομα». Μόλις ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με αυτό, μπορείτε να μάθετε συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτούς.

Αφαιρέστε τα υπολείμματα, σαν πεσμένα κλαδιά, από την αυλή.
Κόψτε κλαδιά σε δέντρα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο ή μοιάζουν ότι πρέπει να κατέβουν.
Τραβήξτε τα ζιζάνια στον κήπο.
Φύλλα τσουγκράνας το φθινόπωρο.
Κόψτε το γκαζόν όσο χρειάζεται.
Βοηθήστε στην απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου για την αποφυγή επικίνδυνων πτώσεων.
Προσφορά βοήθειας στην κηπουρική. Μερικοί ηλικιωμένοι λατρεύουν την κηπουρική και τη θεωρούν ως ένα αγαπημένο και ικανοποιητικό χόμπι. Ένα δυνατό ζευγάρι χέρια μπορεί να βοηθήσει πολύ έναν ηλικιωμένο κατά την κηπουρική. Υπάρχει πολλή κάμψη των ποδιών, γονατισμός, ξύσιμο και κάμψη της πλάτης που ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα ή να μην μπορεί να κάνει.

Να είστε έτοιμοι να δουλέψετε σκληρά και να κάνετε πολλά τράβηγμα και κάμψη. Δοκιμάστε να φοράτε επιγονατίδες για να απομακρύνετε την πίεση από τα γόνατά σας όταν εργάζεστε στο έδαφος.
Πηγαίνετε για ψώνια. Πολλοί ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια με τα ψώνια, επειδή δεν μπορούν να σηκώσουν πολύ καλά βαριά αντικείμενα.

Μιλήστε για τα είδη παντοπωλείου και τις προμήθειες που θα χρειαστούν για την επόμενη ή δύο εβδομάδες και στη συνέχεια φτιάξτε μια λίστα αγορών.
Προσφερθείτε να τους οδηγήσετε στο κατάστημα ή απλώς πηγαίνετε για λογαριασμό τους. Εάν πάνε μαζί σας, αφιερώστε χρόνο ανεβοκατεβαίνοντας στους διαδρόμους και βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα όσα είναι στη λίστα τους και πολλά άλλα.
Μεταφέρετε όλες τις τσάντες παντοπωλείου στην κατοικία τους και αφήστε τα παντοπωλεία μακριά.
Οδηγήστε τους για να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους. Εάν έχετε αυτοκίνητο και έγκυρο δίπλωμα οδήγησης, αφιερώστε μερικές ώρες για να οδηγήσετε έναν ηλικιωμένο πολίτη για να κάνει όλες τις δουλειές του. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουν πράγματα όπως να πάνε στο ταχυδρομείο, να πάνε σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα, να πάνε σε ένα ραντεβού, να αφήσουν κάτι κ.λπ.

Πριν βγείτε έξω, καθίστε και μιλήστε για όλα τα μέρη που πρέπει να πάνε και τι ώρα είναι τα ραντεβού τους. Στη συνέχεια, βρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ολοκληρώσετε τις εργασίες. Φροντίστε να τα παραλάβετε εάν τα έχετε αφήσει κάπου πρώτα.

Κάνοντας ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο πολίτη

Καθορίστε ποιες εργασίες πρέπει να κάνετε σε επαναλαμβανόμενη βάση. Υπάρχουν ορισμένες μικροδουλειές και οικιακές εργασίες που πρέπει να εκτελούνται σε καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση. Προσδιορίστε ποιες είναι αυτές οι εργασίες, ποιος θα βοηθήσει με αυτές τις εργασίες και πότε. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρούν το χρονοδιάγραμμα. Εάν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι ή υποβοηθούμενη διαβίωση, πολλές από αυτές τις εργασίες θα έχουν ήδη αναληφθεί.

Σχέδιο για το οικονομικό μέλλον. Σχεδιάστε τα οικονομικά έγκαιρα, ώστε ο ηλικιωμένος να είναι προετοιμασμένος για περιστατικά και έκτακτες ανάγκες. Βρείτε χρόνο να καθίσετε μαζί τους και να καταστρώσετε ένα σχέδιο. Είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι και να ξέρετε τι να περιμένετε, ώστε ένας ηλικιωμένος να μην αιφνιδιαστεί ή να μείνει χωρίς τίποτα.

Εξετάστε την κατάσταση των οικονομικών του ηλικιωμένου πολίτη μαζί του. Προσδιορίστε το εισόδημά τους, ποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν, ποιους λογαριασμούς πρέπει να πληρωθούν και ποια χρέη οφείλονται.
Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό και οικονομικό σχέδιο που να κατανοεί ο ηλικιωμένος και να μπορεί να τηρήσει.
Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα. Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος για τους ηλικιωμένους θα τους αποτρέψει από το να βαρεθούν, θα τους δώσει κάτι να περιμένουν και θα αποτρέψει την κατάθλιψη. Είτε πρόκειται για ένα χόμπι που τους αρέσει, για μεσημεριανό γεύμα με φίλους ή την οικογένειά τους, είτε για ένα παιχνίδι με χαρτιά, ένα πρόγραμμα θα κάνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου πολίτη πιο ευχάριστη.

Μιλήστε με τους ηλικιωμένους και μάθετε τι θέλουν να κάνουν περισσότερο. Αν θέλουν να κάνουν πράγματα όπως να επισκέπτονται φίλους πιο συχνά, τότε προγραμματίστε λίγο χρόνο για να τους επισκεφτείτε με φίλους. Ενσωματώστε τις αγαπημένες τους δραστηριότητες στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να ανυπομονούν για κάτι κάθε μέρα.

Συμβουλές

Μάθετε εάν υπάρχουν ηλικιωμένοι στην περιοχή σας και με τι μπορείτε να τους βοηθήσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ρωτώντας τριγύρω, ρωτώντας τις κοινοτικές εκκλησίες ή άλλους χώρους λατρείας ή κοιτάζοντας μικρές αγγελίες.
Ο εθελοντισμός με ηλικιωμένους ή η βοήθεια των ηλικιωμένων αγαπημένων σας προσώπων θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους και θα αποτρέψει την κατάθλιψη.

Προειδοποιήσεις

Εάν είστε κάτω των 18 ετών, λάβετε τη γονική άδεια πριν ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Αναφορές

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4892

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *